Svensk mat minskar klimatavtrycket

Naturvårdsverkets PRINCE-rapport stärker bilden av svenskt jordbruk som klimatsmart i en internationell jämförelse. Drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker av livsmedel som produceras utomlands.

 

 

– Slutsatsen är entydig. Om du vill minska dina klimatfotavtryck ska du välja att äta svensk mat, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.

Forskningsprogrammet PRINCE är den mest omfattande och detaljerade beräkningen av den svenska konsumtionens miljöpåverkan som hittills genomförts. Rapporten presenterar nya mätmetoder för den miljöpåverkan som svenskarnas privata och offentliga konsum medför samt svenska investeringar både i Sverige och i övriga länder där produkterna tillverkas. Två tredjedelar eller mer av utsläppen från svensk konsumtion av mat, transporter, boende och investeringar i bygg- och anläggningsverksamheter sker utomlands.

 

Rapporten visar tydligt att svenska konsumenter lätt kan minska sitt klimatfotavtryck genom att välja svenska livsmedel istället för importerade. Den svenska livsmedelsproduktionen  påverkar miljö- och klimat i betydligt mindre utsträckning än internationell livsmedelsproduktion.

 

  • Drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker genom livsmedel som produceras utomlands. Störst klimatpåverkan har livsmedel från andra europeiska länder (27 procent), från Asien, främst palmolja, (14 procent) och Latinamerika, främst kött från Brasilien, (10 procent).

  • 83 procent av fotavtrycket för användning av antibiotika i djuruppfödning orsakat av svensk matkonsumtion sker utomlands (70 procent i övriga Europa, 13 procent från resten av världen). