Hög tid planera semestern

Sommaren närmar sig och med den planeringen av de anställdas ledighet. Minst tre veckor på sommarlovet ska anställda på en gård med kollektivavtal ha.

– Det är svårt för den lilla arbetsgivaren när man har en verksamhet med få anställda, säger Jonas Palmqvist, förhandlare på Gröna Arbetsgivare.

Hur ska man fixa ett schysst semesterschema utan bråk? Så att alla anställda känner att de fått gehör för sina önskemål. Så att ingen känner sig utnyttjad. Så att alla får den återhämtning som behövs.

–Vi brukar lägga fram en almanacka och så får de anställda önska när de vill ha semester, säger Viktor Bergkvist på Moon i Finnåker i Fellingsbro i Västmanland.

Moon_webb.jpg

Viktor Bergkvist med hustrun Linda och barnen Jakob, Elias och Alice, samt kusinen Alfred Dackerud. Foto: Ann Christin Olsson

– Jag kanske är en snäll arbetsgivare. Det är lite pusslande, men än så länge har det gått förhållandevis bra, det tycker jag.

Sommaren en utmaning

Just på mjölkgården kan det vara svårt att leva upp till semesterlagens krav på fyra veckors semester mellan juni och augusti. Och besked om vilka veckor senast två månader innan ledigheten börjar. För samtidigt som många vill och behöver vara lediga på sommaren, så är samma period intensiv på mjölkgården, med flera vallskördar som man inte vet exakt när de ska huggas och packas, samtidigt som korna är ute på bete och helst ska in och mjölka lika mycket som vanligt.

Utdragen period

Så i kollektivavtalet mellan Gröna arbetsgivare och Kommunal, ett avtal som bara gäller anställda på gårdar med kollektivavtal, har parterna enats om att semestern får läggas ut från 15 maj till 15 september, alltså en period som är en månad längre än vad lagen säger. Om det ändå är svårt att få till fyra veckors semester så medger kollektivavtalet att arbetstagaren kan få nöja sig med tre veckor, men att dessa i så fall måste vara under barnens sommarlov.

– Kollektivavtalet är framtaget av parterna för att arbetstagarna ska kunna få ut sina semestrar, men också för att verksamheten ska kunna fungera på ett bra sätt, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunal.

Läs mer om vad kollektivavtalet säger kring gårdarnas semesterperiod, samt om hur Viktor Bergkvist får ihop bemanningen i Husdjur nummer 4 2021.

Text: Torbjörn Esping

Prenumeranter har fri tillgång till e-tidningen, artikeln i sin helhet finns att läsa här: Planera i tid när semestern ska fördelas - Husdjur

Teckna din egen prenumeration här: Prenumerationstjänst (preno.se)