Nyheter
Nyheter från Nötkött
23 april 2022
Kandidat 3: Samarbetet ger snabb inläggning
Med samarbete och bredspridning får de en snabb inläggning. Genom att tippa in grönmassan i bakkant utnyttjas plansilofackens volym maximalt.
22 april 2022
Kandidat 2: Brisbo i final andra året i rad
I år nådde Brisbo lantbruk målet fyra jämna vallskördar med över 11 megajoule per kilo torrsubstans. Markus Brisbo i Brismene, söder om Falköping i Västergötland, var även en av finalisterna förra året.
21 april 2022
Kandidat 1: Brödratrio till final i Årets vallmästare
De gör ständigt förbättringar för att få jämnare vallskördar. Sedan de blev vallmästare förra gången 2013 har de ändrat insådd, vallfröblandning och kortat inläggningstiden.
12 april 2022
Så möter du kostnaderna inför vallsäsongen
Nu finns ett nytt nummer av Nötkött ute. Temat är vall och tips om hur man ska möta de ökade kostnaderna för insatsvaror. Dessutom berättar vi om priserna för de bäst betalda tjurarna vid årets auktion på Gunnarp.
28 mars 2022
Prisrekord på tjurauktionen i Gunnarp
Det blev prisrekord vid årets tjurauktion på Gunnarp. Charolaistjuren 1255 Scar av Tubbarp klubbades för hela 249 000 kronor.
14 februari 2022
Triss i kalvar
Rickard Hedlund och hans pappa Lars-Erik hjälpte till att dra ut två kalvar när det var dags för charolaiskon Martina att kalva. Sedan gick de in för att fika. När de kom tillbaka låg det tre kalvar i boxen.
10 februari 2022
Årets första nummer äntligen här
Årets första nummer är här med ett kalvtema. Nötkött har bland annat besökt två gårdar som berättar om sin kalvskötsel och hur de jobbar för att få en bra tillväxt hos djuren. Du möter också Årets nötköttsföretagare som är inne i en generationsväxling.
7 februari 2022
Försenad utdelning
Till följd av många sjukdomsfall av covid-19 på vårt tryckeri försenas utdelningen av tidningen Nötkött med en dag. Det gör att de flesta som skulle ha fått tidningen på onsdag den 9 februari i stället får den på torsdag.
10 januari 2022
Ett bra vallfoder är guld värt
Årets vallmästare firar 20 år och nu drar juryns arbete igång med att vaska fram 2022 års vallmästare bland de gårdar som nominerats.
3 januari 2022
Japaner med god smak
Nötköttet säljs för tre gånger så mycket som vanligt nötkött. Ändå är det drag i efterfrågan på wagyukött – känt för sin marmorering och rika smak.
16 december 2021
Sammanslagning i Arcowin avbryts
Vid årsskiftet var det tänkt att de tre avelsföretagen Viking genetics, Masterrind och Innoval med ursprung i de nordiska länderna, Tyskland och Frankrike, skulle slås samman i det gemensamma bolaget Arcowin.
16 december 2021
Årets tjurlista är här!
Nu finns årets sista nummer av Nötkött ute med listor över de 180 tjurar som är uttagna till årets individprövning. Tjurauktionen på Gunnarp blir digital och startar den 19 mars och pågår fram till 25-26 mars.
10 november 2021
Växa blir direktmedlem i Arcowin
Växa Sverige blir direktmedlem i det planerade avelsföretaget Arcowin. Inköpta tjurar kommer att ägas av bolaget som sedan hyr plats på ägarföreningarnas seminstationer.
26 oktober 2021
Kirk - en tjur med action
Korsningskalven Kirk överraskade så mycket att hela avelsinriktningen ändrades. Nu är planen att han ska få betäcka och bli far åt nya kalvar på gården Renardsfält i Munka-Ljungby.
21 oktober 2021
Nytt nummer med byggtema
Antalet nya stall ökar, visar statistiken om förprövningar. Men det behövs byggas mer. Nötkött har besökt två gårdar som byggt nya stall och pratat med experter som ger sina bästa tips för den som har byggtankar.
14 oktober 2021
Nya ekoregler för djurhållare
Den som driver ekologisk uppfödning och som tänker skaffa ny tjur inför nästa säsong eller skaffa andra djur som inte är ekologiskt uppfödda, bör göra det innan årsskiftet.
28 september 2021
Här blir gödsel strö
Intresset för fiberströ ökade efter torkåret 2018. På skånska Kulladal ska satsningen på den nya tekniken betalas med slopade kostnader för ströhalm.
20 september 2021
Viking genetics lämnar Skara
Viking genetics stänger tjurstationen på Örnsro i Skara. Därmed är det slut på all produktion av tjursperma i Sverige.
17 september 2021
Två smarta foderputtare
En foderputtare kan spara arbete, minska spillet och öka matlusten. Här är två lösningar – en i trä och en gjord av traktorfälg.
8 september 2021
En sommar med Ernst
En het dag torksommaren 2018 föddes tjurkalven Ernst i Härlogsbyn i Dalsland. Han hade alla odds emot sig – men överlevde.
1 september 2021
Nytt nummer ute nu
Nu finns Nötkött nummer 4 ute med tema installning. Detta nummer tar bland annat upp olika strömedel, en undersökning om smutsiga djur och vilka lösningar djurägarna kan jobba med för en renare stallmiljö.
30 augusti 2021
Nu drar tävlingen Årets vallmästare igång
Nu går startskottet för en ny säsong av Årets vallmästare, tävlingen som uppmärksammar duktiga vallodlare.
16 juni 2021
Nytt nummer ute om djurhälsa
Nu finns nummer 3 ute om djurhälsa. Nötkött har besökt två gårdar som jobbar aktivt med att förebygga sjukdomar bland sina djur. Dessutom berättar vi om Sveriges 300-åriga tradition av förebyggande arbete inom djurhälsa.
20 april 2021
Viking genetics i europeisk fusion
Viking genetics ska fusionera med tyska Masterrind och franska Evolution. De tre bolagen vill skapa en stark spelare på den internationella avelsmarknaden.
13 april 2021
Nytt nummer ute - om vall i vått och torrt
Förutsättningarna för att odla vall ändras i takt med klimatförändringarna. Nötkött har besökt en odlare som bor i ett av Sveriges blötaste områden och en som bor i ett av de torraste.
1 april 2021
Pappagrupper i kohagen
Att låta avelstjurarna umgås med kalvarna påverkar kalvarnas utveckling positivt. De blir bättre på att interagera med olika artfränder, men också mer macho som betesdjur.
26 mars 2021
Årets Vallmästare 2021 kunskap omsatt i praktiken
Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp i halländska Ullared, har utsetts till Årets vallmästare 2021.
26 februari 2021
Machotjuren Alfons är en mjukis
Simmentaltjuren Alfons försöker att imponera och blåsa upp sig, men Hanna Johansson vet att han är en mjukis och var han gillar att bli kliad.
11 februari 2021
Saknar du din tidning?
Fick du inte senaste numret av Nötkött? Det kan bero på att du ramlat ur vårt prenumerationsregister.
9 februari 2021
De är finalister i Årets Vallmästare 2021
I Halland, Uppland och Västergötland finns årets finalister. Mjölk- och nötköttsbönder som alla tar hem högkvalitativt vallfoder anpassat efter gårdens produktionsform.
9 februari 2021
Årets första nummer - om att ha flera kalvningsperioder
I årets första utgåva av Nötkött kan du läsa om för- och nackdelarna med att ha fler än en kalvningsperiod.
2 februari 2021
Nötkött byter annonsbyrå
Adviser Sales heter det nya säljbolaget för Nötkötts annonser. Tillsammans med Adviser kommer tidningen att erbjuda bättre annonser för både företag och läsare.
17 december 2020
Mer svensk kvalitet på julbordet
Ledare: På julbordet verkar coronaeffekten bli märkbar. Hela 68 procent tycker att charkuterier och kött är det viktigaste på julbordet och i år värdesätter fler mat av hög kvalitet och inhemskt producerade råvaror till jul. "Till nästa år hoppas jag att vi blir av med coronan men att denna del av dess konsekvenser blir kvar." skriver Maria Törner, chefredaktör.
17 december 2020
Färsk tidning med fokus på digitalisering
I 2020 års sjätte utgåva av Nötkött fokuserar vi på digitaliserad produktion och väcker frågan "vad behövs för att få störst nytta utav digital teknik?"
9 december 2020
Antalet köttraskalvningar ökar
Antalet kalvningar och antalet födda kalvar ökade i landets köttrasbesättningar mellan 2018/2019 och 2019/2020.
7 december 2020
Slaktanmärkningar - Majoriteten är prickfria
De flesta svenska nötkreatur som slaktas har inga anmärkningar vid slakten. Det visar en sammanställning som gjorts av Växa Sverige.
21 oktober 2020
Stor potential att höja slaktvikter
18 september 2020
Ny ordförande för SNP
Ordförande för Sveriges nötköttsproducenter (SNP), Jan Forssell, avsäger sig omval vid årets stämma.
