Nyheter
12 januari 2021
Bill & Bull blev Bill & Bill
Mor och dotter Bill & Bill flyttade för ett par år sedan med de andra korna från Åva gård till Gotland och fick ett nytt hem på gården Bäntebingels i Gothem.
7 januari 2021
Vi mjölkbönder - Josefine bytte kort mot kor
Efter att ha jobbat som bland annat croupier valde Josefine Larsson att satsa på mjölkkor. Nu driver hon Brönnestad prästgård i Skåne.
2 januari 2021
Möt mottagaren av Årets ungdomsdiplom
Redan tre år efter gymnasiet är Johan Kristiansson ladugårdsförman. För sin stora drivkraft och kunnighet tilldelas han Årets ungdomsdiplom 2020.
26 december 2020
Veronica fortsätter med sin älskade koskit
Efter inspelningen av tv-serien Älskade koskit har Veronica Perttula tänkt om. Istället för att planera för en nedläggning planerar hon nu för att köpa in fler kor och fortsätta med mjölken.
16 december 2020
Tema Avel i Husdjur 12
I årets sista nummer av Husdjur står avelsarbetet i fokus. Vi tittar särskilt närmare på den ökade efterfrågan på djur med anlag för hornlöshet.
9 december 2020
Ge bort Husdjur i julklapp
Husdjur är en högt uppskattad källa till kunskap och inspiration inom mjölkbranschen. Nu har du chansen att göra någon glad genom att ge bort tidningen i julklapp till ett förmånligt pris.
3 december 2020
Möt Årets djurskötare
Årets djurskötare 2020 heter Per-Arvid Karlsson och jobbar nästan jämt, antingen i ladugården på Elmersgården eller i det egna växtodlingsföretaget. "Det är så det alltid har varit. Jag är sån här, annars fungerar jag inte", säger Per-Arvid Karlsson lugnt.
27 november 2020
Mor och dotter låg alltid sida vid sida
De två SRB-korna 828 Bella och dottern 1171 Bella fanns alltid vid varandras sida. Deras avkommor har bidragit starkt till det nordiska avelsarbetet.
20 november 2020
Ledare: Låt oss se på sjutton ...
Om vegokorv, klimatoro och hållbarhet på riktigt, skriver Ann Christin Olsson om i ledaren i Husdjur nummer 11.
18 november 2020
Husdjur 11 - med maskin och teknik
Temat för Husdjur 11 är maskin och teknik. Vi tittar på tekniken för tvättning av sand och besöker Vankiva där den nya utrustningen sparar massvis av energi.
13 november 2020
Moon bygger för framtiden
Mjölkgården Moon i Västmanland har som mål att koncentrera sig på mjölken. Årets byggprojekt, ett nytt kalvstall samt sinko- och kalvningsstall, ska ersätta ett slitet äldre stall och göra arbetet smidigare.
11 november 2020
Årets Ungdomsdiplom till Johan
Johan Kristiansson, förman på Törlan Lantbruk i Tvååker, Halland, får i år en av lantbrukets finaste priser när han tilldelas Årets Ungdomsdiplom 2020.
11 november 2020
Per-Arvid Karlsson är Årets Djurskötare 2020
Per-Arvid Karlsson, ladugårdsförman på Elmersgården i Vårgårda, tilldelas i år utmärkelsen Årets Djurskötare™ 2020.
27 oktober 2020
Ledare: Goda ledare ett vinnande koncept
Kandidaterna till Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom kommer ofta från gårdar som arbetar med ledarskapet. Kring det reflekterar Lisbeth Karlsson i sin ledare.
21 oktober 2020
Stallmiljö i Husdjur 10
Det är fokus på stallmiljön i Husdjurs oktobernummer. Vi tittar in på Nötcenter Viken som installerat ett automatiskt fotbad och får veta vilken effekt Vasens nya belysning gav på mjölkkorna. Dessutom möter vi ägaren till Sveriges högst avkastande besättning, Tommy Salomonsson i Lövestad.
16 oktober 2020
2618 Frökens debut som skådis
När Womtorps egen Fröken debuterade som skådespelare var hon cool som en filbunke, trots blixtar, strålkastare och tonvis med regnvatten.
13 oktober 2020
Jag finns där - dygnet runt
Spaningen i Husdjur nummer 9 är skriven av Jessica Olsson, distriktsveterinär och ko-nörd med starkt framtidstro.
9 oktober 2020
Vi mjölkböner: Q-mjalka
Liw Pålsson är tredje generationen på gården i Hammerdal. Nu har hon fått med sig sambon i yrket.
6 oktober 2020
Debatt: Ko med kalv - ett onödigt försök
Att låta kalvarna gå med korna i en modern lösdrift är riskabelt för både djur och människor. Det menar djurskötaren Sven Brandel som anser att det pågående försöket på SLU är onödigt.
6 oktober 2020
SLU: Stort intresse för projektet
Vi är medvetna om riskerna, och det är en av anledningarna till att vi forskar på detta, skriver SLU i sitt debattsvar om försöken med ko och kalv.
29 september 2020
Elmia ställer in helt
Nu står det klart att det Elmia lantbruk som skulle ha hållits först i oktober och sen i februari ställs in helt. Istället siktar mässan på oktober 2022.
29 september 2020
Framtiden lutar åt kalvar hos korna
Att överväga en avdelning där kalvarna går ihop med korna, lär om 20 år vara en lika naturlig del av byggprocessen som det en gång var att ta ställning till lösdrift eller uppbundet. Det förutspår Husdjurs chefredaktör i sin ledare.
27 september 2020
Framtidens avel studeras på SLU
Vilka strategier och vilken rådgivning behövs för att möta lantbrukets behov inom avelsområdet? Det undersöks nu i ett projekt på SLU.
25 september 2020
Svårt år för majsen
Många lantbrukare har i år haft dålig uppkomst i majsfälten. En relativt tidig sådd med efterföljande köldperiod gav en långsammare groning. Sist kom en torrperiod som blev förödande för majsen, som dog innan den kommit upp.
23 september 2020
Tema Växtodling i Husdjur 9
Gårdens växtodling står i fokus i septembernumret av Husdjur, där vi tittar på grödor och tekniker som passar för ett allt mer varierat klimat. Vi tar oss också an ämnet kopparbrist, samt spanar ut i Europa där bönder går samman för att prissäkra sin mjölk.
18 september 2020
De äldre är ovärderliga
Den äldre generationen gör ett ovärderligt jobb som blir svårt att en dag ersätta, skriver Claes Arnesson i en krönika för Husdjur.
7 september 2020
Gårdsbutiker fick uppsving i somras
Våren var extremt utmanande för småskaliga livsmedelsproducenter i spåren av coronapandemin. En del tappade nästan all försäljning enligt Livsmedelsföretagen. Vi har ringt runt för att se om den bilden ändrats i sommar.
2 september 2020
Ledaren: Raka spåret in i framtiden
I Husdjur nr 8 skriver Ann Christin Olsson om sina tankar kring teknikutveckling i mjölkproduktionen och produktionsjordbrukets roll som draglok på landsbygden.
31 augusti 2020
Förgjort med hjort i odlingen
Skördetappet på vall och spannmål kan bli stort i områden med högt vilttryck, speciellt hjort. Vid en mätning i Gamleby i Småland var skördetappet i förstaskörden av vall 57 procent och den totala vikten av rågax minskade med 31 procent 2019.
28 augusti 2020
Tema Bygg i Husdjur nr 8
Husdjur är tillbaka efter sommaruppehållet. Vi inleder hösten med byggtema där vi fokuserar på olika sätt att runda de vanligaste hindren som kan stå i vägen för en byggprocess.
26 augusti 2020
Vallmästaren vinner resa till Borgeby
Nu går startskottet för Årets vallmästare 2021. Tävlingen har en ny partner och vinnaren kommer att belönas med resa, boende och inträde till Borgeby fältdagar.
19 augusti 2020
Bra drag i årets vallar
Årets första vallanalyser visar spännande resultat.
17 augusti 2020
Lovande vallskördar från söder till norr
Sommaren har gett bra vallskördar i många landskap. Men det är spridda skurar när det gäller såväl nederbörd som skördemängder. På sina håll har torka och kyla ställt till det.
14 augusti 2020
6 smittsäkra tips – för folk och fä
Smittskydd är ständigt högaktuellt för mjölkgårdar. Och i coronatider gäller det lika mycket gårdens folk – inte bara fä. Här är ett axplock av smittsäkra tips.
11 augusti 2020
Hård kamp om djurskötartitlar
Ovanligt många har i år tagit chansen att nominera kandidater till Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom. Juryn har nu börjat det tuffa arbetet med att utse vinnarna.
21 juli 2020
Johanna Träntorps nyckfulla drottning
Det är fruntimmersvecka och den okrönta drottningen på Träntorp heter 1544 Johanna. Hon bestämmer allt, från var korna ska beta till i vilken ordning de ska mjölkas och i vilket liggbås de får ligga.
17 juli 2020
Nytt stall ger tid för annat
Det nya kostallet, med plats för alla djur, är den bästa investeringen för bröderna Gerhardsson. ”Vi är väldigt nöjda, stallet underlättar arbetet.”
8 juli 2020
2282 Molly blev en succé
Det skulle aldrig kliva någon jersey över tröskeln till ladugården på Billinge gård. Nu går där tre stycken och tre till är på ingång.
2 juli 2020
Både för- och nackdelar med sondmatning
Sondmatning kan vara ett sätt att säkra att medtagna nyfödda kalvar får i sig råmjölk. Men sondmatning bör inte göras rutinmässigt. Det innebär ett obehag för kalven och finns risk för skador.
29 juni 2020
Enkät om hot mot bönder
Hot mot djurägare och hur det har påverkat bönder och deras familjer. Det ska kartläggas i en stor enkätundersökning. Forskarna hoppas nu på att många mjölkbönder ska delta.
