Fettisdagen: Sex miljoner semlor

Idag när Fettisdagen lider mot sitt slut kommer vi att ha ätit sex miljoner semlor! Till det går det åt runt 150 000 liter grädde, enligt Hjärta Mjölk.

Fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller semla – kärt barn har många namnSett till hela säsongen, som numera omfattar januari och februari äter vi cirka 50 miljoner semlor och till dessa går det åt 1 250 000 liter grädde. Det motsvarar 1,7 procent av all vispgrädde som tillverkas i Sverige under ett år!

Traditionen med fastlagsbullar är något som vi i modern tid har behållit från fastlagsfestandet, enligt Institutet för språk och folkminnen. Under 1800-talet saknade dock semlan grädde och mandelmassa och då var det endast själva bullen som serverades i mjölk med lite kanel och socker. Nu har semlorna också börjat dyka upp i nya former, förutom med olika smaksättningar också som wrapsemla och korv och bröd-semla.
Ann Christin Olsson