3 september 2020
Tidningen Nötkött får ny form
Nötköttsböndernas egen facktidning har fått ny form. Den är nu mer lättläst, tydlig och har ett modernt uttryck. Fortfarande är Nötkött samma gårdsnära tidning men nu med fler bonderöster per nummer, större flexibilitet och 100 procent klimatkompenserad.
25 augusti 2020
Tävlingen Årets vallmästare är igång!
Nu går startskottet för Årets vallmästare 2021, tävlingen som belönar lönsam vallproduktion.
19 augusti 2020
Lovande analyser av förstaskörd
Årets förstaskörd bäddar för en fin utfodringssäsong. Analyserna visar lovande resultat med betydligt högre smältbarhet än förra året. Innehållet av råprotein och NDF är däremot längre än normalt.
18 augusti 2020
Skördeläget från norr till söder
Analysstatistik av årets förstaskörd bäddar för en fin utfodringssäsong. Och första veckan i augusti vittnas det om bra vallskördar i många landskap. Men variationerna är stora.
22 juli 2020
Högt betyg för tidningen Nötkött
Facktidningen för nötköttsföretagare får toppbetyg av sina läsare.
2 april 2020
Bonusmaterial: Bete på små skiften
På Piggebo lantbruk ser man möjligheter där andra ser hinder och sporras av utmaningarna med bete på små skiften.
27 mars 2020
Prisrekord på Gunnarp
Det blev prisrekord på Gunnarp när online-auktionen på Köttrasprövningens tjurar inleddes idag.
17 mars 2020
Corona hindrar elitauktion
Den fysiska elitauktionen vid Gunnarps prövningsstation ställs in, meddelar Svensk köttrasprövning. I stället kommer försäljningen av årets omgång köttrastjurar att ske online.
13 februari 2020
Nötkött, en het potatis
Ledare: "Hållbar konsumtion handlar om mer än växthusgaser. Nötköttet är en viktig fråga, men inte med kon som klimatbov, utan som en del i en klimatsmart livsmedelsproduktion" skriver Ann Christin Olsson, specialistreporter.
13 februari 2020
Tema energi och miljö i nya Nötkött
Äntligen är årets första nummer av Nötkött här! Denna gång med fokus på klimatsmart produktion.
12 februari 2020
Köttbönder blev Årets mjölkföretagare
De är inte bara mjölkföretagare utan också nötköttsproducenter. Alexandra och Andreas Nilsson på Nyhems gård är Årets mjölkproducenter.
11 februari 2020
LRF investerar i Hencol
Det svenska företaget Hencol utvecklar digital teknik för nötköttsproduktion. Nu investerar LRF miljoner i företaget för att öka digitaliseringstakten i lantbruket.
4 februari 2020
JB holstein är Årets vallmästare!
JB holstein fick på tisdagskvällen ta emot utmärkelsen Årets vallmästare 2020.
31 januari 2020
Vallodlare med stark vilja att förbättra
Vallmästarkandidat: Kullingsjö lantbruk visar på mycket bra resultat och vill bli ännu bättre. Nu ligger fokus på att öka fodereffektiviteten och minimera spillet i silon genom att satsa ännu mera på packningen.
31 januari 2020
Vallen viktigaste pusselbiten
Vallmästarkandidat: Hos JB Holstein är rörsvingeln, Hykor, en favorit. Knepet för att lyckas med det gräset är att skörda i tid.
31 januari 2020
I Burgärdan ligger fokus på tidig skörd
Vallmästarkandidat: Åke Andersson ha många strategier för växtodlingen, men det är hur vintern blir och när våren kommer som avgör vilka insatser han slutligen väljer.
31 januari 2020
Handelskamp börjar vid Brexit
När Storbritannien inatt, fredagen den 31 januari, lämnar EU tror många att kampen blir hård mellan länder för att säkra handelsavtal med Storbritannien.
19 december 2019
Ledare: Från motgång till medgång
Med begrepp som bondeskam är det lätt att tro att framtiden för svensk nötkött ser mörk ut. Men faktum är att det ljusnar. Skriver Nötkötts chefredaktör, Maria Törner, i årets sista ledare.
18 december 2019
Byggbonanza i årets sista Nötkött
Årets finalnummer av tidningen bjuder på knep för en lyckad byggupphandling, flera exempel på bra byggen för dikor och avelstjurar samt mycket mer.
10 december 2019
FILM. Råddes nya dikostall ökar flexibiliteten
Med nytt dikostall har Rådde gård fått bättre arbetsmiljö, lägre ströåtgång, bättre djurvälfärd och ökade möjligheter att skilja av kor vid kalvning.
7 november 2019
Risk för brist på vallfrö till våren
Inför omläggning av vallar i vår kan det bli brist på vallfrö. Beställ vallfrö i god tid för att få önskade fröblandningar. Redan finns en del begränsningar i tillgången på lusern och rödklöver.
23 oktober 2019
Lätta kalvningar med rätt förberedelser
Utfodring, avel, tillsyn och miljö – dina val och ditt förebyggande arbete påverkar andelen kalvningssvårigheter i besättningen.
16 oktober 2019
Nytt nummer av Nötkött ute nu
I det senaste numret av Nötkött är djurhälsa i fokus. Vi fördjupar oss i hur man kan förebygga hälsoproblem i besättningen.
19 september 2019
Ledare: Mer svenskt kött för klimatets skull
Ökad produktion av svenskt nötkött skulle vara positivt för miljön. Frågan framåt är: vad ska branschen göra för att lyckas dra nytta av det globala klimatarbetet? skriver Nötkötts chefredaktör Maria Törner i sin ledare.
5 september 2019
Vallmästaren är tillbaka!
Efter ett års uppehåll på grund av torkan 2018 är tävlingen Årets vallmästare tillbaka. I slutet av januari utses vinnaren.
11 juni 2019
400 blonde visas på fransk djurmässa
På Frankrikes största djurmässa i oktober förväntas rekordhögt antal djur visas av den franska rasen blonde dáquitaine.
9 juni 2019
Ledare: Ta vara på möjligheterna
7 juni 2019
Betestema i nya Nötkött
I det senaste numret av Nötkött ligger fokus på bete. Vi går in på strategier och tekniker för ökad avkastning från både djur och mark under växtodlingsperioden, samt hur mervärden kan användas för att uppnå ökad konkurrenskraft.
5 juni 2019
Så ska efterfrågan på svenskt kött öka
Efter tre års arbete med att öka produktionen av svenskt kött går Handlingsplan nöt in i en ny etapp. Kommande år ska aktörer inom näringen gemensamt jobba för att öka efterfrågan på svenskt kött.
4 mars 2019
Stödså vallen tidigt
- Är vallarna bara lite försämrade med kala fläckar här och där kan man stödså ganska tidigt innan tillväxten drar igång på allvar och gräset hinner konkurrera med de nya fröerna, säger rådgivaren Anna Aurell.
2 mars 2019
Nöt effektivare än gris och kyckling
Kor omvandlar gräs till mjölk och kött. Jämfört med gris och kyckling åtgår mindre mängd för människor ätbart protein i produktionen av nötkött.
20 februari 2019
Blonde segrade på Mila
>–Den bästa blonde jag sett på utställning, sa domaren Johan Sandström när han utsåg Best in Show-vinnaren Hadassa av Flansbacka. Det är 20 år sedan ett djur av rasen blonde d’aquitaine senast gick i topp.
16 februari 2019
Ökad slakt av kor under 2018
Under 2018 slakten av kor med tio procent jämfört med 2017. Totalt slaktades drygt fyrahundratusen nötkreatur.
15 februari 2019
Oförändrad köttproduktion i EU
EU-kommissionen bedömer att produktionen av nötkött i EU kommer minska fram till 2030 beroende på ett sjunkande antal mjölkkor.
11 februari 2019
Nya numret ute nu
Kalvning både vår och höst är vanligt utomlands men mindre vanligt i Sverige. Vi besöker familjen Jonsson på Tjurtorp som byggt sitt dikostall efter tre kalvningsperioder under året.
8 februari 2019
EU straffar för få tester av BSE
Det internationella systemet för att övervaka BSE bygger på att djur som visar symtom testas. I Sverige riskerar vi tappa status som lågriskland eftersom för få djur testas.
8 januari 2019
Nya index för köttrastjurar
Nordiska semintjurar avelsvärderas nu för både kalvnings- och slaktkroppsegenskaper i mjölkbesättningar.
3 januari 2019
Korna flyttat in i på Valsjö
Straxt före jul stod framtidens dikostall klart på Valsjö i Sörmland och djuren stallades in.
18 december 2018
Rekordhög slakt i oktober
Under oktober månad slaktades 43 700 nötkreatur i Sverige. Inte sedan 2004 har slakten legat på högre nivå än i år.
17 december 2018
Halm kan stoppa matsmältningen
En foderstat med enbart halm tros ha orsakat dödsfall på nötkreatur. Det rapporterar Gård & Djurhälsan som i sin obduktionsverksamhet upptäckt djur som avlidit till följd av kompakt stopp i bladmage och löpmage.