24 juni 2020
Vreta bygger nytt efter ladugårdsbranden
Efter den ödesdigra branden i januari är ett nytt mjölkstall på väg att byggas på Vreta utbildningscentrum. I november är förhoppningen att kunna bjuda till invigning.
17 juni 2020
Kalvar och ungdjur i Husdjurs sommarnummer
Första måltiden är den allra viktigaste för den nyfödda kalven. I Husdjur 6/7 besöker vi Sörby mjölk som har noggranna rutiner för mjölkgivorna under kalvens första levnadsdagar.
16 juni 2020
Vilka är Sveriges bästa djurskötare 2020?
Nu är anmälan till Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom 2020 öppen. Senast den 31 juli vill vi ha fått in alla kandidater.
15 juni 2020
Läs Husdjur före alla andra
Nu ligger Husdjur nummer 6/7 ute i e-tidningen. Temat är kalvar och ungdjur och vi fokuserar bland annat på den viktiga råmjölken samt på hur mjölkgård och kalvköpare kan samarbeta för lönsamhet och friska kalvar.
12 juni 2020
Kor vi minns - 278 Rosa
På gården Annorlunda går 278 Rosa som extramormor bland vip-korna. Hon mjölkar inte längre - men hennes avkastningsrekord är fortfarande ohotat.
9 juni 2020
Torkspecial från Husdjur
Du har väl inte missat tidningarna Husdjurs och Nötkötts specialutgåva om foder och torka? Ett urval av tidigare artiklar ur tidningarna från 2018 och 2019.
1 juni 2020
Spaning - Våga berömma varandra
Våga beröm er personal och visa praktikanterna hur roligt mjölkkor är. Att ge en annan människa beröm och se den växa som person kostar inte pengar. Det skriver LRF-ungdomens Ronja Björkqvist i en spaning för Husdjur.
27 maj 2020
Elmia skjuts upp
Den populära mässan Elmia Lantbruk ställs in i höst, på grund av coronapandemin. Istället är förhoppningen att kunna ha evenemanget i februari nästa år.
25 maj 2020
Ledare - Nytt fokus ger nya möjligheter
Det är viktigare att ha en trygg livsmedelsförsörjning än att kunna åka till Thailand på semester, skriver chefredaktör Linda Grimstedt i sin ledare.
20 maj 2020
I fält med Husdjur
I norra Uppland har Freerk Boersma fått majsodlingen att fungera tack vare ett skyddande lager plast. Det och mycket mer läser du om i Husdjur nummer 5 som har tema I fält.
11 maj 2020
Risk för brist på ekofoder
Det finns risk för brist på ekologiskt proteinfoder till hösten. Orsaken är hinder i produktion och transport till följd av coronapandemin.
8 maj 2020
Kor vi minns - systrarna Ljunga
Lika som bär och alltid tillsammans. 980 och 981 Ljunga håller ihop i vått och torrt.
4 maj 2020
De var först i Värmland med robot
Jonas Lundberg är tredje generationen mjölkbonde på gården Berget utanför Karlstad. Möt honom och familjer i Husdjurs serie Vi mjölkbönder.
21 april 2020
Nya regler för lantbruksplast
Lantbrukets balar är inte längre bara vita utan kan komma i flera olika färger. Nu ändras reglerna för återvinning så att vit och färgad plast måste sorteras var för sig.
17 april 2020
Ledare: Sjukt svårbedömt läge
Ledaren i Husdjur 4 tar upp coronakrisen. Klicka in och läs vad Ann Christin Olsson skriver om hur mjölk- och nötköttsproduktionen kan påverkas.
15 april 2020
Ny jätteutdelning i Skånemejerier
Skånemejeriers medlemmar får även i år ett välkommet tillskott från Provivaaffären. 187 000 kronor i extra utdelning är att vänta för snittleverantören.
15 april 2020
Vall och bete i Husdjur nummer fem
Vallskörd och betessläpp står för dörren. Och det är också temat i nya numret av Husdjur där vi möter duktiga vallodlare och besöker glada kvigor på naturbete.
6 april 2020
Kor vi minns - 730 Veina
Möt 730 Veina - 100-tonnaren som med ålderns rätt fått en alldeles egen mjölkningsrutin på gården Lutarp.
3 april 2020
Kan Rosa få klamydia?
Det senaste månaderna har corona ökat intresset för frågor om virus och bakterier och smittspridning. Apropå det hörde en läsare av sig med en fråga om nötkreatur och könssjukdomar. Klicka in och läs artikeln i senaste Husdjur.
2 april 2020
Ökat tryck på mejerivaror
Coronakrisen påverkar försäljningen hos mejerierna. Medan efterfrågan från foodservice minskar, har försäljningen av färskvaror till butik gått upp.
1 april 2020
Husdjur blir Sällskapsdjur
Aprilskämt. Efter månader av planering är det nu klart. I dag byter Husdjur inriktning och börjar istället skriva om sällskapsdjur.
26 mars 2020
Dansant gäng på Ingelsbo gård
Generationsskifte väntar på Ingelsbo gård i sommar. Då kanske mjölkproduktionen upphör - men korna blir kvar!
19 mars 2020
Ledare: Mindre snack och mer verkstad
Diskussioner om livsmedelsstrategin måste resultera i tydliga åtgärder om svenska lantbrukare ska vilja investera för ökad produktion. Det skriver Lisbeth Karlsson i sin ledare.
18 mars 2020
Tema Fruktsamhet i nya Husdjur
Förbättrad brunstpassning och sänkt inkalvningsålder är två saker som bidrar till lönsamhet på mjölkgården. Möt gårdarna som har lyckats med detta i Husdjur nummer 3. Dessutom bjuder vi på sex fruktsamma tips!
16 mars 2020
Guldmedaljutdelningen skjuts upp
27 svenska mjölkbönder har i år kvalificerat sig för guldmedalj för mjölk av högsta kvalitet. I år skulle utdelningen för första gången ske på Stockholms slott, med självaste kungen som medaljutdelare. Men på grund av coronaviruset ställs ceremonin nu in.
6 mars 2020
Vill bygga för framtiden
Urban Åberg och Maria Jonsson väntar på besked från banken. De vill bygga om för framtida generationer.
21 februari 2020
Kor vi minns: Sicken ko - 958 Sickan
En fantastisk livstidsproduktion, men ändå ingen ko som sticker ut i besättningen. 958 Sickan är en ko som bara mjölkar på utan att göra så mycket väsen av sig.
19 februari 2020
Ledare: Arla stoppar huvudet i mjölkglaset
Om länsstyrelsen i Gävleborg klarar av att möta Uppdrag granskning borde väl ett av världens största mejeriföretag kunna göra det samma, skriver chefredaktör Linda Grimstedt i sin ledare om kriskommunikation.
19 februari 2020
Den klimatsmarta gården
Svensk mjölkproduktion är en av de minst klimatpåverkande i världen. Men det finns många fler steg att ta för att nå målet om en helt klimatneutral mjölkproduktion. Några av dessa tittar vi närmare på i Husdjur nummer två.
11 februari 2020
Årets mjölkföretagare finns i Skåne
Alexandra och Andreas Nilsson på Nyhems gård i Lövestad belönades i kväll med utmärkelsen Årets mjölkföretagare.
4 februari 2020
JB holstein är Årets vallmästare!
JB holstein fick på tisdagskvällen ta emot utmärkelsen Årets vallmästare 2020.
31 januari 2020
Möt årets vallmästarkandidater
Tisdag 4 februari koras Årets vallmästare i samband med SLU:s vallkonferens i Uppsala.
28 januari 2020
Friska kalvar i årets första Husdjur
Djurhälsa är temat för årets första nummer av Husdjur. Vi tittar särskilt på hur gården kan arbeta för bättre kalvhälsa. Dessutom har vi ett fängslande reportage från kriminalvårdsanstalten Rödjan samt besöker ett härbärge för indiska kor.
27 januari 2020
Eva glänste i två länder
Hon föddes mot alla odds och utvecklades till en excellent champion. 470 Eva har en livshistoria som få andra kor.
20 januari 2020
Ida och Niclas vill bygga nytt
De är unga och har precis tagit över efter Idas föräldrar. Nu vill Ida och Niclas bygga ny ladugård!
17 januari 2020
Så går Vretagymnasiet vidare efter branden
72 djur är allt som återstår av mjölkbesättningen på Vretagymnasiet efter branden tidigare i veckan.
10 januari 2020
Spaning: Litet avstånd mellan hacka och traktor
Trots olika villkor är likheterna stora för svenska och zambiska bönder. Kring det reflekterar Elin Bergström efter sitt möte med kollegor i Zambia.
20 december 2019
Ledare: Företagandet en livsstil
Är mjölkföretagandet en livsstil eller ett jobb? Kring det resonerar Lisbeth Karlsson i sin ledare.
18 december 2019
Spännande nybyggen i årets sista Husdjur
I årets sista nummer av Husdjur har vi byggandet i fokus. Bland annat möter vi Jörgen Ericsson på Finngarne gård som vi kommer att följa genom hela byggprocessen.
12 december 2019
Mjölken minskade 2,5 procent i oktober
Invägningen fortsätter minska, dock inte lika mycket som i somras.
11 december 2019
Vi Mjölkbönder: De brinner för avel och vall
Målet för Martin Johansson är att fortsätta med en besättning på 35 mjölkkor. Produktionen ska trimmas genom förbättrad djurhälsa och vässade rutiner för att kunna jobba mindre.
9 december 2019
Träntorps nyckfulla drottning
Den okrönta drottningen bland de 150 årskorna på Träntorp heter 1544 Johanna. Hon bestämmer allt, från var korna ska beta till i vilken ordning de ska mjölkas och i vilket liggbås de får ligga.
4 december 2019
Ledare: Oberoende ger förtroende
En tidning som uppfattas som ett språkrör blir omedelbart mindre intressant för resten av branschen. Så förklarar chefredaktör Linda Grimstedt varför Husdjur är en fristående tidning.
