Tema växtodling i Husdjur 9

I ett försök att hålla nere vildsvinstrycket har familjen Hogendoorn i Sösdala gått över till att etablera vallen till hösten. Och i Brösarp har Pontus Persson testat olika betningsmedel för att hålla fåglarna borta från majsen.

Tema: Växtodling

De senaste åren har familjen Hogendoorn som driver Bonte ko holstein i Skånska Sösdala sått sin vall på hösten. I kombination med förbättringssådd på våren har det blivit ett effektivt sätt att göra vallen mindre känslig för vildsvin.

Bilden till höger föreställer Lars och Bram Hogendoorn. Foto: Hans Dahlgren.

Vi besöker också Pontus Persson som kämpar för att skydda sin majs mot fågelskador, en problematik som ökat för lantbruket. I övrigt berättar vi om läget för användningen av glyfosat vid vallbrott, kommande tillståndsprövning samt försök kring alternativ, samt om försök med att lagra blöt spannmål i storsäck.

Forskning

Extrudering av ensilage, läget för den svenska antibiotikaanvädningen och hur korsningar kan vara ett sätt att stötta bevarandet av gamla koraser är ämnena för våra forskningsartiklar.

Guldmedaljörer

33 gårdar har i år uppnått kriterierna för LRF mjölks guldmedalj. Vi träffar Åke Andersson i Burgärdan som är en av dem som lyckats.

Avbytare på tre gårdar

Tre gårdar i Värmland och Närke har löst sitt behov av personal genom att dela på en djurskötare. Mona Wärnelid arbetar i egen firma och upplevs som en räddande ängel av sina uppdragsgivare.

Porträttet - Robert Eklundh

I vår porträttserie med ordförandena för de svenska avelsföreningarna har turen nu kommit till Robert Eklundh, vice ordförande i Svensk fjällrasavel.

Kor vi minns

Holsteinkon 1258 har mjölkat mer än dubbelt så mycket per levnadsdag som genomsnittskon hos Anders Levahn i Hova. Under sin senaste laktation mjölkade hon 25 ton på 569 dagar.

Allt det och mycket mer i Husdjur 9 med utgivningsdag 22 september 2021.

Tidningen går också att läsa digitalt, via vår e-tidning. E-tidningen ingår för alla prenumeranter och du hittar den här.

Här finns instruktioner för hur du aktiverar ditt digitala konto.

Hogendoorn_webb.jpg