12 december 2018
Ny Nötkött ute nu
I årets sista nummer med tema BYGG har vi besökt tre gårdar där man byggt med målet att ha både få friska djur och rationell skötsel. Läs om en mjölkladugård ombyggd för dikor, ett ungtjursstall med självbärande tak och ett kalvstall som består av ett tak och kalvigloos.
10 december 2018
Stabil marknad för svenskt nötkött
Det är fortsatt stor efterfrågan på svenskt nötkött och 90 procent av det vi säljer i butik är svenskt, säger Mats Heljestrand, kategoriansvarig för kött på ICA.
5 december 2018
Snart flyttar dikorna in i framtidsstallen
På Valsjö är det nya stallet i princip klart för inflyttning medan arbetet går för högtryck på Godås där tidsplanen försenats av en sen leverans av stommen.
4 december 2018
Besked om torkstöd dröjer
Ännu har inga beslut fattats om torkstöd för 2019. Anledningen är det låsta politiska läget som medför att Sverige under hösten inte haft en fullt fungerande regering
16 november 2018
Jan omvald till ordförande
Vid dagens stämma på årets Köttriksdag blev Jan Forssell omvald till ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter
15 november 2018
Nya avelsvärden för köttraserna
Idag publiceras resultat av årets tredje avelsvärdering för köttraserna med färska avelsvärden för bland annat tillväxt, slaktkroppsegenskaper och kalvningsförmåga.
11 november 2018
Hårdare tag mot antibiotika i EU
Svenskt nötkött gynnas av skärpta regler för användning av antibiotika i djurhållningen i EU.
8 november 2018
Chark SM avgörs idag i Göteborg
Nu är det dags för Chark-SM 2018 då Sveriges bästa julskinka, falukorv, färskkorv, köttbullar och hamburgare, och många fler ska koras. Det är tionde gången som Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel hålls.
4 november 2018
Svensk mat minskar klimatavtrycket
Naturvårdsverkets PRINCE-rapport stärker bilden av svenskt jordbruk som klimatsmart i en internationell jämförelse. Drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker av livsmedel som produceras utomlands.
2 november 2018
Ulster segrade på Elmia
Simmentaltjuren Ulster av Frönshult blev Best in Show vinnare på årets Elmia i hård konkurrens med cirka 150 köttrasdjur
25 oktober 2018
Idag är det köttdjurens dag på Elmia
Under hela torsdagen pågår köttrasernas bedömningar och i tidningskiosken vid visningsringen träffar du Nötkötts redaktion och hämtar en gratis Djurkatalog.
22 oktober 2018
Snart dags för Elmia
Elmia lantbruk pågår 24-26 oktober med Köttdjurens dag 25 oktober då alla raser möts i tävlan om Best in Show på eftermiddagen.
18 oktober 2018
Sveriges Nötköttsproducenter vill se förenklingar
-Vi anser att behovet av förenklingar i stödhanteringen är mycket stort, både på gårdsnivå och på jordbruksverk och länsstyrelser, säger Camilla Hansson, ledamot i SNPs styrelse.
14 oktober 2018
Leverbölder påverkar inte köttet
Det finns inget samband mellan smaken på köttet och förekomst av leverbölder på slaktdjuren enligt ett amerikanskt projekt.
9 oktober 2018
Framtidsstallen växer fram
De segrande bidragen i tävlingen om framtidens dikostall håller nu på att bli verklighet. På Valsjö pågår takläggning medan Godås ska påbörja resning av stommen.
18 september 2018
Tidningarna Nötkött och Husdjur lanserar Valltipset
Årets torka har gett stora konsekvenser för vallodlingen över hela landet. Därför väljer tidningarna Husdjur och Nötkött att pausa tävlingen Årets Vallmästare. Istället lanseras Valltipset.
15 september 2018
Svenskt är klimatsmart
Utsläpp av växthusgas från nötkött som produceras i EU ligger cirka 60 procent lägre än det globala medelvärdet. Svenskt nötkött är ändå bättre enligt LRF.
7 september 2018
Extrem torka i Australien
Brist på regn i Australien gör att betet torkar bort och priserna på kor och slaktdjur faller. Spannmål finns till slutgödning av djur men priserna är höga rapporterar Beef Central.
4 september 2018
Stommen rest på Valsjö
Dikostallet på Valsjö i Sörmland börjar ta form. Gården var en av de två för dikor som deltog i Jordbruksverkets tävling om framtidens stall.
3 september 2018
Ensilagetornet blev en silotork
Jesper Johansson i Dalsland byggde om det oanvända ensilagetornet till en silotork för spannmål som torkas med varmluft från gårdens flispanna.
28 augusti 2018
Frysa kött är inget alternativ
Storskalig infrysning av svenskt nötkött förstör prisbilden och får förödande konsekvenser på den svenska marknaden, säger Paul Robertson, inköpschef på KLS Ugglarps.
23 augusti 2018
Rådde bygger nytt för dikor
På försöksgården Rådde i Sjuhärad pågår bygget av ett nytt dikostall som beräknas kosta runt fem miljoner kronor.
16 augusti 2018
Ökar inköpen av svenskt nötkött
För att stärka samarbetet med svenska nötköttsföretag kommer grossisten Martin &Servera nu att köpa större mängder av svenskt nötkött
8 augusti 2018
Kommunerna kan ställa hårdare krav
-Att 40-50 procent av det kött som serveras i offentliga måltider är importerat visar att det går att ställa betydligt hårdare krav på djurskydd i upphandlingarna, skriver Svensk Kött i ett debattinlägg.
4 augusti 2018
Vass och halm kan bli vinterfoder
Skörda vass och behandla halm med ammoniak är några exempel på lösningar för att få in mer vinterfoder. Fler tips finns att få.
31 juli 2018
Slå ett slag för ängen
Första helgen i augusti firas Ängens dag runt om i landet.
30 juli 2018
Regeringen ökar nötpengen
Det krisstöd till lantbruket på 1,2 miljarder som regeringen beslutat om innehåller bland annat en utökning av nötpengen 2018.
15 juli 2018
Lantmännen expanderar i Finland
Lantmännen köper två foderfabriker av det finska företaget Raisio. Det är ett led i Lantmännens tillväxtstrategi i Östersjöområdet, enligt ett pressmeddelande från företaget.
15 juli 2018
Skilj ifrån avelstjuren i tid
Undvik tjuvbetäckningar genom att ta bort avelstjuren i tid - annars finns risk att han betäcker tidigt födda kvigkalvar.
6 juli 2018
Torkan ger foderbrist
Åtgärder för att förebygga foderbrist orsakad av den extrema torkan diskuterades på Brunnby lantbrukardagar.
2 juli 2018
Världskongress för charolais i Sverige
Just nu åker tre bussar med deltagare från hela världen runt i Sverige och besöker svenska charolaisbesättningar. Veckan inleddes i Stockholm och avslutas i Skåne kommande helg.
2 juli 2018
Räkna rätt på biffen och klimatet
Nötköttets klimatpåverkan är omdebatterad och ofta utsatt för jämförelser med bilar och flyg - jämförelser som ofta baseras på felaktiga grunder hävdar Ann-Helen Meyer von Bremer.
1 juli 2018
Dags för Brunnby lantbrukardagar
På Brunnby ordnas lantbruksmässa 4-5 juli där besökare och utställare från hela landet kan ses i sommarens skönaste månad.
26 juni 2018
Svensk klövvård på europeisk kongress
Klövvård är ett av de hetaste ämnena där svenska erfarenheter redovisas när Europas mjölkföretagare träffas på årets kongress i Spanien.
21 juni 2018
Grilla en tomahawk i sommar
Barbequetrenden har ökat intresset för nya styckningsdetaljer på kött. Svenskt Kött har därför tagit fram styckningsscheman med nya detaljer för grillen som exempelvis Tomahawk och entrecôtekappa på nöt.
18 juni 2018
Ekologiskt nötkött ökar långsamt
Antalet ekologiskt hållna nötkreatur i Sverige var förra året 307100 vilket motsvarar 20 procent av djuren. Det var en ökning med fyra procent sedan året innan, rapporterar Jordbruksverket .
15 juni 2018
Frasbrand - en fara på betet
Att bakterien kan överleva läge i jorden gör att det varje år förekommer dödsfall där betesdjur smittats av tidigare nedgrävda kadaver.
15 juni 2018
Minska lagkraven på lantbrukare
Allt fler regler och lagkrav på lantbruket riskerar att hindra utvecklingen på landsbygden. Möjligheter till förenklingar är ett av de ämnen som ska diskuteras på Almedalsveckan i Visby.
15 juni 2018
Bakterier i kött från Litauen
En hög nivå av bakterier har upptäckts i ett parti vakuumförpackat tärnat nötkött från Litauen.
30 maj 2018
Förgröning kan bli ett tvärvillkor
I månadsskiftet mellan maj och juni väntas besked om innehållet i nya CAP. Enligt Lars-Erik Lundkvist som är sakkunnig på LRF kan vi vänta oss en neddragning av gårdsstödet och att delar av förgröningen blir ett tvärvillkor.