27 november 2019
Gefleortens mejeri läggs ner
Arla planerar att lägga ner produktionen vid Gefleortens mejeri. Det beslutade styrelsen i dag.
25 november 2019
Jenny Sjöström får Årets ungdomsdiplom
Juryarbetet för Årets ungdomsdiplom är klart. Vinnaren tillkännages på Husdjurs Facebooksida.
25 november 2019
Jan Eriksson är årets djurskötare 2019
Årets djurskötare 2019 heter Jan Eriksson och arbetar på Skråmered utanför Laholm.
20 november 2019
Husdjur 11 - om personal och säkerhet
Årets näst sista nummer av Husdjur har fokus på två mycket viktiga ämnen för svenskt lantbruk - personal och säkerhet.
11 november 2019
Vi Mjölkbönder: Planerar för nästa generation
Gösta Holmberg på Herrgårdsfäboda planerar för generationsskifte. Sedan ska han fortsätta utveckla gården.
8 november 2019
Fjällrastjur i Sveriges äldsta (?) dos
I kvävekärlet på Görshorva utanför Mjölby finns Sveriges kanske äldsta semindos på gårdsnivå. Ett piller efter fjällrastjuren 33 Sving – tänkt att ge en framtida avelstjur.
7 november 2019
Risk för brist på vallfrö till våren
Inför vårens omläggning av betes- och slåttervall kan det bli brist på vallfrö. Beställ vallfrö redan nu för att få önskade fröblandningar. Redan finns en del begränsningar på lusern och rödklöver.
5 november 2019
Ko vi minns Ragna
Kofamiljen Ragna var under 100 år mjölkkor på Duckarve gård. Nu är de tillbaka på gården – men den här gången som dikor.
29 oktober 2019
Svenskt lantbruk ställer upp för varandra
När specialiseringen fortsätter kommer mjölkproducenter och spannmålsodlare kanske ha ännu större nytta av varandra, skriver Henrik Wahlberg, mjölkbonde och ledamot i Lantmännens styrelse.
27 oktober 2019
Ledare: Om att ha alla kor hemma
Det gäller att ha alla kor hemma inte bara vid installningen, utan även när man skissar på framtidens Mjölksverige och klimatsmarta livsmedel. Om det skriver Ann Christin Olsson i Husdjurs ledare.
23 oktober 2019
Foder och teknik i senaste Husdjur
Inomgård är temat för senaste numret av Husdjur, där vi bland annat tar en titt på närproducerat kraftfoder, samt tekniska lösningar som underlättar på gården.
15 oktober 2019
Antalet mjölkföretag fortsätter minska
Antalet mjölkföretag i Sverige har minskat med 6,4 procent sen förra året. I dag finns 3253 mjölkbönder i landet.
25 september 2019
Allt om avel i Husdjur 10
Nostalgiavel i Holmsveden och embryosatsning på Stora Hanåsa. Det är några av ämnena i nya numret av Husdjur.
19 september 2019
Hjärtros styr och ställer på Låstad
Efter 14 kalvningar och 18 år börjar 640 Hjärtros bli lite trött. Än har hon dock pondus och gör som hon vill i besättningen på Låstad Rambotorp.
11 september 2019
Vi Mjölkbönder: Satsar på både mjölk & kött
När Martin Olsson och Johanna Svensson träffades föll allt på plats. I dag tycker båda att det är roligt att kunna kombinera yrkesliv med bådas största intresse – jordbruk.
6 september 2019
Spaning: Torkstödet bättre än inget
Läs mjölkföretagare Anna Denckers Spaning i Husdjur nummer 8, med hennes tankar efter torkan 2018.
4 september 2019
Järna mejeri säger upp leverantörer
Det lilla nischmejeriet Järna mejeri har sagt upp avtalet med sina leverantörer. Orsaken uppges vara ekonomiska problem.
2 september 2019
Gott om vallfoder 2019
Smältbarheten är generellt lägre i förstaskörden än i andraskörden, medan energin är högre i andraskörden. Det visar foderanalyserna från första- och andraskörd 2019.
30 augusti 2019
Ledare: Om dasstunnor och ett jordbruk utan skam
Utsläpp från jordbruket är en oundviklig konsekvens av att vi äter. Det är en del av det naturliga kretsloppet och inget att skämmas över. Men vi måste ändå fortsätta förbättra oss, skriver chefredaktör Linda Grimstedt i sin ledare.
28 augusti 2019
Tema installning i Husdjur 8
Det är dags för en ny stallsäsong och installning är också temat för Husdjur nummer 8.
26 augusti 2019
Avlar med rött hjärta
Möt mjölkbönderna på Rårödsgården som avlar på både rött och svart - med hjärtat något mer åt det röda hållet.
22 augusti 2019
Stort tapp i mjölkinvägning i sommar
Mjölkinvägningen i Sverige minskade med 3,9 procent i både maj och juni.
19 augusti 2019
Halm räddade fodret efter torkan
Bröderna Muregård på Nygården utanför Ulricehamn testade en extrem foderstat efter fjolårets torka. Och korna svarade bra på den nya dieten.
7 augusti 2019
Digital specialutgåva från Husdjur
Nu finns vår populära artikelserie Kon och klimatet som digital specialutgåva genom vår e-tidning.
29 juli 2019
Mjölkinvägningen ner 3,9 procent
Mjölkinvägningen i Sverige minskade med 3,9 procent i maj. Det är den största minskningen en enskild månad det senaste året.
6 juli 2019
Kor vi minns: Blanka - en vänlig dam
667 Blanka lever ett stillsamt liv på gården Holmryd. Sedan 15 år tillbaka har hon regelbundet kalvat i januari. Snart passerar hon 150 000 kilo ECM. Klicka in och läs mer om Blanka i vår e-tidning.
2 juli 2019
Brunnby tar ett helhetsgrepp på bördighet
Den 3-4 juli är det Brunnby lantbrukardagar utanför Västerås. Klicka in och läs artikeln i Husdjurs etidning, där skriver vi bland annat om ett markvårdscentrum och livedemonstrationer.
26 juni 2019
Hitta rätt på Borgeby
Vatten är huvudtemat på årets upplaga av Borgeby fältdagar. En blöt höst följd av en torr sommar har gjort ämnet än mer aktuellt.
24 juni 2019
I mellanmjölkens land
För att klara att ta debatten om lantbrukets roll i samhället behöver branschen se frågor ur olika perspektiv. Både problemen och det positiva måste få plats, skriver Ann Christin Olsson i sin ledare i senaste Husdjur.
19 juni 2019
Kvighotell i fokus i Husdjur 6-7
Kalvar och ungdjur är temat för Husdjurs sommarnummer. Vi träffar också två nybakade studenter med sikte på mjölkbranschen, går på auktion på Juby gård, samt träffar en av deltagarna i årets Bonde söker fru.
11 juni 2019
Betesmark viktigt för att binda kol
Rätt skötta gräsmarker kan binda så mycket kol att de kompenserar för kornas utsläpp av växthusgaser och kanske mer därtill. Läs tredje delen i Husdjurs populära serie om kon och klimatet.
4 juni 2019
Ledare: Att passa stora och små
Mjölkbranschen förändras och läsarnas behov med den. Hur ska Husdjur förhålla sig till detta? frågar sig chefredaktör Linda Grimstedt i sin ledare.
3 juni 2019
Årets djurskötare 2019
Nu är det dags att nominera kandidater till Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom 2019. Vet du vem som är Sveriges bästa djurskötare? Gå in och nominera!
22 maj 2019
Allt om bevattning i nya Husdjur
I nya numret av Husdjur tar vi grepp om den allt viktigare bevattningen av vallar och betesmarker. Vi går igenom maskinerna, teknikerna och reglerna. Vi tittar också på den pågående strukturrationaliseringen, samt avslutar vår populära serie om kon och klimatet.
21 maj 2019
Fler prognosprover på gång
Med regn på många håll de senaste dagarna och med utlovat varmare väder, ligger nog många gårdar i startgroparna för att dra igång vallskörden i södra Sverige.
17 maj 2019
Kornas rapar ingen klimatbov
Metan är den växthusgas som står för största delen av kornas klimatpåverkan. Men med snabb nedbrytningstid och färre antal kor har den svenska mjölkens bidrag till den globala uppvärmningen i praktiken halverats.
13 maj 2019
Kor vi minns: Rosa en envis stormjölkare
100-tonnaren 729 Rosa i Drömminge är en av alla fantastiska kor runt om i landet. Hon är still going strong och seminerad igen.
6 maj 2019
Samarbete bäst för svensk avel
Det är glädjande att se genomiska VR-tjurar med framgångsrika ayrshirefäder som Burdette och Rockstar dyka upp bland de genomiska nykomlingarna på tjurlistorna, skriver Elisabeth Avendaño i en krönika för Husdjur.
3 maj 2019
Kallare väder bromsar upp vallen
Efter en varm april, bromsar en kallare inledning på maj upp vallarnas utveckling. Men i mitten av nästa vecka ska enligt planen de första prognosproverna från södra Sverige vara analyserade.
2 maj 2019
Saknar du din tidning?
Fick du inte senaste numret av Husdjur? Det kan bero på att du ramlat ur vårt prenumerationsregister.
29 april 2019
Lennart Holmström bevakar mejerimarknaden för Husdjur
Husdjur stärker sin bevakning av mjölkmarknaden. Marknadsanalytikern Lennart Holmström börjar skriva analyser i varje nummer.
25 april 2019
Skånemejerier gör storvinst på Proviva
Skånemejeriers medlemmar får en rekordstor utdelning i år, efter att andra delen av försäljningen av Proviva gått igenom. 288 000 kronor klirrar in på den genomsnittlige leverantörens konto.
24 april 2019
Vall och bete i nya Husdjur
Snart dags för betessläpp och första vallskörden står inför dörren i landets södra delar. Nya numret av Husdjur bjuder på massor av inspiration till den nya säsongen på grönt gräs.
