Höga foderpriser pressar lönsamheten

Många insatsvaror har rusat i pris i år, vilket försämrar kalkylen ett högt mjölkpris till trots. Prisökningen tycks nu ha avstannat – och landat på en högre nivå. Ändå kan det vara nu det är som mest gynnsamt att köpa.

Text Torbjörn Esping

Trots att mjölkpriset blivit högre det senaste året och invägningen har ökat finns faktorer som riskerar att ändå försämra mjölkföretagets kalkyl. Priserna på många insatsvaror, som kraftfoder, gödsel, diesel, el och balplast har ökat kraftigt.

– Det är fruktansvärt, nettot på gården har plötsligt blivit galet mycket sämre, säger Mia Lindkvist, som driver Mias lantbruksrådgivning i Uppland med omnejd.

Ingen sänkning att vänta

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson tror inte priserna kommer ned på de låga nivåer vi vant oss vid de senaste åren, då han menar att priserna varit orimligt låga. Nu har de lagt sig på en högre nivå, som mer speglar efterfrågan och utbudet i världen.

– Är priset högt eller lågt? Det är inte jättehögt om man tänker sig att det var ovanligt lågt för ett år sedan, säger Torbjörn Iwarson.

Priserna drivs upp av en återhämtning efter pandemin när hjulen börjar snurra igen. De stora statliga räddningspaketen och gamla sparade pengar som spenderas skapar också inflation, en faktor som återigen är att räkna med.

– Man vet från historien att inflation väldigt sällan är temporär, det brukar fortplanta sig i ekonomin.

Höga prisökningar

Färdigfodret och koncentratet har ökat i pris med uppåt 30 procent om man jämför med priset förra hösten. Förklaringen till de höjda priserna är ett prisrally på råvarorna; spannmål, proteinfodermedel, fett, aminosyror, vitaminer och mineraler. Sojan har till exempel ökat med 54 procent från maj 2020 till maj i år.

För svenska mjölk och köttbönder har sojapriset egentligen stigit ännu mer på grund av att premien för gmo-fri soja har stuckit i väg ytterligare.

Utebliven prispress

Och följer priserna historiska mönster så kommer de att stiga framöver. Nio av tio år brukar priserna vara lägst i skörd. I år har det inte ens varit en skördepress på priserna.

– Den kan komma senare men det vore allt för chansartat att tro på det, priserna har drivits uppåt den senaste tiden när vi hade gått och hoppats på lägre priser, säger Lars Hermansson marknadschef foder på Lantmännen.

Texten är en kortversion ur Husdjur 8 2021. Texten i sin helhet finns tillgänglig för prenumeranter här: Höjda priser ger tajt kalkyl till hösten – Husdjur