28 maj 2018
Jernbruket bäst på kött
Sveriges bästa köttrestaurang heter Jernbruket och ligger i Floda utmed E20 mellan Göteborg och Alingsås. Utmärkelsen baseras på omdömen och betyg som restauranggäster lämnat på bokningssajten bookatable.se.
22 maj 2018
Idag firas biologiska mångfaldens dag
Naturbetesmarker tillhör de mest artrika miljöerna och betande djur gör landskapet rikt på värdefulla växter, blommor och insekter som i sin tur lockar till sig fjärilar och fåglar. .
18 maj 2018
Regeringen vill öka ekologisk produktion
Jordbruksverket har fått 50 miljoner för att under fem år arbeta med åtgärder för att nå målet för ekologisk produktion och konsumtion.
15 maj 2018
Håll skräpporna under kontroll
-Att klippa av skräporna utmed marken redan i slutet av maj eller börjanav juni ger effekt, säger Lennart Bengtsson, Bonnagård i Halland.
14 maj 2018
Osaby restaurerar 500 hektar skogs- och betesmark
- Osabys ska på sikt återfå sin ursprungliga karaktär av lövskogar och hagmarker. Därigenom skapar vi livsmiljöer som gör det lättare för hotade arter att överleva, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
2 maj 2018
Intäkterna ökar mer än kostnaderna
Avräkningspriset har sedan 2011 ökat betydligt mer än kostnaderna för insatsvarorna, konstaterar LRFs analytiker Christian Nordenskjöld och Jan Lorentzon.
24 april 2018
Se upp med ogräs i åkerbönor
-Bekämpa kvickroten före sådd och harva mot mållor som annars kan kväva bönorna, är några råd från Ola och Eskil Carlsson om odlat åkerbönor som proteinfoder i flera år med lite blanda resultat.
23 april 2018
Hamburgare på svenska mjölkkor
På stjärnkocken Johan Jureskogs nyöppnade hamburgerbar i Stockholm är råvaran svenska mjölkkor. Den ska vara starten på hel kedja av restauranger.
22 april 2018
Obducera vid aborter
Jordbruksverket vill se fler obduktioner av aborterade kalvar som en del av övervakningen av smittsamma sjukdomar som kan drabba människor.
19 april 2018
ICA önskar högre kvalitet på svenskt nötkött
-Nittio procent av det kött som säljs av ICA är svenskt. Ska svenskt nötkött bevara positionen krävs att kvaliteten blir bättre och jämnare, säger Dan Jacobson, färskvaruchef på ICA.
12 april 2018
Sveriges första bazadaise
I slutet av mars föddes den första kalven i landet av den franska rasen bazadaise hos limousinuppfödaren Rickard Garbell i Östhammar.
7 april 2018
Investeringsstöd kvar att söka
-Ungefär hälften av budgeten återstår att fördela. Att det flaggat för att pengarna är slut beror förmodligen på att det ännu inte fattats beslut i ett antal ärenden säger Jennie Malm, Jordbruksverket.
6 april 2018
Kontrollera att köttet är svenskt
Sveriges Nötköttsproducenter vill ha ett kontrollsystem där provtagning av nötkött i butik kan visa att det verkligen kommer från djur födda och uppfödda i Sverige.
3 april 2018
Framtidsstall blir verklighet
Två av de stall som deltog i Jordbruksverkets tävling om framtiden stall för nötkreatur kommer att byggas under 2018. I Värmland bygger Johan Svantesson på Godås för 220 dikor och i Sörmland byggs på Valsjö för 120 dikor.
3 april 2018
Ha en plan för skilda vägar
Att träffa kärleken och flytta till gården har många gjort. Men inte alla tänker på vad som händer om någon dör eller man väljer att separera. Lagen skiljer också mellan sambo och gift.
31 mars 2018
Höga bud på hereford
Rekord i antal sålda tjurar men lägre medelpris än i fjol. Högsta bud var på herefordtjuren Hamra Excellent som såldes för 124 000 kronor på årets auktion på Gunnarp.
28 mars 2018
Se upp med mycoplasma
-De senaste månaderna har vi sett en ökning av antalet gårdar där djuren visar symtom och sedan provtas positiva för Mycoplasma bovis, säger Åsa Lundberg, veterinär i Växa Sverige.
24 mars 2018
Snart dags för årets tjurauktion
På skärtorsdagen är det dags för den årliga auktionen på köttrastjurar som individprövats på Gunnarp i Skåne
15 mars 2018
Åkerbönan vinner terräng
Åkerbönan har slagit igenom som proteinfoder och arealen som odlas i Sverige stiger för varje år.
9 mars 2018
Nya avelsvärden på köttraserna
-Årets första avelsvärdering av köttraserna är nu klar. Vi kör numera fram avelsvärden tre gånger per år för att ha aktuella värden inför auktionen av köttrastjurarna på individprövningen på Gunnarp 29 mars, säger Emma Carlén, Växa Sverige.
9 mars 2018
Framtidens smartaste stall utsedda
Ett rationellt stall med hög flexibilitet gav Växa Sveriges team första platsen i tävlan om Framtidens smartaste stall för ungnöt. De fick ta emot utmärkelsen på torsdagen av Prins Carl Philip.
8 mars 2018
Köp inte okontrollerade kalvar
Att alla som säljer kalvar inte är med i kontrollprogram för BVD skapar problem. Kalvköpare riskerar att gå miste om statlig ersättning i salmonellaprogrammet.
8 mars 2018
Blommande träda blir ny ekologisk fokusareal
2018 införs blommande träda som alternativ till träda på ekologiska fokusarealer. fokusarealer. De ska så med av jordbruksverket godkända arter som olika insekter.
6 mars 2018
Trumps tull på stål påverkan på globala handeln med kött
Om USA:s president gör allvar i hotet att införa restriktioner på införseln av stål kommer troligen världshandeln påverkas på många varor, däribland livsmedel som nötkött.
5 mars 2018
Mindre kött men mer svenskt
Svenska konsumenter åt mindre nötkött under 2017 men den svenska andelen av konsumtionen ökade. Det redovisar färska uppgifter från Jordbruksverket
5 mars 2018
Australien intresserade av Hälsingestintans mobila slakteri
Europas första mobila slakteri har väckt uppmärksamhet ända bort i Australien där man nu tittar på möjligheten att göra samma sak för att ge djuren en stressfri slakt.
2 mars 2018
Varmare klimat ger risk för nya smittor
Ett varmare och fuktigare klimat innebär fler smittbärare och nya smittor. Fästingburna sjukdomar, mjältbrand, Blåtunga, Schmallenbergvirus och mögelgifter befaras bli vanligare framöver.
26 februari 2018
Nytt preparat sägs minska kornas utsläpp av växthusgas
Ett preparat framställt ur frukt och grönsaker kan minska kornas produktion av metan med upp till 30 procent enligt ett pressmeddelande från företaget Zaluvida.
25 februari 2018
Femtiotal slipper krav på ligghall
I vinter är cirka 50 besättningar anslutna till Kontrollprogrammet för utedrift vilket innebär att de får ha djuren utomhus med dispens från kravet på ligghall.
21 februari 2018
Angustjur klubbades för 800 000 dollar
Den svarta angustjuren Elation är troligen världens dyraste avelstjur när han såldes för motsvarande 6,4 miljoner svenska kronor på en auktion i USA.
19 februari 2018
Charolaiskvigan Doree segrade på Mila
I finalen i tävlan om Best in show på Mila 2018 drog kvigan Doree av Tranberga längsta strået. Domarna ansåg henne som den bästa av alla köttrasdjur som visats under mässans tre dagar.
16 februari 2018
Byggboom för nötkött
Investeringar i stallar för dikor har mer än fördubblats de senast åren. Det framgår av Jordbruksverkets statistik som visa länsstyrelsernas förprövningar av stallbyggnader.
14 februari 2018
Nytt centra för klövhälsa
Idag invigdes Prevlys center för klövhälsa i Sikfors. Här ska man ta fram nya metoder och produkter för att komma tillrätta med problem och sjukdomar i klövar.
14 februari 2018
Snart dags för Mila
Nu väntar tre dagar med mässa i Skåne. När Mila öppnar på torsdag börjar bedömningen av köttrasdjur och på lördag avslutas med tävlan om Best in Show.
13 februari 2018
Tjurar har bäst sperma på våren
Forskare har studerat spermiekvaliteten under olika årstider hos holsteintjurar i lösdrift.
10 februari 2018
Reko-ringar sprids i landet
Ett nytt begrepp är Reko-ringar som sprider sig runt om i Sverige. Namnet står för ”rejäl konsumtion” och är en avtalsmodell för handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter.
6 februari 2018
Export av levande djur till Kina
Den första transporten av levande slaktdjur från norra Australien till Kina inleder en ny epok. Nu ska exporten av nötkött i ökad utsträckning ske som levande djur istället för slaktkroppar och styckningsdetaljer.
