Kalvar och ungdjur i Husdjurs sommarnummer

Första måltiden är den allra viktigaste för den nyfödda kalven. I Husdjur 6/7 besöker vi Sörby mjölk som har noggranna rutiner för mjölkgivorna under kalvens första levnadsdagar.

Tema: Kalvar och ungdjur

Med större besättningar och högre avkastning har det blivit ännu viktigare att vara noga med råmjölken. I Husdjur 6/7 berättar veterinärer och forskare om de senaste rönen om livets viktigaste mål.

Vi besöker också Per-Arvid Karlsson, djurskötare på Elmersgården, som genom sin satsning på kvigor och kalvar har höjt avkastningen med 2000 kilo per ko och år. Och så berättar vi om hur en mjölkgård och en kalvuppfödare tillsammans kan tjäna på att samarbeta om att ge kalven en bra start.

Ny mjölkningsteknik

Grop, karusell eller uppbundet. Oavsett system ser mjölkningsorganen ganska lika ut. Men i Nederländerna säljs nu en lösning där kopparna tas upp direkt ur golvet på gropen. Skönare för både kor och människor, tycker Pyter Terpstra i Scharnegoutum som installerat det nya systemet som ska fungera oavsett märke på mjölkningsutrustning.

Räkna på vallen

Är totalkostnaden för vallen högre med rundbal än med plansilo? Inte nödvändigtvis, enligt en jämförelse gjord av växtodlingsrådgivaren Björn Roland. Enligt hans beräkning fyra olika gårdars vallskördekostnader blev slutsumman relativt lika.

Dansk mjölkboss kapar kostnaderna

Kjartan Poulsen, ordförande för danska mjölkproducentföreningen LDM, är en av tre delägare i Danmarks största ekologiska mjölkgård. Han fokuserar på att producera varje liter så billigt som möjligt och drar sig inte för okonventionella strategier.

Unga bönder uppfyllde drömmen

Johanna Karlsson och Arvid Johansson väntade inte många år efter studenten innan de köpte sin egen mjölkgård, Luttra Stommen utanför Falköping. Tålamod, envishet och stöttning från familjen gjorde att de lyckades.

Röd kärlek i svart land

Lars Reimers i tyska Westerhorn går på tvärs med både sin fru och landet i stort när han satsar på röd holstein. Hans kvigor finns bland de högst genomiskt bedömda i hela Tyskland.

Svinsmart med två ben

Sara och Ola Hortlund på Lillbäckens gård i Lillpite har drivit sin gård i snart tio år. Sedan fem år tillbaka har de också slagit in på ytterligare en bana. Nu kompletterar mjölkkor och grisar varandra i företaget.

Allt detta och mycket ner i Husdjurs matiga sommarnummer med utgivning 20 juni. Innehållet går även att läsa i vår e-tidning som är gratis för alla prenumeranter.