Är du på bettet på betet?

Nyheter

Om du är intresserad av bete och satsat lite extra på betesdriften i din produktion har du nu chansen att delta och bli svensk mästare i en europeisk betestävling.

Ser positivt på framtiden

Nyheter

I vårens Lantbruksbarometer målades en ganska mörk bild över framtidstro och investeringsvilja upp i nötköttsproduktionen. En bild som Jocke Andersson, Harparboda gård, inte känner igen sig i.

Nytt nummer av Nötkött

I dagarna landar ett nytt nummer av tidningen Nötkött i brevlådan hos våra prenumeranter. Nötkött nummer 2 har tema Foder och vi lyfter bland annat att maskiner och körslor blivit dyrare.

Vem blir Årets vallmästare

Tre finalister gör upp om utmärkelsen Årets vallmästare. Alla har mjölk- och nötköttsproduktion och har satsat på höga och jämna näringsvärden i vallfodret.

Vem blir Årets vallmästare

Årets vallmästare

Tre finalister gör upp om utmärkelsen Årets vallmästare. Alla har mjölk- och nötköttsproduktion och har satsat på höga och jämna näringsvärden i vallfodret.

Bevattning lyfter vallen

Nyheter

Bevattning är ett måste för att få till bra skördar hos vallmästarfinalisten Nygårds mjölk. Med en majsbaserad foderstat får de bra utväxling i ungnötsproduktionen.

Fokus på grovfodret betalar sig

Nyheter

Sedan tre år tillbaka har kraftfoderkostnaderna kunnat sänkas. Med hjälp av bland annat prognosprover och tidig förstaskörd, håller vallmästarfinalisten Lyngens gård hög kvalitet på vallfodret.

Bra grovfoder ger bra mjölk

Nyheter

Med ytterligare ett plansilofack, två vallfröblandningar och två robotar till 85 mjölkkor strävar vallmästarfinalisten Markus Brisbo efter högsta kvalitet på mjölken.

Investeringsviljan har minskat

Bygg

Investeringsviljan är nere på en historiskt låg nivå. Men det finns ljusglimtar och lantbrukarna tror på ljusare tider, i takt med lägre räntenivåer.

Fågelinfluensa hos mjölkkor i USA

Nyheter

Sedan mars har det kommit rapporter från USA om att fågelinfluensa påvisats i mjölkbesättningar. Nu kommenterar statsepizootologen Karl Ståhl på Statens veterinärmedicinska anstalt detta.

Mars – månaden med flest kalvningar

Nyheter

Var femte diko kalvar i mars. Det är fortfarande den största kalvningsmånaden, men andelen dikor som kalvar i mars har minskat från 29 till 22 procent på 20 år.