30 januari 2018
Per och Tore är Årets Vallmästare 2018
Per och Tore Larsson, Kårtorp, Tibro fick idag ta emot utmärkelsen Årets Vallmästare i samband med Växadagarna i Jönköping.
26 januari 2018
Eko-pris till Svenskt Butikskött
Svenskt Butikskött tilldelades utmärkelsen Garants Ekostjärna 2018 för sitt långsiktiga arbete med ekologiskt kött.
22 januari 2018
Växande Eko-odling riskerar öka importen
Att öka den ekologiska odlingen som ger lägre skördar än den konventionella gör att vi riskerar en minskning av graden av självförsörjning och tvingas öka importen av kött och mjölk. Tvärtemot målet i livsmedelsstrategin, skriver Lars Bergström, professor och Holger Kirschmann, professorer vid Institutionen för mark och miljö på SLU, i en krönika i tidningen Husdjur.
18 januari 2018
Sverige leder uppdrag om antibiotikaresistens
Lantbruksuniversitetet (SLU) har fått i uppdrag av FN:s Livsmedels- och lantbruksorganisation (FAO) att ta fram en manual hur man reducerar antibiotikaanvändningen i djurhållningen samt att utbilda djurhälsopersonal på Balkan, i Centralasien och i Östeuropa.
15 januari 2018
10 miljoner ska stärka djurvälfärden
Jordbruksverket ska dela ut stöd till studier för förbättrad lönsamhet och djurvälfärd för framtidens djurhållning.
6 januari 2018
Gamla kor kan smaka magiskt
-Mjuka fibrer och mogen smak med inslag av grädde och mjölk, var några omdömen om ryggbiffen av den nio år gamla SRB-kon som bedömdes i smakpanelen av kockar.
2 januari 2018
Bäst att tidigt förbereda generationsskifte
Varje fastighetsförsäljning eller överlåtelse är unik. Viktigast är att låta det ta tid och låta beslutet hur det ska ske växa fram.
29 december 2017
E-vitaminbrist kan öka dödlighet på kalvarna
Råmjölken är kalvens viktigaste källa till E-vitamin. Att ge förmedlingskalvar extra tillskott av E-vitamin har minskat dödligheten i svenska studier.
25 december 2017
Bengt förbereder ett nytt kalvningsår
-Se till att ha allt på plats och var redo när kalvarna ska börja födas, säger Bengt Johansson i Horred med tjugo års erfarenhet av dikor.
19 december 2017
Kurser ska öka intresset för lantraser
I januari startar Hushållningssällskapet en serie kurser med fokus på lantraser med syfte att öka intresset för att bevara utrotningshotade svenska raser.
18 december 2017
Svenska visenter är räddningen för Ryssland
Sjutton svenska visenter från Blekinge ska hjälpa till att rädda det ryska beståndet i ett naturreservat i Ryssland. Den 18 december lämnar visenterna Blekinge för vidare färd österut via Litauen till Ryssland med lastbil och färja.
16 december 2017
Välkomnar satsningen på export av nötkött
-Regeringens satsning på att öka exporten av svenska livsmedel är en utmärkt kraftsamling, säger Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps.
8 december 2017
Oförändrad köttkonsumtion i Sverige senaste åren
Sedan år 2010 har totalkonsumtionen av kött varit i stort oförändrad mellan 86-88 kilo per person och år. Det visar Jordbruksverkets statistik över livsmedelskonsumtionen.
6 december 2017
Kampanj om svenska mervärden
Svenskt kött visar kortfilmer om svenska mervärden i en kampanj riktad till unga i olika sociala medier.
6 december 2017
Viking Genetics omorganiserar verksamheten
Spermaproduktionen ska framöver koncentreras till Sverige och Danmark medan embryoverksamheten lokaliseras till Finland.
5 december 2017
TV granskar svensk köttproduktion
Torsdag 7 december startar SVTs nya programserie Köttets lustar. Kändisen Henrik Schyffert medverkar i granskningen av svensk och internationell djurproduktion.
30 november 2017
Importen av nötkött minskar
Under årets första nio månader har det importerade nötköttet minskat med sex procent jämfört med samma period förra året visar statistik från SCB.
29 november 2017
Mamma Scans köttbulle vann SM
När Svenskt Mästerskap i Chark avgjordes segrade Mamma Scan i klassen för köttbullar. Ytterligare tre köttbullar belönades med Guldutmärkelse.
29 november 2017
Direktstöd gynnar inte hållbart lantbruk
Jordbrukspolitik i EU behöver moderniseras för att effektivt bidra till ett hållbart jordbruk. Det anser forskare vid Lunds universitet.
28 november 2017
Svenska tjurar i topp
Flera svenska avelstjurar av raserna simmental och charolais har höga placeringar i de nyligen publicerade avelsvärdena i Interbeef.
24 november 2017
Se filmen om svenska naturbetesmarker
Gröna strandängar med betande kor och kalvar och hagmark med lamm och får på film ska visa nyttan som betesdjur gör i naturen.
20 november 2017
Årets nötköttsföretag stack ut lite extra
Lars Nordlund och Pia Cederblad från Norränge lantbruk utanför Söderhamn tilldelades utmärkelsen Årets nötköttsföretagare på Köttriksdagen i Halmstad
17 november 2017
Jan Forssell omvald på stämman
Jan Forsell omvaldes till ordförande vid Sveriges Nötköttsproducenters årsstämma i Tylösand i Halland idag.
16 november 2017
Behovet av B vitamin kartläggs
När Anders Wågberg gav djuren tillskott av vitamin B1 förbättrades hälsoläget och produktionen. Nu ska SLU göra en inledande studie för att få en bild av hur behovet av B1 uppfylls till nötkreatur Sverige
13 november 2017
Årets nötköttsföretag koras på Köttriksdagen
Under hösten har nomineringar pågått till Årets Nötköttsföretagare. Vinnaren koras på Årets Köttriksdag i Halmstad 17-18 november.
10 november 2017
Professor varnar för utländskt kött
-Till skillnad från svenskt kött är utländska djur - framförallt utanför EU - ofta uppfödda med antibiotika som tillväxtbefrämjare eller så behandlas de med antibiotika på grund av dålig djurmiljö, säger professor och infektionsläkare Björn Olsen.
8 november 2017
Räkna på optimal slaktvikt för ungtjuren
Att med bra snurr på uppfödningen nå en slaktvikt på cirka 350 kilo på ger bästa lönsamhet på en mjölkrastjur. Det visar kalkyler från Gård&Djurhälsan.
6 november 2017
Nya Djurskyddsföreskrifter 1 december
De nya djurskyddsföreskrifterna för lantbrukets djur som träder i kraft 1 december 2017 innehåller mycket lite nytt för nötkreatur. Största förändringen är att den nu delas upp på en föreskrift per djurslag.
2 november 2017
Barn ska inte köra fyrhjuling
40 procent av de som skadas i olyckor med fyrhjulingar är barn under 15 år. Många skadas svårt och Trafikverket rapporterar att även i år har dödsolyckor inträffat.
31 oktober 2017
Årets Vallmästare - dags att anmäla!
Tävla om titeln Årets Vallmästare - anmäl din kandidat senast 1 november.
27 oktober 2017
Ko födde fyrlingar på Nya Zeeland
En lantbrukare på Nya Zeeland fick sitt livs överraskning när en av holsteinkorna födde fyra kalvar.
25 oktober 2017
Sverige vill ha hårdare regler i EU för antibiotika till djur
Sverige, Finland, Danmark, Österrike och Nederländerna, vill få övriga länder i EU att stödja förslaget att förbjuda användning av antibiotika för förebyggande gruppbehandling av djur.
19 oktober 2017
Kvalitetskvigor på auktion
Lördag 21 oktober är det dags för årlig auktion på kvigor av rasen charolais. I år hålls auktionen i Skåne.
17 oktober 2017
Rapportera till CDB via mobilen
Nu är det möjligt att rapportera sina djur till centrala djurdatabasen via mobilen eller surfplattan, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
16 oktober 2017
Ny vallmaskin ska klara fyra moment
Inge Karlssons intresse för vall och de brister han ser i dagens skördeteknik har resulterat i Multiflow - en helt ny vallskördemaskin.
12 oktober 2017
Välskötta marker binder koldioxid
Markens förmåga att binda koldioxid kan vara mycket större än man tidigare trott enligt ny forskning. Jordbruksmark, betesmark och skogsmark kan kompensera för ökade globala utsläpp från exempelvis tinande permafrost.
9 oktober 2017
Kvigan Ili klubbades för 32 000 kronor
Högsta budet på årets auktion av herefordkvigor var 32 000 kronor. Det var för kvigan Ili av Folketorp som såldes till Lennart Svensson på Hamra.
3 oktober 2017
Nötköttet dyrast i Schweiz
Världens högsta pris på nötkött har man i Schweiz och billigast är köttet i Indien. Det visar en global jämförelse över konsumentpriser i 50 olika länder.
2 oktober 2017
Svenska Köttföretagen får fler ägare
Närkes Slakteri och Gotlands Slagteri AB har i höst gått med som delägare i branschens organisation Svenska Köttföretagen.