18 april 2019
Ta vara på nyfikenheten
Som länge ohotad i kyldisken är det naturligt att mjölken blir utmanad. Att slåss mot det är inte en framkomlig väg. Ta hellre vara på människors nyfikenhet för mat, skriver Frida Jonson på AGFO i en spaning för Husdjur.
12 april 2019
Valltipset: Enkla lösningar ofta bäst
Effekterna av förra sommarens torka kommer att vara märkbara flera år framöver. Erfarenheterna visar att de enklaste lösningarna kan vara de som fungerar bäst och billigast.
10 april 2019
Svårt mäta kornas klimatpåverkan
Siffror om kons och mjölkens utsläpp av växthusgaser används i debatten kring kornas klimatpåverkan. Bakom ligger livscykelanalysen, en metod som forskare menar leder till övertolkningar.
8 april 2019
Guldmedalj för mjölk i toppklass
I dag delades 37 guldmedaljer för mjölk av högsta kvalitet ut till mjölkbönder från hela landet. Två av dem är Lars Eriksson och Ewa Mellin på Högby gård.
5 april 2019
Vi Mjölkbönder: Joel Ragnarsson
Joel Ragnarsson, ung och nystartad. Han började som mjölkbonde i höstas genom att arrendera en gård där han tidigare varit avbytare på.
1 april 2019
April april: Doser med sting i
En ny spädningslösning för semindosen kan revolutionera tekniken. Med hjälp av bidrottninggelé kan spermierna lagras i kon i hela sex månader.
1 april 2019
Ny djurskyddslag från 1 april
Den 1 april börjar Sveriges nya djurskyddslag att gälla. Samtidigt utreder Jordbruksverket konsekvenserna av att förbjuda uppbundna djur.
31 mars 2019
Många kor på isen ...
Vår självförsörjningsgrad på mjölk i Sverige blir allt lägre. På 20 år har den minskat från 109 till 72 procent. Om detta handlar ledaren i Husdjur nr 3.
29 mars 2019
Skåne: Första kvigorna ute på grönbete
I onsdags släpptes kvigorna ut på tidigt vårbete på Nöbbelövs gård. Det var på ett fält med frodig höstråg.
27 mars 2019
Växtodling i Husdjur 3
Klimatet är under förändring och påverkar framtidens växtodling. I nya numret av Husdjur tittar vi på sätt att möta detta samt möter lantbrukare som redan anpassat sin växtodling. Dessutom tar vi upp den skriande bristen på arbetskraft samt inleder vår nya artikelserie om hur kon påverkar klimatet - egentligen.
13 mars 2019
Kor vi minns: Fröken Åkerlind
Anna Carlevad har haft många högproducerande och väldigt speciella kor. En av dem är fröken Åkerlind, som Anna köpte av sin arbetsgivare innan hon började arbeta på och så småningom tog över föräldragården.
7 mars 2019
Inventera och få koll på fodret
Kommer grovfodret att räcka resten av stallperioden? Genom att inventera vad som finns kvar skapas ett handlingsutrymme. Läs mer på Valltipset.se.
5 mars 2019
Arlas sommarmjölk tillbaka 2019
Efter framgången 2018 upprepar Arla konceptet med sommarmjölk från kor som fått beta längre än vad lagen kräver. "Det här visar att marknaden kan ta hand om de här sakerna själva", säger Patrik Hansson, vd för Arla Sverige.
4 mars 2019
Nya krav på framtidens rådgivning
Rådgivning är en central del för många mjölkföretag. Men i och med att företagen växer och omvärlden förändras, ställs nya krav på rådgivningen.
1 mars 2019
Ledare: Hatet får aldrig vinna
Var modiga, våga vara stolta. Ta ingen skit. Det skriver Husdjurs chefredaktör Linda Grimstedt i sin ledare om trakasserierna från djuraktivisterna.
28 februari 2019
Här är årets guldmedaljörer
Nu är det klart vilka gårdar som i år får LRF Mjölks Guldmedalj för att under minst 23 år ha levererat förstklassig mjölk från friska kor. Totalt 37 gårdar i 15 olika län får den 8 april ta emot guldmedaljen vid en ceremoni i Stockholm.
27 februari 2019
Företagsfrossa i Husdjur nummer två
Företagande är temat för senaste numret av Husdjur. Vi gör också en utblick till Ryssland där den inhemska mjölkproduktionen växer i skydd av importstoppet.
26 februari 2019
Fler förprövade platser för mjölkkor
Förprövningsstatistiken för 2018 landade på 11 916 förprövade platser för mjölkkor. En ökning med drygt 4 000 platser sen året innan.
15 februari 2019
Antalet mjölkkor minskar i snabbare takt
Antalet mjölkkor minskade mer under 2018 än tidigare år. Totalt minskade antalet mjölkkor med 10 392 stycken, eller 3,2 procent. Antalet mjölkgårdar är 3 351.
5 februari 2019
Årets mjölkbönder finns på Womtorp
Christina och Ulf Winblad på Womtorps gård utanför Eskilstuna får utmärkelsen Årets Mjölkbonde. God djurhälsa och en förmåga att ta vara på gårdens resurser ligger bakom priset.
30 januari 2019
Husdjur 1 2019
Nu är årets första nummer av Husdjur på väg ut i brevlådorna. Den här gången är temat djurhälsa.
19 december 2018
Nya Husdjur är här
Byggandet står i fokus i årets sista nummer av Husdjur.
23 oktober 2018
Gott djuröga och engagemang prisas
De har fullt fokus på djuren, deras välmående och hälsa. Årets mottagare av utmärkelsen Årets Djurskötare 2018, Carolin Wedemalm, och Årets Ungdomsdiplom 2018, Linda Åhman, utmärker sig genom sitt stora engagemang och intresse för djuren.
23 oktober 2018
Välkomna till vår tidningskiosk på Elmia
Över 300 djur visas på årets Elmia Lantbruk. I år är mjölkkorna tillbaka – 170 stycken jersey, SRB och holstein kommer till mässan.
18 september 2018
Tidningarna Husdjur och Nötkött lanserar Valltipset
Årets torka har gett stora konsekvenser för vallodlingen över hela landet. Därför väljer tidningarna Husdjur och Nötkött att pausa tävlingen Årets Vallmästare. Istället lanseras Valltipset.
5 september 2018
Dyrare foderstat i vinter
Torkan ger stora kostnadsökningar den kommande stallsäsongen och slaktpriset måste upp för att situationen inte ska bli ohållbar, det menar Sveriges Nötköttsproducenter.
23 augusti 2018
Så gör mejerierna med dispensmjölken
Arla sänker betalningen för ekomjölken till de producenter som använder sig av dispensen för konventionellt foder, men höjer samtidigt ekotillägget för samtliga. Andra mejerier har olika strategier kring ekomjölken och dispenserna.
29 juli 2018
Årets Vallmästare har sökt dispens
Årets Vallmästare har sökt och fått dispens för att utfodra med konventionellt grovfoder i sin ekobesättning. Det rör sig om grovfoder för en begränsad period.
28 juli 2018
Hoppas på utlovat regn
Årets Mjölkbonde har varit på tårna för att säkra vinterns grovfoder. Strategin har varit att leta extra areal att slå, ta helsäd och dra igång en gammal bevattningsanläggning. Nu hoppas de att det utlovade regnet ska komma för att kunna ta en tredjeskörd i höst.
25 juli 2018
Vem blir Årets Djurskötare?
Nomineringstiden för utmärkelserna Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom börjar löpa ut - anmäl din kandidat!
25 juli 2018
Långtgående effekter av torkan
Andraskörden gav bara en tredjedel på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och betet är nästan slut. Hoppet står till att det ska komma regn för att rädda en tredjeskörd, där återväxten inte kommit igång på grund av torkan. En torka som har drabbat också våra grannländer.
13 juni 2018
Välkommet beslut om skördedispenser
Jordbruksverket har idag beslutat om skördedispenser för att underlätta situationen för torkdrabbade lantbrukare. Undantaget gäller både mark i träda och obrukad fältkant på ekologisk fokusareal.
7 juni 2018
Risk för brist på grovfoder
Torka i stora delar av landet gör att det är risk för brist på grovfoder. Var tidigt ute och inventera lagren och lägg upp en strategi för att hantera en eventuell brist den kommande stallperioden.
5 juni 2018
Prognosprover klipps i norr
Nu har prognosprover börjat klippas även i norra Sverige. Utifrån temperatursummorna i till exempel Norrbotten är det dags för vallskörd i mitten av juni, cirka två veckor tidigare mot ett normalår.
25 maj 2018
Arla har utsett ny ordförande
Jan Toft Nørgaard, Skærbæk Danmark utsågs till ny ordförande i Arla vid deras styrelsemötet i går.
24 maj 2018
Om betesenkäter och elefanten i rummet
Ledaren nu i majnumret handlar om beteskravet, som av en mjölkföretagare beskrivs som ”Elefanten i rummet”. En högst påtaglig fråga, men som man undviker att prata om för att det kan leda till besvärliga diskussioner.
23 maj 2018
Vall-dags!
Nu är det högtryck för förstaskörden av vall i södra Sverige och snart i hela landet och i Husdjur nr 5 kan du blad annat läsa om flera maskinnyheter och mer om stödsådd i vallen.
22 maj 2018
Arla höjer med 9,7 öre
Från den 1 juni så höjer Arla a contopriset med 9.7 öre per kilo för konventionell mjölk. A contopriset för ekomjölk är oförändrat.
17 maj 2018
Full fart på vallarna i värmen
Med den värme som varit i stora delar av Sverige så går utvecklingen av vallarna rasande fort. På många håll kan det bli en tidigare skörd än normalt, och i Skåne och Halland är redan vallskörden igång.
15 maj 2018
Webbinarie om betesproduktion
Intresserad av nya forskningsrön? På torsdag är det möjligt att ansluta sig, gratis, till ett internationellt webbinarium om betesproduktion.
