Energi och miljö i nya Husdjur

Husdjur nummer 11 är nu ute. Den här gången sätter vi fokus på energi och miljö.

Tema Energi&Miljö

Mjölkgårdens utsläpp av växthusgaser hamnar ofta i fokus i debatten. På Plejo lantbruk har Leif Petersson och Johan Pettersson gjort en klimatkoll för att se hur gårdens klimatpåverkan ser ut och var det går att göra förbättringar.

Ett annat sätt att minska gårdens påverkan på miljön - och samtidigt spara pengar - är att göra en energikartläggning. Läs om Bäckeby Gård i Målilla och om Rökslid Östergård i Finspång som båda hittat sätt att spara energi.

I Jämtland finns många gårdar som investerat i biogasanläggningar. Två av dessa berättar i Husdjur om sina erfarenheter.

Årets ungdomsdiplom

Linda Åhman fick i oktober ta emot Årets ungdomsdiplom. Följ med till hennes arbetsplats på gården Anderses i Västmanland.

#Valltipset

Tidningarna Husdjur och Nötkött samlar in tips och erfarenheter kring nya grepp för grovfoderförsörjningen efter torkan. I det här numret av Husdjur besöker vi Kvills gård som i oktober kunde ta en extra skörd av helsäd av korn.

Mjölkprisanalysen

Sommarens torka har gett märkbart utslag på resultatet på Höglycke Södergård i Ydre. Nu lägger de upp sin strategi efter att ha analyserat gårdens intäkter och kostnader.

Elmia 2018

Fyra hela uppslag med härliga bilder från Elmia Lantbruk. Vinnarna i koutställningarna, natt på Elmia och massor av mingel från vår tidningskiosk.

husdjur-nr-11-2018.jpg