29 september 2017
Välj rätt avelstjur till korna
Avelstjuren påverkar både kalvarna som föds och nästa generation moderdjur när döttrar rekryteras. Maud Fyrenius och Elof Nilsson på Gotland väljer sina avelstjurar med stor omsorg.
27 september 2017
Svenskt nötkött godkänt för export
Nu kan svenskt nötkött exporteras till Taiwan. Sverige blir därmed, tillsammans med Nederländerna, de första europeiska länder som får exportera nötkött till Taiwan.
26 september 2017
Smart farming på Vreta Kloster
Ny teknik som ska ge smartare lösningar ute på gårdarna för stallar och djurhållning. Det är temat torsdag 28 september på Vreta Kloster.
22 september 2017
15 miljoner till modernare köttkontroll
Regeringen föreslår i budgeten att Livsmedelsverket får 15 miljoner i tre år för att modernisera köttkontrollen på landets slakterier.
22 september 2017
Är du Årets Vallmästare?
En tydlig strategi i vallodlingen och att lyckas nå sina mål i kvalitet och mängd vallfoder krävs för att tävla om mästartiteln. Anmäl dig själv eller en kollega!
22 september 2017
Betala rätt pris för dikalven
Senaste åren har priset på dikalv stigit rejält. Våra kalkyler visar vilka avräkningspris som krävs för att kalven ska bli lönsam.
19 september 2017
Andel svenskt nötkött ökar
Att vi i växande grad väljer svenskt ursprung när vi köper nötkött syns i Jordbruksverkets beräkningar av andelen svenskt av den totala förbrukningen.
6 september 2017
Frasbrand i Västra Götaland
Den senaste månaden har ett antal ovaccinerade betesdjur dött i frasbrand utanför Falköping.
2 september 2017
Efterfrågan ökar på världsmarknaden
Fjärde kvartalet förväntas en stigande efterfrågan på nötkött på världsmarknaden efter visst överskott under sensommar och tidig höst.
29 augusti 2017
Avvänj och sälj dikalven i tid
-Dikalvar bör byta ägare i september eller tidigt i oktober och inte gå ute för länge med korna, säger Claes Ljungqvist, uppköpare på Scan i Småland.
28 augusti 2017
Foderköket lyfte produktionen
Att investera i automatisk utfodring med stationär mixer och bandfoderfördelare sparade arbetstid och gav lugnare tjurar med bättre tillväxt hos Fredrik Salomonsson i Småland.
25 augusti 2017
Nya semintjurar klara för användning
De fyra köttrastjur av lika många olika raser som Viking Genetics köpte på auktionen på Gunnarp i april finns nu tillgängliga i semin.
22 augusti 2017
Ökad slakt under sommaren pressar slaktmarknaden
Att många numera planerar och bokar slakt i god tid minskar utrymmet för sena anmälningar. Den torra sommaren har ökat anmälningarna så att det nu finns ett visst överskott av djur till slakt.
21 augusti 2017
Livsmedelsverket chockhöjer slakteriernas avgifter
- Helt orimligt, menar Svenska Köttföretagens Vd, Hans Agné, att Livsmedelsverket vill göra en kraftig höjning av kontrollavgifterna som främst drabbar de stora slakterierna.
17 augusti 2017
Företagen med dikor växer
Fler kor i färre företag. Trenden är tydlig att besättningarna med dikor växer i storlek, men fortfarande finns många besättningar med färre än 10 dikor.
11 augusti 2017
Låg användning av vatten i jordbruket
Svenskt jordbruk står bara för tre procent av det vatten som förbrukas i landet. Industrin står för 70 procent och hushållen 18 procent.
5 augusti 2017
Naturbeten ger köttet ett mervärde
-Fokus är inte att snabbt få upp djuren i slaktvikt utan att sköta betesmarken ur ett miljöperspektiv och ta fram ett välsmakande och etiskt producerat nötkött, säger Karl Fredrik Leijonhufvud på Göksholms gård i Närke.
28 juli 2017
Skilj ifrån avelstjuren i tid
Undvik tjuvbetäckningar genom att ta bort avelstjuren i tid - annars finns risk att han betäcker tidigt födda kvigkalvar.
24 juli 2017
Höga mål för ekologiska livsmedel
2030 ska 60 procent av den offentliga konsumtionen av livsmedel vara ekologisk och 30 procent av jordbruksmarken vara ekologiskt certifierad. Allt enligt den Livsmedelsstrategi som regeringen fattade beslut om i juni.
24 juli 2017
Se upp med giftiga växter
Stånds är en gul ört som är extremt giftig i torkat tillstånd. Den är 40-100 centimeter hög och blommar i juli till september.
24 juli 2017
Lusern klarar torka
På Nya Zeeland är rena lusern vallar vanligt för att få bra avkastning även under torra perioder. Doug Avery's strategier på betet har dubblat värdet på varje millimeter regn.
4 juli 2017
Dags för Brunnby lantbrukardagar
På Brunnby ordnas lantbruksmässa 5-6 juli där besökare och utställare från hela landet kan ses i sommarens skönaste månad.
1 juli 2017
Sen vallskörd gynnar floran
En första vallskörd först i slutet augusti är en realitet hos Jan-Olof och Barbro Norneby i Bohuslän. Deras strategi har betydelse för floran av växter och fåglar.
28 juni 2017
Idag öppnar Borgeby
27 juni 2017
Arrende är tryggaste alternativet
För den som är i behov av mer bete till djuren är oftast arrende att föredra - men betala inte för mycket. Det rådet ger lantbruksekonom Pernilla Salevid i senaste Nötkött.
10 juni 2017
Johan är ny ordförande i Svenska Köttföretagen
Johan Andersson har nu efterträtt Göran Holm, HKScan, i rollen som ordförande för Svenska Köttföretagen.
1 juni 2017
Är det hållbart att konsumera kött?
Idag debatteras köttätande för öppen publik mitt i centrala Stockholm. Sju personer med olika yrken och perspektiv ska föra dialog kring om världen blir mer hållbar om vi slutar äta kött.
30 maj 2017
Alla kor av rasen blonde ska exteriörbedömas
Om tre år ska 75 procent av alla kor äldre än tre år vara exteriörbedömda. Det är målet för den satsning som Svenska Blondeföreningens ny satsning.
30 maj 2017
Nytt koncept ska sälja hela djuret
Cowfunding är ett relativ nytt begrepp som vill göra det enklare för nötköttsproducenter och konsumenter att hitta varandra.
30 maj 2017
Än finns chans till gratis avelstjur
Projekt Romeo som ska stimulera till ökad dikalvsproduktion har hittills gett 60 lantbrukare en gratis tjur. Än återstår 15 tjurar att dela ut 2017 och 25 till nästa år.
30 maj 2017
Nyttigare kött från kalvar på bete
Kött från kalvar som skickades till slakt direkt från bete hade högre halt av fettsyran Omega 3 än kalvar som föddes upp på stall.
30 maj 2017
Schmallenberg kan komma tillbaka
Från Europa rapporteras om nya fall av aborter och missbildningar som tyder på att schmallenbergvirus åter cirkulerar och sprids med svinknott
24 maj 2017
Sena utbetalningar är ett hot mot naturbetesmarkerna
Jordbruksverkets oförmåga att hantera utbetalningar av miljöersättningarna gör att många lantbrukare rasar och SNP uppmanar Jordbruksverket till skärpning.
24 maj 2017
Fall av BVD i Danmark
I Danmark har BVD-smitta återigen hittats i två besättningar, en mjölk- och en slaktnötsbesättning. Ytterligare en gård är under misstanke. Smittspårning pågår för att se om fler är drabbade och hur smittan kommit in i landet. Danmark blev friförklarade 2015 men drabbades redan under 2016 av BVD i två besättningar.
23 maj 2017
Riskfyllt med tjur i mjölkbesättning
Var eller vartannat år stångas någon i Sverige till döds av en tjur. Oftast är det en tjur av mjölkras som har gått till attack.
18 maj 2017
Red ut ansvaret före betessläpp
-Idag blir det allt vanligare att beta andras marker. Gör klart vems ansvaret är om djuren går ut och ställer till skada innan det inträffar, skriver Camilla Råsberg, styrelseledamot i SNP
18 maj 2017
Ny handlingsplan för klimatförändringar
Jordbruksverket har tagit fram en handlingsplan för vilka utmaningar lantbruks- och trädgårdsnäring står inför när klimatet förändras.
13 maj 2017
Här säljs tusen kalvar på en auktionsdag
En auktion hos Kaspar Adams på familjens gård i Lettland kan omfatta tusen kalvar och köparna kommer från olika delar av Europa.
11 maj 2017
Utfodra billig kalvnäring kan bli dyrt
-Att spara pengar på att köpa lågprisprodukter av kalvnäring kan försämra tillväxt och kalvhälsa. Kvalitet avspeglas ofta i priset, säger Virpi Welling och Anett Seeman, rådgivare på Gård & Djurhälsan.
