Spill av maltkorn blir sen helsäd

Den här fodersäsongen har uppfinningsrikedomen varit stor för att säkra vinterns grovfoder. På Norrevångs gård i Skåne har spillsäd av maltkorn gett en extra helsädesskörd.

Sommaren var mycket torr i nordvästra Skåne. Mellan sista snön och trösket fick Sara och Göran Rydén på Norrevångs gård i Stenestad, Kågeröd 25-30-millimeter regn. Maltkornet gav 2 ton per hektar (normalt 7-8 ton) och all havre och vårvete fick huggas till helsädesensilage.

Första-, andra- och tredjeskörd av vall gav cirka 25 procent av normalskörd.

“Men fjärdeskörden som vi just huggit ser massiv ut, kort men tät. Vi spetsade den med 200 kilo kalksaltpeter när regnet kom”, skriver Sara och Göran Rydén I ett mejl till Husdjur I september.

De har även tagit 15 hektar klöverhalm och en andraskörd på denna rödklöver. Även rajgräset och rödsvingeln fick lika mycket kalksalpeter för en andraskörd i oktober, den var I september 20 centimeter hög.

“En rolig grej var maltkornet som spillde mycket på grund av små kärnor. Efter bearbeting med Carriern och vältning är den nu helt tät och frodig, cirka 20 centimeter hög. Mycket av gödningen är ju oförbrukad, och den ska huggas vid axgång i oktober” skriver Sara och Göran Rydén och konstaterar att det ger ett billigt foder med bara en vältning.

Ann Christin Olsson

sara-ryden.JPG

Sara och Göran Rydén, Norrevångs gård i Stenestad, Kågeröd.

goran-ryden.JPG