1 maj 2018
Minska förlusterna vid ensilageskörden
Den 3 maj klockan 19-20 ordnar LRF ett webbinarium där Elisabet Nadeau och Rolf Spörndly från Sveriges lantbruksuniversitet tipsar om hur du kan få en effektivare ensilageproduktion.
27 april 2018
Avtal för att öka mjölkinvägningen
Svensk Mjölk och Växa Sverige har slutit ett treårsavtal om maximalt 15 miljoner där Svensk Mjölk köper tjänster av Växa Sverige. Syftet med avtalet är att mjölkinvägningen ska öka i Sverige.
25 april 2018
Hantera rundbalen säkert
Efter att lantbrukare omkommit när de hanterade rundbalar manar Stefan Wistrand, arbetsutvecklare hos Säker Arbetsmiljö, till försiktighet.
18 april 2018
Nu grönskar det i Skåne
De första prognosproverna i Skåne kommer nog att tas i månadskiftet april/maj, lite beroende på när värmen kommer på riktigt.
18 april 2018
GDT uppåt
Global Dairy Trade (GDT) Event prisindex gick upp med 2,7 procent.
17 april 2018
Nu våras det i Husdjur nr 4
Vall och bete är temat i det nya numret. Här finns reportage om hur man får snurr på betesdriften men också inlägg om varför många vill ha bort beteskravet och i stället öppna för möjligheten att få ersättning för betet.
12 april 2018
Ändringar i Klövpengen
För den som söker Klövpeng i år har det gjorts en förändring som påverkar hur många djur man kan söka för.
23 mars 2018
Konventionell mjölk oförändrat pris
Arlas behåller priset för konventionell mjölk i april men priset för ekomjölk sänks med en eurocent.
14 mars 2018
Mjölkens Dag: Lika villkor behövs
Flera efterlyste att det grundläggande problemet, att svenska mjölkbönder inte konkurrerar på lika villkor med andra EU-länder, måste lösas. Sämre villkor och ett internationellt satt mjölkpris går inte ihop.
14 mars 2018
Vi måste nå ut med vårt lönsamhetsläge
Sveriges Mjölkbönder har nu avslutat sin stämma och deltagarna fortsätter nu till riksdagshuset för att delta i Mjölkriksdagen.
13 mars 2018
Hög tid att vända flyttvågen!
I Ledaren i Husdjur nr 3 som har utgivningsdag i morgon tar vi upp frågan om det finns en framtid för mjölken i Sverige.
12 mars 2018
Fodret i fokus
Helsäd, åkerböna, vallinsådd, nya vallsorter och – blandningar, majsodling och Vallmästarnas strategier är en del av innehållet i nya numret av Husdjur.
9 mars 2018
Vinnaren kom under 50 000 per koplats
Det vinnande mjölkkostallet visar att det går att komma ner i en byggkostnad under 50 000 kronor per koplats. Kokomforten är i fokus, men i övrigt har det som inte är absolut nödvändigt plockats bort.
8 mars 2018
Framtidens smartaste stall utsedda
Under torsdagen avgjordes tävlingen Framtidens smartaste stall. Totalt deltog tio tävlingsbidrag och Växa Sverige vann tävlingen med sina två stall, ett för mjölkkor och ett för växande köttrastjurar. Utmärkelserna delades ut av Prins Carl Philip.
23 februari 2018
Arla fortsätter att sänka mjölkpriset
Mjölkriset sänks i Arla från första mars med 2,5 eurocent för konventionell mjölk, motsvarande 23,9 öre. Ekopriset ändras inte.
22 februari 2018
LRF Mjölk omorganiseras och bantas
LRF har tillsammans med mjölkbranschen beslutat att omorganisera och banta verksamheten vid branschavdelningen LRF Mjölk.
20 februari 2018
GDT uppåt och neråt
GDT har gått uppåt och sedan neråt. För två veckor sedan steg GDT med 5,9 procent för att idag sjunka med 0,5 procent.
14 februari 2018
Få investeringar i mjölkkostall
Förprövningsstatistiken för nya mjölkkoplatser visar på en fortsatt låg nivå 2017. Investeringarna har legat lågt de senaste fyra åren.
14 februari 2018
Våga utvecklas
Utvecklas ledarskapet så utvecklas även företaget. I nya numret av Husdjur tar vi upp frågor kring utveckling av ledarskapet, diskuterar generationsskifte eller vad som händer när någon måste lämna gården. Och mycket mera!
13 februari 2018
Fettisdagen: Sex miljoner semlor
Idag när Fettisdagen lider mot sitt slut kommer vi att ha ätit sex miljoner semlor! Till det går det åt runt 150 000 liter grädde, enligt Hjärta Mjölk.
12 februari 2018
Inget stopp för uppbundna kor
I det nya förslaget till djurskyddslag så krävs inget stopp för uppbundna mjölkkor. Utan man föreslår i stället övergångsbestämmelser och undantag.
30 januari 2018
Civilministern bad om ursäkt
Svenska producenter har diskriminerats vid offentlig upphandling. Att situationen blivit så handlar om missförstånd att det inte gått att ställa krav, men det gör det.
30 januari 2018
Per och Tore är Årets Vallmästare
Per och Tore Larsson, Kårtorp, Tibro fick idag ta emot utmärkelsen Årets Vallmästare i samband med Växadagarna i Jönköping.
30 januari 2018
Årets Vallmästare
Idag kl 12 delas priset ut till Årets Vallmästare. Detta sker i Jönköping på Elmia under Växadagarna. Håll utkik!
25 januari 2018
Arla sänker priset
Arlas nya a contopris från februari sänks med 19,1 öre för konventionell mjölk och med 9,6 öre för ekologisk mjölk.
25 januari 2018
Kortare sintid ökar risken för fetare kor
En negativ energibalans under kortare tid behöver inte vara sjukligt. Men långvarigt kan det bli problem. Det sa professor Kjell Holtenius vid Växadagarna.
17 januari 2018
Webbinarium om produktionsbetets konkurrenskraft
I morgon, torsdag den 18 januari arrangerar Eurodairy ett webbinarium om tyska erfarenheter av att satsa på rotationsbete och stripbetning enligt irländsk förebild.
17 januari 2018
Inspiration och nya lösningar
I Husdjur nr 1 som nu har kommit ut – hittar du flera exempel på lösningar för att förbättra skötseln av korna inför kalvning och de nya kalvarna.
3 januari 2018
Följ med Husdjur till Åland
På vår Inspirationsresa till Åland, den 27-28 februari, kombinerar vi nytta med nöje. Miniseminarium om bygg och lönsamhet i mjölkproduktionen och två intressanta studiebesök.
28 december 2017
Kasta loss med oss till Åland
På vår Inspirationsresa till Åland planerar vi att besöka två gårdar som vi tidigare gjort reportage hos. Två unga mjölkföretagare, där den ena satsat på grop och den andra på robot.
23 december 2017
Från oss alla, till er alla: ”En riktigt God Jul”
Vi på tidningen Husdjur önskar alla våra läsare och annonsörer en riktigt God Jul och Gott Nytt År!
21 december 2017
Kraftig sänkning av mjölkpriset
Arla sänker mjölkpriset med 24,6 öre för konventionell mjölk från och med januari. Den ekologiska mjölken sänks med 19,8 öre.
20 december 2017
Nya Husdjur med tema bygg
Sand i liggbåsen, kan det fungera? Går du i byggtankar? Funderar du på att bygga för slutgödning av slaktkor? Välkommen till läsning av Husdjur nr 12 som snart finns i din brevlåda!
18 december 2017
Häng med till Åland
Kombinera nyttamed nöje, få idéer, träffa kollegor och experter. Följ med på Husdjurs inspirationsresa till Åland!
14 december 2017
Ökad produktion globalt sätter press på mjölkpriset
Smörpriset på den globala marknaden har fallit med 25 procent sedan september. Prognosen är att mjölkproduktionen i världen kommer att öka kraftigt i början av nästa år. Det kan leda till sänkta avräkningspriser.
6 december 2017
EU satsar på vallprojekt
Det pågår många projekt kring vall och bete inom Europa. Vallföreningens medlemmar fick veta mer om detta när föreningen höll sitt årsmöte.
24 november 2017
Oförändrat mjölkpris i december
Arlas mjölkpris blir oförändrat i december. Det gäller i alla länder och för såväl konventionell som ekologisk mjölk.
23 november 2017
Husdjur med fruktsamhet i fokus
Novembermörkret är definitivt här – och alla, både människor och fä, kanske behöver ett vitamintillskott! På Stratomta Norrgård utanför Norrköping var det vitaminerna som satte fart på besättningen.
21 november 2017
GDT neråt
GDT gick idag neråt igen med drygt 3 procent.
15 november 2017
Viktigt att kunna leda sig själv
Linda Olsson, Årets Djurskötare och ladugårdsförman på Stallbergs lantbruk, gick en utbildning i Ledarpraktikan, som ett led i utveckling av ledarskapet. Det gav viktiga insikter.
15 november 2017
Bädda för kokomfort
Det finns mycket att vinna på att korna uppskattar sina liggbås. Rätt underlag men även liggbåsets utformning påverkar djurens vilja att ligga ner, att stå eller aktivt röra på sig.
9 november 2017
VikingGenetics gör översyn
Den genomiska selektionen innebär stora förändringar av avelsarbetet inom de nordiska länderna och inom VikingGenetics.
7 november 2017
GDT neråt
Priserna på Global Dairy Trade (GDT) gick vid dagens sammanställning ner med 3,5 procent.
7 november 2017
Brist på svenskt smör
Det flaggas för brist på svenskt smör till jul. Samtidigt har smörpriset börjat sjunka på den globala marknaden. En ökad invägning gör att det finns mer mjölk på världsmarknaden.
6 november 2017
Kalvstudie kan ge nya läkemedel för barn
En ny kalvstudie banar väg för nya läkemedel mot lunginflammation hos inte bara kalvar utan också barn.
