Årets Vallmästare

Genom tävlingen Årets Vallmästare™ vill tidningarna Husdjur och Nötkött öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion.

Årets Vallmästare 2021 - kunskap omsatt i praktiken

Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp i halländska Ullared, har utsetts till Årets vallmästare 2021.

De bedriver en konventionell produktion med en besättning på 85 kor som mjölkas tre gånger per dygn. Avkastningen ligger på 12 200 kilo ECM per ko och år. De har 100 hektar åker, varav 60 hektar vall och tar fyra skördar per år. Här kan du läsa mer om gården.

Lisbeth och Tomas Riberth har sedan agronomexamen i början på 80-talet verkat som lärare och rådgivare och driver sedan 20 år tillbaka mjölkproduktion på Lisbeths föräldragård.

Deras stora kunskap om teorierna bakom ett bra grovfoder, som de sedan använder den i den egna vallodlingen, var det som slutligen ledde till segern i Årets Vallmästare 2021.

Juryns motivering lyder:

”Årets Vallmästare är en gård där kunskap omsätts i praktiken. Gårdens ägare har god kännedom om teorierna bakom ett bra grovfoder och ser till att använda dem i sin vallodling. Resultatet blir ett ensilage med genomgående jämna och höga näringsvärden och med god hygien, oavsett skördetidpunkt. Det utgör i sin tur den största andelen i foderstaten till mjölkkorna, som tackar för maten genom att mjölka över 12 000 kilo ECM per ko och år.”

Lisbeth och Tomas Riberth uppvaktades vid en digital ceremoni och sa sig vara överraskade över vinsten, då de ganska sent förra året fick veta att de alls var nominerade.

- Vi är glada och stolta över utmärkelsen och det känns inspirerande inför årets vallskörd, säger Tomas Ribert.

Under prisutdelningen berättar makarna i ett samtal med Svenska vallföreningens ordförande Per Rudengren om strategierna bakom sin vallodling, samt vilket resultat det fina grovfodret ger i mjölkproduktionen. Det är två stolta vinnare som nu får rådgivning och foderanalyser från Växa Sverige, samt inträde och övernattning vid Borgeby fältdagar.

- Det är hedrande. Vi vet och förstår att vallfodrets kvalitet har stor betydelse för korna. Och det är först när det kommer in i ladugården och korna konsumerar det som det har någon betydelse hur bra det är, säger Lisbeth Riberth.

Även de två övriga finalisterna i Årets Vallmästare är duktiga vallodlare. På Buckarby går fodret till 75 mjölkkor och en grupp stutar och på Östergården konsumeras fodret av 80 mjölkkor och 230 slaktungnöt.

text: Linda Grimstedt

Här kan du hämta hem ett högupplöst foto. 

 

Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård & Djurhälsan, Svenska Vallföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige står bakom utmärkelsen.

I Årets Vallmästare vill vi stimulera intresset för vallodling och en lönsam vallproduktion. Vi söker lantbrukare som lyckas hålla en jämn och hög kvalitet på vallfodret år efter år och som har en strategi och målsättning med sin odling. Tävlingen riktar sig till mjölk- och nötköttsproducenter som tack vare ett grovfoder av hög kvalitet når goda resultat i besättningen.

Vinnaren får förutom äran, två timmars rådgivningstid och fyra grovfoderprover från vår sponsor Växa Sverige. 2021 års vinnare får även resa och övernattning samt inträde till Borgeby Fältdagar, inklusive dess Pre-Event. Borgeby Fältdagar 2021 har tema Vallodling.

I juryn ingår: Per Rudengren, Svenska Vallföreningen, Nilla Nilsdotter- Linde och Rolf Spörndly, SLU, Anett Seeman, Gård & Djurhälsan, Jessica Stenvall, Växa Sverige, Linda Grimstedt, Husdjur, samt Maria Törner, Nötkött. 

 

Finalister 2021

Finalist nr 1: Guarp

Finalist nr 2: Buckarby 

Finalist nr 3: Brismene

 

Om du har frågor kring tävlingen, är du välkommen att kontakta Linda Grimstedt.

 

 

Tidigare pristagare

2021 Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp
2020 Amanda, Bengt, Jeanette och Andreas Sjöberg, JB holstein
2019 Inställt pga torråret 2018
2018 Per och Tore Larsson, Kårtorp Lantbruk
2017 Thomas Rappe, Strömsrums gård
2016 Lasse Larsson, Jon-Jons Lantbruk
2015 Viktoria Luttu Wahlberg och Henrik Wahlberg
2014 Richard och Lennart Johansson
2013 Bröderna Bengtssons Lbr AB
2012 Fredrik Hansson
2011 Torbjörn och Jonas Holgersson
2010 Magnus och Anki Sandin
2009 Per-Åke Perers
2008 Anna-Britta och Herbert Nyman
2007 Peter Ingemarsson
2006 Jonas och Anders Svensson
2005 Peter och Kristina Olsson
2004 Jan-Olof Oscarsson
2003 Jonas och Torbjörn Holgersson
ÅV2021325px.png