8 maj 2017
Ny lag förenklar kommunal upphandling
Från 1 januari 2017 är det enklare för små företag att konkurrera vid offentlig upphandling då kommunen kan välja att väga in hänsyn till miljön i valet av leverantör
2 maj 2017
Rekordpriser på norska köttrastjurar
På auktionen för köttrastjurar i Norge klubbades charolaistjuren Lambard för 215 000 kronor.
25 april 2017
Brucellos - ett hot mot folkhälsan i Centralasien
Sjukdomen brucellos på kor och getter är ett hot mot folkhälsan i fattiga länder när småskalig djurhållning flyttar in i snabbt växande städer.
19 april 2017
Skattebefria certifierat naturbeteskött
-Om klimatskatt ska införas på livsmedel bör certifierat naturbeteskött undantas från skatt, skriver Anna Jamieson, Naturbeteskött i Sverige, i ett debattinlägg.
16 april 2017
Ny test av vallsorter för norra Sverige
Klimatet i norra Sverige ställer speciella krav på växterna. Nu finns nya resultat på vall och baljväxter som passar att odla.
15 april 2017
Ökad export från EU av nötkött och levande djur
Under januari ökade exporten av nötkött och levande djur från EU med 18 procent.
14 april 2017
Bloggar om mästerskap i kalvning
Läs produktionsrådgivaren Anett Seemans blogg på Svenskt Kötts hemsida där hon beskriver uppladdningen inför årets kalvningssäsong
10 april 2017
Nötfärs orsakade smitta
Sex personer smittades i februari av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Det är sannolikt nötfärs av kött från ett och samma slakttillfälle som orsakade samtliga fall visar Livsmedelsverkets utredning.
8 april 2017
Scan satsar på rådgivning
-I Finland erbjuder vi rådgivning till våra leverantörer. Nu vill vi bygga upp en liknande service i Sverige, sa Sami-Jussi Talpila, HK Scan Finland, på en kursdag för dikalvsproducenter i Sörmland.
7 april 2017
Salmonella ovanligt på svenska mjölkkor
-Att utrota Salmonella Dublin i Sverige skulle spara mycket pengar för både staten och djurägare, säger veterinär Estelle Ågren som idag disputerar i ämnet på lantbruksuniversitetet.
6 april 2017
Kött är mitt liv
Nu lanserar Svenskt Kött en köttpod med olika gäster. Först ut är matkändisen Johan Jureskog vars hela liv kretsar kring kött.
5 april 2017
Kalvvåg belönades med miljöpris
Mattias Wistrand kom på andra plats i tävlan om Årets Arbetsmiljöpris för sin kalvvåg som gör det säkrare att märka och väga kalvar.
5 april 2017
Nötköttsproducent föreslås till LRF styrelse
Lena Åsheim som tillsammans med sin man driver ett företag med dikalvsproduktion är ett av valberedningens förslag att ingå LRF styrelse.
3 april 2017
Ökad produktion i Brasilien
Bra fart på ekonomin gör at välståndet växer i Brasilien och stimulerar till en ökad produktion av nötkött.
2 april 2017
Höga bud på Gunnarp
Vid årets auktion på individprövade köttrastjurar såldes 95 tjurar till ett snittpris på 57 326 kronor vilket är nytt rekord.
1 april 2017
Svensk forskning minskar kornas klimatpåverkan
Ett nytt ensileringsmedel kan kraftigt minska effekten av kornas klimatpåverkan. Det visar aktuell forskning på lantbruksuniversitetet.
29 mars 2017
Svensk simmental i topp
Vid den senaste internationella avelsvärderingen hamnade flera svenska köttrasdjur i toppskiktet.
27 mars 2017
Mullhalten ökar i svenska jordar
Tack vare en ökad vallodling har mullhalten i jorden ökat. Det skriver fem forskare på SLU i en ny rapport.
22 mars 2017
Automatisk brunstpassning fungerar på dikor
En studie på herefordkor och kvigor på lantbruksuniversitetet visar att automatiska system kan förenkla brunstpassningen och underlätta artificiell insemination.
19 mars 2017
Tonåringar väljer svenskt kött
Andelen unga som väljer bort kött ökar. Men de köttätande ungdomarna vill att köttet ska vara svenskt.
17 mars 2017
Turbulent världsmarknad för nötkött
Lättnader i tidigare handelshinder på grund av BSE och mul- och klövsjuka gör att Brasilien nu satsar på kvalitetskött till nya marknader.
14 mars 2017
Viking Genetics köpte fyra tjurar
Av årets individprövade tjurar på Gunnarp har en vardera raserna angus, charolais, hereford och simmental valts ut och köpts av Viking Genetics till en framtid som semintjurar.
12 mars 2017
Fyrlingar födda i Wales
Familjen Clair förväntade sig en tvillingfödsel men blev både glada och överraskade när kon fick fyra fina kalvar.
9 mars 2017
Stort byggintresse för dikor
Jordbruksverkets statistik visar att antalet förprövade stallplatser för dikor har ökat 2016.
8 mars 2017
Stämman beslutade om likvidation av Sveriges Djurbönder
En enhällig årsstämma beslöt den 8 mars att likvidera Sveriges Djurbönder och återbetala insatserna till medlemmarna.
8 mars 2017
Nya avelsvärden för köttraserna
Årets första avelsvärdering för köttraserna är klar och nya avelsvärden har publicerats på Webbtjuren.
7 mars 2017
Nötkötts upplaga ökar!
Fler och fler läser tidningen Nötkött. Under 2016 ökade antalet prenumeranter med nästan tio procent.
5 mars 2017
I Australien åker korna tåg
Målet är att fler transporter av boskap i Australien ska ske på räls. Det är både billigare och mer miljövänligt än transport på landsväg.
2 mars 2017
Ökad yta och mindre grupper ger friskare kalvar
Mjölkraskalvar som förmedlas vid ung ålder mår bra av att gå i små grupper om max tio kalvar. Det visar ett nyligen avslutat examensarbete vid SLU.
27 februari 2017
Belgisk blå passar inte i Sverige
Rasens popularitet i Danmark beror på kalvexport till Holland och en marknad för djur med hög formklass och låga slaktvikter. I Sverige har rasen fler nackdelar än fördelar.
24 februari 2017
LRF satsar på träffar för nötköttsproducenter
Projekt som ska ge de nötköttsproducenter som vill utveckla sitt företagande konkret nytta har sponsrats med en miljon av LRF.
21 februari 2017
Sveriges Djurbönders styrelse beslutar om likvidation
Sveriges Djurbönders styrelse har beslutat att vid stämman den 8 mars föreslå en frivillig likvidation av föreningen.
20 februari 2017
Storslam för Simontorp
Best in Show på MILA blev en ren familjeaffär. Både bästa han- och hondjur kom från familjen Mårtensson på Simontorp. Se filmen från finalen här.
16 februari 2017
Sänkt skatt på solel
Regeringen föreslår att företag som producerar el med solceller ska slippa skatt eller få skatten rejält sänkt.
15 februari 2017
Djuren ute året om
Ranchdrift på vintern och fäbodsbete på sommaren. Bröderna Johnsons kor vistas ute hela året med rundbalar och skog som skydd på vintern.
11 februari 2017
Ranchgrindar belv fall för rätten
Tillfälligt uppställda ranchgrindar hos Hans Lund och Christina Germundsson ledde till hot om vite och omhändertagande av djur. Fallet avgjordes till sist av Förvaltningsdomstolen.
7 februari 2017
Vallodling lockar 280 experter
Digital teknik ökar i användning i hela lantbruket, även inom vallodlingen. I Uppsala träffas i dagarna experter för att dela kunskap och inspiration kring hur vallodlingen ska utvecklas framåt.
7 februari 2017
Ny märkning av svenskt kött
Det blågula märket "Svenskt kött" har bytts ut mot ett liknande märke med texten "Kött från Sverige".
7 februari 2017
Strömsrum är Årets Vallmästare 2017
PRESSMEDDELANDE: Strömsrum utanför Ålem i östra Småland tar emot utmärkelsen Årets Vallmästare under Vallkonferensen den 7 februari på Sveriges lantbruksuniversitet.
6 februari 2017
Lagkrav ha koll på BVD
Alla besättningar med moderdjur ska enligt lag kontrollera besättningens status vad gäller BVD. Enklast och billigast görs detta genom att vara med i BVD-programmet.
6 februari 2017
Ökad transport av slakdjur från Australien till Kina
Nu invigs nya fartyg för att öka exporten av levande slaktdjur från Australien till Kina där marknaden efterfrågar mer färskt nötkött.
3 februari 2017
Övernattning sänker slaktutbytet
Allt fler djur övernattar på slakterierna före slakt. Vid en pilotstudie genomförd av lantbruksuniversitetet på 450 slaktdjur minskade slaktutbytet med en dryg procent när djuren övernattade.
16 januari 2017
Välj kön på kalven
Att seminera korna och använda könssorterad sperma ger möjlighet att själv välja kön på kalven. Nu finns köttrasdoser både för den som vill ha kvigkalvar och den som vill ha tjurkalvar.
