Glad Påsk önskar vi på Husdjur

Vi på redaktionen önskar alla våra läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk. Veckan efter Påsk, den 19 april, landar ett rykande färskt nummer av Husdjur i din brevlåda, med ett fullspäckat tema om vall och bete.

Så här i påsktider går tankarna när det gäller djur mest till lamm och kycklingar, samt inte minst påskharen, som skuttar runt och delar ut ägg. Det fick oss att tänka på mjölkharen som förr fanns i folktron. På Hjärta Mjölks webb www.mjolk.se hittade vi lite om mjölkharen – en hare som man trodde stal mjölk ute på gårdarna och som vi tänkte kan vara lite kul läsning inför påsk. 

Under häxförföljelserna på 1600-talets kunde kvinnor på landet bli anklagade för att ha mjölkharar. Beviset var att grannarna sett en hare skutta i närheten av deras stuga. De beskylldes för att skicka ut mjölkharen för att dia mjölk av grannarnas kor. När haren återvänt hem spydde den upp mjölken i framsatta bunkar. Mjölkharar avbildades på kyrkmålningar redan på 1400-talet. Och folk var ständigt på jakt efter mjölkharen, som de trodde låg bakom att korna sinade.

På våra sidor märkta ”Forskning” i Husdjur kan du alltid läsa lite mer underbyggda fakta kring sådant som påverkar kornas mjölkavkastning.
Ann Christin Olsson

Påskägg på foderbord

Hellre en påskhare som kommer på besök med påskägg, än en mjölkhare som stjäl mjölk…