Hur gick det sedan?

Ibland gör vi återbesök på en gård som vi skrivit om tidigare i Nötkött. Det kan vara allt från fem till trettio år mellan besöken. Här kan du följa vad som hänt på några av de gårdarna.

Lennart Walleräng, Nilses, Gästrikland 

Sedan förra besöket för fjorton år sedan på mjölkgården Nilses har SRB-korna blivit fler och andelen semineringar med köttras stigit avservärt. Det har ökat värdet på köttet från gårdens tjurkalvar som fortfarande  kastreras  för att  sköta naturbeten på Ön i Dalälven.

Carl-Gustav Gudmundsson, Åkersdal, Skåne 

Sedan förra besöket på Åkersdal hos Carl-Gustav och Kerstin Gudmundsson för sexton år sedan har mycket hänt. Charolais har bytts mot angus och sonen Anders med fru Kitty har flyttat in på gården med målet att om ett par år ta över.

Gustaf och Robert Kihlin, Hallstaberg, Västmanland

För drygt tio år sedan blev bröderna Gustaf och Robert Kihlin rikskändisar när press och TV invaderade gårdsplanen. En av gårdens kor hade fått diagnosen BSE, i dagligt tal kallat galna kosjukan. Larmet visade sig vara falskt men det orsakade tumult och många sömnlösa nätter.

Familjen Carlborg, Källingby, Uppland

När Nötkött för drygt tjugo år sedan besökte gården Källingby utanför Knutby i Uppland pågick studier med utegångsdjur i en enkel byggnad. Försöken är sedan länge avslutade men den enkla byggnaden används fortfarande.

Christer Söderblom, Lillegården, Västergötland

När Nötkött år 2007 besökte Christer Söderblom på Lillegården söder om Falköping i Västergötland fanns funderingar på att starta dikohotell för att motverka bristen på kalv. Något dikohotell blev det inte men företaget har fortsatt att utvecklas.

Johan Svantesson, Grodås, Värmland

Johan Svantesson i Värmland utvecklar ständigt sitt företag och är inte rädd att testa nya idéer som att övervintra kvigor i tält och odla rörflen till strö.

Dan Waldemarsson, Västergården, Västergötland

Dan Waldemarsson har skapat rubriker under sina år i branschen. han byggde tidigt liggbås till tjurar. han exporterade ett lass slaktdjur till Danmark för att få tryck i frågan att förhandla med slakten och han har satsat på biogas.

Johan Stegard, Ballabo, Bohuslän

Idag föds nästan tio gånger så många stutar upp till slakt och numera kommer drygt en tredjedel av kalvarna från gårdens egna kvigor.

Familjen Widegren, Walla Säteri, Östergötland

Sedan den yngre generationen har tagit över på Walla säteri har antalet dikor fyrdubblats och fokus i dikalvsproduktionen flyttats från avel till slaktdjur. I sommar byggs ett nytt ungdjursstall för tjurkalvarna.

Lars Beve, Håkantorp, Östergötland

På fem år har gården ställts om från ett intensivt ungnötsföretag till en extensiv växtodlingsgård. Med dikor istället för ungtjurar har vallstrategin ändrats från fyra till två eller tre skördar.      

Olof och Eric Ericsson, Wäsby, Närke 

På över 40 år har de sålt fler än 200 avelstjurar och fått tre tjurar insatta i semin. Wäsby Hereford har satt avtryck i avelsarbetet med hereford i Sverige.