16 januari 2017
Gratis kurser i företagsledning
KCF ordnar kostnadsfria utbildningsdagar på 15 orter över hela landet för alla intresserade av företagsledning. Start är på Kvinnersta i Örebro den 17 januari.
11 januari 2017
Danish Crown expanderar i Tyskland
Den danska slakterikoncernen Danish Crown blir en stor aktör på den tyska slaktmarknaden för nöt när de köper slakteriföretaget Teterower Fleisch.
2 januari 2017
Enklare lämna anbud efter 1 januari
En ny lag om offentlig upphandling gör det enklare att dela upp kontrakten vilket förenklar för lantbrukare att lämna anbud på sitt lokalproducerade nötkött.
28 december 2016
Tuberkulos bekämpas i England
I England pågår bekämpningen av tuberkulos som är ett stort problem för nötköttsproducenter i många delar av landet. Under 2015 slaktades drygt 28 000 smittade nötkreatur från cirka fyra tusen besättningar som tidigare varit fria från sjukdomen.
28 december 2016
Se upp med olagliga maskiner
Att bygga ihop två maskiner på gården som i sig är CE-märkta till en ny maskinlinje är inte tillåtet. All användning av maskiner och arbetsutrustning finns reglerad i lagen.
28 december 2016
Gummiklädd spalt betalar sig
Mats Petersson på Desemåla gård i Småland är en av de som på senare år valt att lägga gummi på äldre spaltgolv och även bygga nytt spaltstall till ungtjurar.
28 december 2016
Svensk köttexport kartläggs
En grupp studenter från SLU kartlägger på uppdrag av SNP om det finns framtida möjligheter till att exportera svenskt kvalitetskött.
22 december 2016
Tack för i år alla läsare!
Nötkötts redaktion önskar en trivsam julhelg och tackar för alla trevliga kontakter med er läsare under 2016.
19 december 2016
Vaccin ska minska rapandet
På Nya Zeeland är ett vaccin under utveckling som ska minska kornas utsläpp av metan med 10-15 procent, rapporterar NRK.
16 december 2016
Lagkrav att ha kontroll på BVD
Alla besättningar med moderdjur ska enligt lag kontrollera besättningens status vad gäller BVD. Enklast och billigast görs detta genom att vara med i BVD-programmet.
16 december 2016
Avräkningspriset måste upp
För långsiktig lönsamhet krävs ett högre avräkningspris än idag och livdjurspriser på dagens nivå, enligt LRF Konsults Lönsamhetsbarometer.
16 december 2016
Känd matbloggare gör egen köttbuljong
Johan Hegelberg, mer känd som Matgeek, har tusentals följare på Youtube och lagar gärna nötkött. I ett av sina senaste inlägg gör han egen köttbuljong på oxsvans.
16 december 2016
Sätter ord på köttets smak
"Jättegott" är inte bra som enda beskrivning på hur bra kött egentligen smakar. Nu ska ett nytt vokabulär tas fram som ska sätt ord på smakupplevelsen av olika köttslag och olika köttdetaljer.
14 december 2016
53 kronor kilot för en ungtjur
Självförsörjningsgraden på nötkött ligger på 80 procent i Norge. Produktionen gynnas av statliga ersättningar och höga slaktpriser.
14 december 2016
Fjällkor vann igen
För andra gången och med de näst högsta poäng som någonsin delats ut fick Sunnanheds Fjällkor ta emot utmärkelsen Exceptionell Råvara när 21 stjärnkockar möttes på smakmöte i slutet av november.
5 december 2016
Se upp med kopparbrist
-Brist på koppar kan komma smygande och symtomen så diffusa att de är svåra att uppfatta, säger Maria Torsein, Gård & Djurhälsan, som har ställt diagnos kopparbrist i flera besättningar under hösten.
4 december 2016
Kampanj för mer nötkött
I USA pågår en kampanj på sociala medier riktad mot unga föräldrar för att öka köttätandet i barnfamiljer.
4 december 2016
Tuberkulos bekämpas i England
Tuberkulos är ett stort problem för nötköttsproducenter i många delar av England. Under 2015 slaktades drygt 28 000 smittade nötkreatur från cirka fyra tusen besättningar som tidigare varit fria från sjukdomen.
4 december 2016
Mixa fodret till dikor
Mixat foder bestående av 60 procent ensilage och 40 procent halm gav ett jämnare foderintag och en högre halmkonsumtion jämfört med om fodret utfodrades separat. Det visar nya resultat från SLU.
29 november 2016
Miljöprov kan ersätta träckprov
Provtagningen för bakteriesjukdomen EHEC som kan spridas från djur till människa kan förenklas. Det visar ny forskning från SLU.
28 november 2016
Jubileum för nötköttsdag på Alnarp
2016 är det tio år sedan den första dagen med nötkött i fokus arrangerades på Alnarp. Årets tema för nötköttsdagen den 1 december är framtiden.
18 november 2016
Uppsving för åkerböna
Odlingen av åkerbönor ökar stadigt. Årets skörd på nästan 100 000 ton är en ökning med 96 procent jämfört med de senaste fem åren, rapporterar Jordbruksverket.
17 november 2016
Hitta toppdjuren på nätet
Höstens avelsvärdering är klar och svenska köttrasdjur har nu nya färska avelsvärden. Topplistor på de högst värderade djuren finns nu publicerade på nätet.
15 november 2016
Hitta toppdjuren på nätet
Höstens avelsvärdering är klar och svenska köttrasdjur har nu nya färska avelsvärden. Topplistor på de högst värderade djuren finns nu publicerade på nätet.
14 november 2016
Nya internationella avelsvärden
Nu finns nya officiella internationella avelsvärden publicerade på internet för köttraserna charolais och limousin.
11 november 2016
Dikalvsföretagare blev Årets nötköttsföretag
Årets köttriksdag på Gotland samlade cirka 300 deltagare från hela landet.
9 november 2016
Snart dags för Årets Köttriksdag
Gotlands köttklubb står som värdar när nötköttsproducenter från hela landet samlas för Årets Köttriksdag i Visby 10-11 november.
8 november 2016
Nötfärs trolig orsak till utbrott av EHEC
Sannolikt var det nötfärs som smittade totalt 17 personer med samma variant av ehec-bakterier under hösten, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
8 november 2016
Läs om blockuttagare
Blockuttagare används dagligen för uttag från plansilo, limpa eller tub. Läs tipsen om hur du väljer rätt.
2 november 2016
Bazadaise - en ny köttras i Sverige
En fransk köttras från trakten av Bordeaux ska introduceras i Sverige. Limousinuppfödaren Rickard Garbell hoppas få kalvar av rasen under nästa år.
27 oktober 2016
Idag avgörs SM i Chark
När svenska mästerskapen i charktillverkning avgörs för nionde året tävlar 700 charkuterier från cirka 60 företag om olika titlar. Fokus i år ligger på ekologiska och klimatanpassade produkter.
21 oktober 2016
Best in Show - Red Kuruba
Det blev den röda anguskvigan Red Kuruba av Fogdegården, ägd av Fogdegårdens Lantbruks AB i Mjölby, som tog hem den eftertraktade titeln Best in Show på Elmia.
21 oktober 2016
SIRE-priset till Vita Fall
Det blev sjuårige simmentaltjuren Nils av Maltestorp som tog hem det eftertraktade SIRE-priset på Elmia idag.
21 oktober 2016
Köttdjuren tog plats på Elmia
Drygt 110 djur av köttraserna angus, blonde d'aquitaine, charolais, limousin, simmental och hereford gjorde under torsdagens utställning på Elmia upp om placeringar och championat.
20 oktober 2016
Köttraserna bedöms idag på Elmia
Det är tidig torsdags morgon och Per-Erik Björklund tränar sin blonde tjur 7346 Loke av Flansbacka inför dagens bedömningar av köttrasdjuren på Elmia.
19 oktober 2016
Välkommen till oss på Elmia!
Elmia har återigen öppnat sina portar för landets alla lantbruksintresserade.
19 oktober 2016
Idag öppnar Elmia
På årets Elmia 19-21 oktober står djuren i centrum med cirka 140 köttdjur av sju olika raser. Nötkött hittar ni som vanligt i tidningskiosken vid visningsringen i djurhallen.
17 oktober 2016
Waguytjur säljs på nätauktion
Nu finns möjlighet att ropa in en tre år gammal svensk avelstjur av den ovanliga rasen waguy på en nätauktion.
14 oktober 2016
Sverige behöver kor
Att välja svenskt nötkött gör skillnad. I en film om kors påverkan på miljön förklarar HKScan varför kor behövs och att valet av svenskt i köttdisken gör skillnad.
14 oktober 2016
Katalogen med djuren på Elmia
På årets Elmia visas köttdjur av åtta olika raser. Här hittar du uppgifter om alla deltagarna.
11 oktober 2016
Full koll på tomma kor
På Kungsbergs gård sparas inga tomma kor. Nötkött var med när korna dräktigehtsundersöktes och visar den smidiga lättmonterade hanteringsfållan.