27 oktober 2017
Årets Vallmästare - dags för anmälan
Nu är det hög tid att skicka in din anmälan, senast den 1 november, till Årets Vallmästare.
26 oktober 2017
Kokontrollen - de stora besättningarna ökar mest
De stora besättningarna drar ifrån i avkastning, visar statistik från Kokontrollen, som presenteras i senaste Husdjur.
19 oktober 2017
Glad Linda fick ta emot priset
Det var stor uppslutning av såväl arbetskamrater som press och lokalradio när Linda Olsson tog emot priset som Årets Djurskötare idag på Stallbergs lantbruk.
19 oktober 2017
Linda Olsson är Årets Djurskötare
Linda Olsson tar idag emot priset som Årets Djurskötare vid en prisutdelning på hennes arbetsplats, Stallbergs lantbruk, utanför Vara i Västergötland.
18 oktober 2017
Lantbruksbarometern: Stark framtidstro hos Sveriges lantbrukare
Mer än hälften av Sveriges lantbrukare upplever att lönsamheten är mycket god eller ganska god. Det ger i snitt ett lönsamhetsindex på plus 10. Det är första gången på tio år som indexet är positivt. Däremot skiljer det mellan produktionsgrenarna. Det visar Lantbruksbarometerns höstsiffror från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.
17 oktober 2017
Linda Hedström får Ungdomsdiplomet
Linda Hedström är ansvarig för cirka 800 kalvar som föds varje år på Skottorp. Idar får hon ta emot Ungdomsdiplomet vid en prisutdelning på hennes arbetsplats, Skottorps säteri.
16 oktober 2017
Lunden och Bonte Ko i topp
Ett hundratal kvigor och kor av tre raser visades vid Avelskon i Väst/Sweden Nationals i Skara 2017 och det var hög klass på djuren. De internationella domarna från Kanada och Ungern var nöjda med vad de fick se.
11 oktober 2017
Är du Årets Vallmästare?
Thomas Rappe på Strömsrums Gård blev Årets Vallmästare 2017, kanske är det din tur nu? Välkommen att anmäla dig här.
5 oktober 2017
Lönsamheten i fokus i Grästorp
Intressant och inspirerande var några ord som hördes när deltagarna lämnade Flo-Sals bygdegård där fullmäktigegruppen i Väst hade bjudit in till temadag med lönsamheten i fokus.
4 oktober 2017
Priset på GDT neråt
GDTs, Global Dairy Trade, auktion i går, gav ett index som gick neråt med 2,4 procent. Detta jämfört med den senaste auktionen i augusti då priserna ökade med 0,9 procent. Priserna för 2017 ligger dock över nivåerna från hösten 2014 och 2015.
3 oktober 2017
Snart avgörs framtidens avelsmål
Avelsarbete gäller alltid framtiden och vilka kor man vill ha i besättningen framåt. Idag sker framstegen allt snabbare tack vare den genomiska avelsvärderingen. Läs om avelsmål och avelsarbete i nya numret av Husdjur, nr 9.
25 september 2017
Dåligt med återväxten
Det finns två utmaningar att hantera för mjölkproduktionen; det måste bli en tillräckligt hög återväxt med kvigor och vi måste hantera den investeringsskuld som uppstått de senaste fem åren, skriver chefsekonom Harald Svensson i senaste Husdjur.
25 september 2017
Arla höjer priset för konventionell mjölk
Arlas a contopris för konventionell mjölk höjs med 7,1 öre den 1 oktober 2017. Ekopriset är oförändrat.
21 september 2017
Ensilerade betor ökade avkastningen
Det är fjärde säsongen som René Hermansen i Dronninglund, Jylland i Danmark, samensilerar betor med gräsensilage.
19 september 2017
Är du Årets Vallmästare?
Alla mjölk- och nötköttsproducenter som har vallodlingen i fokus är välkomna till årets Vallmästartävling!
14 september 2017
Ökad optimism hos europeiska lantbrukare
De europeiska lantbrukarna är optimistiska och något mer nöjda med sin lönsamhet än tidigare. Men de brittiska lantbrukarnas syn på lönsamheten sjunker på grund av oro för Brexit.
13 september 2017
Fet effekt av nytt kraftfoder
Betessläpp har alltid inneburit en dipp i fetthalten i mjölken. Men sedan Marianne och Ola Larsson började med ett nytt kraftfoder har den dippen blivit mindre.
8 september 2017
Mjölkinvägningen pekar uppåt
Den senaste månaden är första gången på länge som mjölkinvägningen ligger på plus jämfört med samma period året innan. Vecka 35 låg invägningen på +0,4 procent. Prognosen är att det ska hålla i sig året ut.
6 september 2017
Framgångar för Sverige
Vid European Young Breeders School i slutet av augusti i Belgien deltog fem svenska ungdomar från holsteinföreningen.
31 augusti 2017
Fina kor på Sommarutställningen
Sommarmötet i Jönköpings län drog som vanligt stor publik, cirka 5 000 besökare kom för att bland annat titta på exteriörtävling och showmanship med nära 70 djur.
31 augusti 2017
Michael är årets kamrat
Michael Henningsohn på jordbruksanstalten Rödjan är utsedd till Årets kamrat av Kriminalvårdens kamratförening.
30 augusti 2017
Snack om vall i Husdjur nr 8
Husdjur nr 8 kommer inom kort till din brevlåda. Frågor kring foder och då speciellt vallfoder dominerar i tidningen.
28 augusti 2017
Analyser extra noga vid foderbrist
Att styra rätt med fodret lönar sig extra när det är brist på foder, säger rådgivare.
25 augusti 2017
Arla höjer priset
Arla meddelar idag att a contopriset höjs med 9,5 öre.
24 augusti 2017
Eko: Dryckesmjölken ökar men övriga mejeriprodukter minskar
Försäljning av ekologiska ägg ökade kraftigt förra året, medan invägningen av ekologisk mjölk låg kvar på en oförändrad nivå. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.
23 augusti 2017
Danmark: Stånds dödade tolv dräktiga kvigor
Tidningen Nötkött varnade tidigare i sommar för stånds, som är en gul ört som är extremt giftig i torkat tillstånd. Och idag skriver tidningen Landbrugsavisen att tolv kvigor under kort tid dog på en gård i Danmark i våras efter att kvigorna ätit ensilage som innehållit förhållandevis mycket stånds.
22 augusti 2017
Foderbrist eller gott om foder?
Det är gott om foder i stora delar av Sverige och brist i andra delar. Ett stort intresse finns därför för att både köpa och sälja foder.
17 augusti 2017
Årets vallfoder: Lägre energi och mer protein
En del gårdar har brist på vallfoder på grund av torkan och hoppet sätts till en tredje- eller fjärdeskörd. Årets förstaskörd har lägre energi och mer protein än normalt. Höga värden av kalium, kalcium och nitrat behöver man också ta hänsyn till.
15 augusti 2017
Mjölkproduktionen ökar globalt för varje år
De senaste 19 åren har världens mjölkproduktion ökat med i snitt 17 miljoner ton ECM varje år. Det motsvarar en årlig ökning på två procent.
10 augusti 2017
Mjölken en framtidsbransch
LRFs Mjölkdelegation valde idag Marita Wolf till ny ordförande. Hon efterträder LRFs ordförande Palle Borgström.
8 augusti 2017
Barn som dricker mjölk blir längre
Barn som inte dricker mjölk, utan växtbaserade alternativa drycker, riskerar att bli kortare än barn som dricker mjölk.
8 augusti 2017
En tredjedel av mjölken är robotmjölkad
I Norden produceras en tredjedel av mjölken i robotbesättningar. Sett till antalet kor är det 29 procent av korna som mjölkas med robot och det finns mjölkrobot på nästan var femte mjölkgård i Norden.
7 augusti 2017
Slaktköerna växer till följd av foderbrist
Torka i vissa områden med brist på foder gör att en del gårdar behöver dra ner på antalet djur. Det gör att slaktköerna växer. Att som tidigare kunna ringa och få hämtat direkt går inte längre.
4 augusti 2017
Fett sug efter smörfett
Världsmarknaden är stark och det är smöret som sticker ut. Det senaste halvåret har smörpriserna gått upp 57 procent jämfört med januari i år, och hela 138 procent jämfört med januari 2016. Mjölkinvägningen har återhämtat sig i sommar i Sverige, trots torkan i delar av landet.
2 augusti 2017
Spendopp effektivt mot höga celltal
Spendopp eller spensprej är ett av dina viktigaste vapen för en bättre juverhälsa, men gör en strategi som utgår från din besättning. Ta först reda på om det är kobundna eller miljöbundna mastitbakterier som orsakar problemen.
28 juli 2017
Det går att vinna över bakterierna
När Streptococcus agalactiae (SRA) drabbade Bergs säteri startades ett beslutsamt arbete med att få bort bakterien. Efter flera års arbete ser det nu ut som om man lyckats.
24 juli 2017
Hög tid att anmäla din kandidat
Senast den 31 juli vill vi ha ditt förslag på vem som ska bli Årets Djurskötare 2017 och vem som ska ta emot Ungdomsdiplomet.
17 juli 2017
Johan hoppas hitta kärleken
Med tio timmars arbetsdag, sju dagar i veckan, är det inte lätt att hinna träffa någon. Men för Johan Petersson är det viktigt för att få balans i livet. Nu hoppas han träffa sin drömtjej i Bonde söker fru.
17 juli 2017
De letar slöserier
Tillsammans gör de rutiner för att alla ska arbeta på bästa kända sätt, de tittar på flöden på olika nivåer för att se var slöserier finns och de ger varandra tips för att hålla ordning och reda. Det handlar om Lean.
12 juli 2017
Motverka nedgång av fetthalten
Det finns flera orsaker till att fetthalterna minskar under betet. Stödutfodra och se till att korna får skugga och rikligt med vatten under varma dagar så kan nedgången motverkas eller kanske undvikas.
4 juli 2017
Hov satsar på djurhälsan
Lina och Barbro Westlund har varit med i Vila i drygt ett år. De är nöjda och tycker att en regelbunden kontakt med en veterinär är värdefull.
28 juni 2017
Värme stressar
När sommardagarna är som hetast, är första prioritet att skydda korna från direkt solstrålning. Gott om friskt, helst kallt, vatten måste finnas tillgängligt.
22 juni 2017
Dags för Årets Djurskötare
Tamás Bucsi blev Årets Djurskötare och Linnea Essgärde fick Ungdomsdiplomet förra året. Vilka är dina kandidater?
22 juni 2017
Dags att anmäla din kandidat
Tamás Bucsi blev Årets Djurskötare och Linnea Essgärde fick Ungdomsdiplomet 2016. Vem ska få priserna i år? Nu är det dags att nominera dina kandidater för 2017.
21 juni 2017
Arla höjer priset
Från och med den 1 juli höjer Arla a contopriset för både konventionell mjölk och ekomjölk höjs med 18,7 öre. Höjningen som görs i alla länder motsvarar 2 eurocent.
21 juni 2017
"Målet är 12 000 kilo ECM"
Med rätt förutsättningar kan majs vara odlingssäker även i Mälardalen. På Womtorp har majs odlats i tio år med gott resultat. Majs och mixat foder är viktiga delar i utfodringsstrategin.
21 juni 2017
Bra betyg för Husdjur
Tack till alla läsare som ger oss inspiration, ställer frågor och vill att vi ska skriva mer och ibland även mindre om vissa ämnen - era synpunkter är viktiga för oss. Tack också till er som svarat på vår läsvärdesundersökning.
20 juni 2017
Trimma med Husdjur
Husdjur nr 6-7 kommer inom kort till din brevlåda, denna gång full med tips, erfarenheter och tankar kring hur du kan trimma din produktion vad gäller djurhälsa, planering med mera.
19 juni 2017
Chokladmjölk kommer från bruna kor
Många vuxna i USA tror att chokladmjölk kommer från bruna kor. Men om bruna kor ger chokladmjölk så kan man ju fråga sig vad svartvita kor ger för mjölk…
16 juni 2017
Husdjur 70 år
För 70 år sedan publicerades den första årgången av tidningen. Namnen på tidningen har varit flera - Tidskrift för Ladugårdsförmän, Ladugården, Svensk Husdjursskötsel och Husdjur.
14 juni 2017
Danskarna är effektivare
Roboten spar arbete men har i snitt en lägre produktion. Totalt ligger dock robotgården nästan exakt lika med gårdar med grop vad gäller producerad mjölk per arbetstimme totalt i företaget. Samtidigt som robotgårdar i Danmark producerar mer än dubbelt per timma.
12 juni 2017
Flest salmonellasmittade på Öland
Förekomsten av salmonella bland svenska besättningar är generellt låg. Endast tre procent av mjölkbesättningar i Sverige visar tecken på en salmonellainfektion.
30 maj 2017
Palle Borgström vald til LRFs nye ordförande
Palle Borgström valdes idag till ny förbundsordförande för LRF, på Lantbrukarnas Riksförbunds riksförbundsstämma på Sånga-Säby kursgård utanför Stockholm.
30 maj 2017
Gäsenes vd avgår
Gäsene Mejeris styrelse har sagt upp sin vd Martin Pardell.
30 maj 2017
Dags att anmäla din kandidat till Årets Djurskötare
Tamás Bucsi blev Årets Djurskötare och Linnea Essgärde fick Ungdomsdiplomet 2016. Vem ska få priserna i år? Nu är det dags att nominera dina kandidater för 2017.
24 maj 2017
Fall av BVD i Danmark
I Danmark har BVD-smitta återigen hittats i två besättningar, en mjölk- och en slaktnötsbesättning. Ytterligare en gård är under misstanke. Smittspårning pågår för se om fler är drabbade och hur smittan kommit in i landet. Danmark blev friförklarade 2015 men drabbades redan under 2016 av BVD i två besättningar.
24 maj 2017
Risk för liten förstaskörd
En kall vår gör att vallarna fått en långsam start i år. Även om värmen kommer är det torrt i markerna och risken finns att förstaskörden blir liten.
23 maj 2017
Arlas nya styrelse klar
Vid representantskapsmötet i Köpenhamn valdes Arla Foods Amba sin nya styrelse. Styrelse består av 15 bönder som representerar de 12000 ägarna.
23 maj 2017
Husdjur nr 5 är här
Vallskördedax! Husdjur nr 5 är snart i din brevlåda. Här kan du läsa om samarbetet i vallskörden på tre gårdar i Västergötland. Ett bra samarbetsklimat och en väl anpassad maskinkedja ger nästan 30 procents lägre kostnad för vallfodret.
22 maj 2017
Kall vår har hållit tillbaka vallarna
De första prognosproverna i Östergötland togs i måndags. De visade på 10,6 till 11,9 megajoule samt 180 till 260 gram råprotein per kilo ts i kombination med mycket lågt innehåll av fiber. Följ utvecklingen av temperatursumman och de generella prognosproverna på vallprognos.se.
18 maj 2017
Thomas Lundgren - därför valde vi Arla
Stärkt konkurrenskraft, utveckling av varumärkena samt mejeriet är de tre mål som Gefleorten har inför förhandlingarna med Arla.
18 maj 2017
Gefleorten vill gå samman med Arla
Gefleorten har sedan en tid sökt en samarbetspartner. Vid stämman igår blev det klart: man väljer att inleda förhandlingar om samgående med Arla Foods.
16 maj 2017
Uppåt på mjölkbörsen
På mjölkauktionen, GDT eller Global Dairy Trade, så ökade index med 3,2 procent.
16 maj 2017
Uddetorp vann Skol-SM
Elever i sex lag från fyra naturbruksgymnasier utmanade varandra när Skol-SM arrangerades på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker.
12 maj 2017
Argentina - en resa till ytterlighetens jordbruk
Hans Palmquist är avelsintresserad mjölkbonde från Blidsberg, Västergötland, som åkte till Argentina för att studera kor.
4 maj 2017
Ulla är Norrmejeriers nya ordförande
Mjölkproducenten Ulla Bergström valdes vid Norrmejerier stämma igår till ny ordförande
3 maj 2017
Här produceras mjölk med åkerbönor
Backa gård började odla åkerbönor i mindre omfattning redan 2008, för att få mer hemmaodlat protein. Idag har arealen vuxit till 51 hektar.
27 april 2017
Importen av soja minskar
Användningen av soja- och oljepalmsprodukter som foder till nötkreatur minskar rejält. Importen av minskat från cirka 100 000 ton per år, från 2012 till cirka 67 000 ton år 2015.
27 april 2017
Arlas valberedning lämnar förslag
Den svenska valberedningen har nu lämnat sitt förslag till ledamöter i Arlas koncernstyrelse.
26 april 2017
Nattbete kan minska värmestressen
Just nu kallt ute men det kan bli varma sommardagar på betet för korna. Att låta korna gå på bete nattetid kan minska värmestressen.
25 april 2017
Mjölkpriset sjunker
Arlas a contopris för konventionell mjölk sänks med 9,4 öre från den 1 maj 2017. A contopriset för ekomjölk sänks med motsvarande 1 eurocent i Sverige och Danmark, och med 2 eurocent i Storbritannien och Centraleuropa.
21 april 2017
20 000 kr för en båsplats
I värmländska Gunnerud har man byggt helt i egen regi och satsat på enkla lösningar men ändå investerat i teknik där man ser en direkt lönsamhet.
19 april 2017
Betet i fokus i Husdjur nr 4
Husdjur nr 4 har vallen och betet i fokus. Läs om produktionsbete och nattbete. Men även om hur det går att bygga båsplatser för 20 000 kr.
18 april 2017
Skåne laddar för att klippa prognosprover
Nu börjar det dra ihop sig till att klippa prognosprover i Skåne. De gårdar som är först ut med att skörda vallen brukar dra igång med klippningen redan i slutet av april.
12 april 2017
Glad Påsk önskar vi på Husdjur
Vi på redaktionen önskar alla våra läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk. Veckan efter Påsk, den 19 april, landar ett rykande färskt nummer av Husdjur i din brevlåda, med ett fullspäckat tema om vall och bete.
12 april 2017
1100 kor och inga mastiter
Under en period i januari var det fullständigt fritt från mastiter i den stora besättningen på Vadsbo mjölk utanför Mariestad.
11 april 2017
Det våras för kosläppen
Det våras för kosläppet! Kosläpp är en tradition som har kommit för att stanna. Över 100 ”officiella” kosläpp arrangeras i Sverige.
10 april 2017
Smörbrist till påsk?
Det är en fet efterfrågan på svenskt mjölkfett till smör och grädde. I januari skrev många tidningar om att det var risk för smörbrist till påsk.
6 april 2017
Från mjölkbonde i Bohuslän till ladugårdsförman i Australien
Per-Olof Östberg sålde gården och skulle göra ett återbesök på den gamla praktikgården i Perth, Australien. Han blev kvar. Läs om Per-Olofs resa.
4 april 2017
Betala ut vår ersättning
Uteblivna utbetalningar och förenkling av regler dominerade debatten på Sveriges Mjölkbönders stämma.
29 mars 2017
Nationellt råd för livsmedelsstrategin
Livsmedelsstrategin har kommit och vi har fått se handlingsplaner. Landsbygdsministern har tillsatt ett nationellt råd för att diskutera, anpassa och följa upp genomförandet. Första mötet har hållits och där var fokus på en ökad konkurrenskraft och livsmedelsexport.
27 mars 2017
Idag får Susanne sin Guldmedalj
Idag får Susanne Anderson, Stora Lundby i Vallentuna, ta emot Guldmedaljen i Stockholm. En utmärkelse som hon och 38 andra mjölkbönder får i år.
27 mars 2017
Årets Mjölkbonde får priset idag
Lars-Inge Gunnarsson, Skottorp i Halland får idag ta emot utmärkelsen "Årets Mjölkbonde" av Kungen i Stockholm.
23 mars 2017
Arla sänker mjölkpriset
Från första april sänker Arla priset för konventionell och ekologisk mjölk med 10,5 öre.
22 mars 2017
Husdjur nr 3 med drag i
Nu börjar det våras – och som vanligt har våren kommit olika långt i Sverige. I Husdjur nr 3 har vi foderodling i fokus. Allt från markpackning till majs, timotej, rörsvingel och foderbetor.
16 mars 2017
Värdet på fett ökar
Fettet ökar i värde i mejeriindustrin. För leverantörer till Arla läggs det från och med mars, också ökad betalningen för innehållet av fett i förhållande till protein.
2 mars 2017
Brittiska bönder behöver SRB
SRB och ProCross har många fördelar som brittiska mjölkbesättningar behöver, bland annat bra halter, bra fertilitet och god hälsa. Det framkom när 15 brittiska bönder besökte mjölkgårdar i Halland.
28 februari 2017
Idag njuter vi av semlor på svensk grädde
Varannan svensk äter en semla i dag på fettisdagen. Till dessa fem miljoner semlor går det åt 125 ton vispgrädde.
20 februari 2017
Klimatdebatten håller på att kantra
Avgången av klimatgaser motsvarar ungefär 10 ton koldioxid per person i Sverige. Av det svarar maten för två ton.
17 februari 2017
Tramilda blev Supreme Champion på Mila
2751 Tramilda från EH Holstein blev Supreme Champion vid Mila idag. Champion för SRB blev 1192 Gullros från Leif Larsson, Brålanda. Se bilder och filmer på Husdjurs Facebook.
15 februari 2017
Få förprövade mjölkkoplatser 2016
7 675 nya mjölkkoplatser förprövades 2016. Det är fortsatt en rekordlåg nivå och ungefär lika få som förprövades 2015. Som mest de senaste tio åren har förprövningarna varit uppe i mer än tre gånger så många, och toppade år 2008 på 27 954 platser.
15 februari 2017
Skånesemin söker ny samarbetspartner
Ansträngd ekonomi ligger bakom Skånesemins beslut att under våren säga upp samarbetsavtalet med Växa Sverige för att söka ny samarbetspartner.
15 februari 2017
Husdjur nr 2 är här
Äntligen är Husdjur nr 2 här och äntligen har vi fått en Livsmedelsstrategi – men nu återstår att det blir verkstad av alla goda intentioner, läs mer om detta i Husdjur nr 2 och hör gärna av dig till tidningen med dina synpunkter på framtiden.
9 februari 2017
Webbinarium om kompoststall
Husdjur har tidigare skrivit om pionjärer som satsat på kompoststall i såväl Sverige som Danmark. För den som vill veta mer kan vi tipsa om att i nästa vecka bjuder EuroDairy in till ett webbinarium för att förmedla kunskap och erfarenheter om kompoststall från USA.
7 februari 2017
Vallfrågor lockar 280 experter
Digital teknik ökar i användning i hela lantbruket, även inom vallodlingen. I Uppsala träffas i dagarna experter för att dela kunskap och inspiration kring hur vallodlingen ska utvecklas framåt.
7 februari 2017
Strömsrum är Årets Vallmästare 2017
PRESSMEDDELANDE: Strömsrum utanför Ålem i östra Småland tar emot utmärkelsen Årets Vallmästare under Vallkonferensen den 7 februari på Sveriges lantbruksuniversitet.
2 februari 2017
Fler hästar än mjölkkor
Det finns fler hästar än mjölkkor i Sverige. Hästarna passerade mjölkkorna redan 2010. Vid förra mätningen 2010 fanns det 348 564 mjölkkor respektive 362 700 hästar, enligt statistik från Jordbruksverket.
26 januari 2017
Fyra svenska gårdar bland de tio bästa i Europa
De större prissvängningarna gör att behovet av marginal i företaget ökar. Prisvariationerna är cirka dubbelt så stora senaste 10-årsperioden jämför föregående 10 år.
26 januari 2017
Salmonella litet problem i svensk växtodling
Av 80 växtodlingsgårdar som provtagits för salmonella var 77 gårdar fria från smittan. Det visar en screening för att undersöka förekomsten av salmonella på gårdar som odlar foderspannmål.
23 januari 2017
Arla höjer med 9,4 öre
Från februari höjer Arla mjölkpriset med 9,4 öre för konventionell mjölk till 340 öre per kilo. Priset för konventionell mjölk ligger kvar på 451 öre per kilo.
18 januari 2017
Ökat intresse för foderbetor
Foderbetor har många positiva egenskaper som fodermedel. Problemet har varit att få till hanteringen från skörd till foderbord. I Danmark har man kommit ett steg längre och i slutet av januari ordnas en studieresa för att se hur de hanterar foderbetan i praktiken.
18 januari 2017
Arbetsglädje lönar sig
Mjölkföretagardagarna inleddes igår och fortsätter idag i Umeå med rekorddeltagande på 240 personer.
17 januari 2017
”Det är människor som skapar resultatet”
Traditionellt har lantbruksföretagandet varit mycket inriktat på produktion, men när gården växer blir det viktigt att tag i andra företagarfrågor. En av de viktigaste är ledarskapet.
17 januari 2017
Kalven i fokus i nr 1/2017
Inom kort har du Husdjur nr 1 2017 i brevlådan. I detta nummer har vi koncentrerat oss på kalvar och ungdjur. Bland annat finns en sammanställning av alla de kalvnäringar som finns på marknaden. Här finns ett stort utbud, gårdens förutsättningar styr och det första valet står mellan helmjölk och kalvnäring. Det som är bäst för kalven är också bäst för lönsamheten.
14 januari 2017
Management påverkar om det blir en andra kalvning
En fjärdedel av förstakalvarna i Danmark gallras innan andra kalvningen. Vilken andel det är i den enskilda besättningen påverkas av olika managementfaktorer.
9 januari 2017
Marita Wolf: Vi fortsätter att vänta
Landsbygdskommitténs slutbetänkande är nu klart. Det blev ett stort ”paket” som innehåller 75 förslag för landsbygden som rör allt från åtgärder för 23 kommuner i norra Sverige med sänkta arbetsgivaravgifter till bredband i hela landet, att 10 000 tjänster vid statliga myndigheter ska utlokaliseras från Stockholm och åtgärder som ska underlätta byggandet av bostäder.
17 november 2016
Arla höjer mjölkpriset med 20 öre
Från den 1 oktober höjer Arla a contopriset med 20 öre vilket är den största höjningen sedan juni 2010.
17 november 2016
Viktigt söka stöd för rätt volym
För den som har sökt, eller planerar att söka EU:s stöd för minskad mjölkproduktion är det viktigt att pricka rätt i den volym man söker för. Det blir avdrag på stödet om man minskar med 20 procent lägre volym än det man sökt för.
17 november 2016
EU:s stödpaket för mjölken får kritik
Att EU nu kommer med ett mjölkminskningsstöd är sent eftersom mjölkmarknaden redan har börjat vända. Dessutom ifrågasätts det för svensk del eftersom mjölkinvägningen redan minskar här.
17 november 2016
Hur går det med Livsmedelsstrategin?
Husdjur har kollat läget med Jakob Söderberg, vice vd på Växa Sverige, som sitter med i den nationella dialoggruppen för att diskutera livsmedelsstrategin. Arbetet med Livsmedelsstrategin har från politiskt håll pågått sedan maj förra året och var det arbete som tog vid när Konkurrenskraftsutredningen var klar våren 2015.
17 november 2016
Ytterligare höjning av mjölkpris
Det blåser fortfarande positiva vindar på den internationella mejerimarknaden.
17 november 2016
Praktiska erfarenheter av Maxammon
För den som vill lagra spannmål som inte är torkad gäller det att ha koll på såväl vattenhalt som dosering av tillsatsmedel. En ny metod med enzymer och urea som använts några år i Norge, har nu också kommit till Sverige.
17 november 2016
Vad kan mjölken lära av skogen?
Det finns flera paralleller mellan mjölken och skogen när branscherna är under lönsamhetspress. Till exempel vikten av att följa nyckeltal över produktiviteten, att optimera framför att maximera volymen och att skapa resultatet med hjälp av sina anställda.
17 november 2016
Fonterra höjer prognosen
Det ljusnar på den internationella marknaden. Även Fonterra höjer sin prognos för mjölkpriset till sina leverantörer i Nya Zeeland.
17 november 2016
Välutnyttjade maskiner sänker foderkostnaden
Maskiner står för en stor del av kostnaderna i lantbruket. För att nå lönsamhet är det avgörande att maskinkapitalet är väl utnyttjat. Eget ägande, samägande eller maskinstation – en bra koll på kostnaderna för maskiner är ett första steg.
17 november 2016
Allt fler mjölkbönder slutar
Aktuell siffra för antalet mjölkbönder i juli är 3 971. Därmed har Sverige gått under 4 000 mjölkbönder. I genomsnitt har en mjölkgård per dag avvecklat sin produktion de senaste två månaderna.
16 november 2016
Nya Husdjur i brevlådan
Tack för alla synpunkter, idéer och tankar som vi har fått ta del av, till oss direkt på Elmia eller via mail, telefon. Hoppas ni fortsätter att tycka till - det är era tankar som ger oss inspiration och vägleder oss bland alla idéer vi själva har.
1 november 2016
Om Husdjur
I över 60 år har Husdjur varit en tidning som riktat sig direkt till mjölkföretagarna. Vi kommer även fortsättningsvis ha tema mjölk – i alla nummer.
30 oktober 2016
FN betonar mjölkens roll
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och Internationella mejerifederationen, IDF, undertecknade en deklaration om mjölkens roll för en hållbar framtid vid IDF World Dairy Summit i Rotterdam den 19 oktober. Globalt har mjölken stor betydelse för livsmedelsförsörjning och fattigdomsbekämpning.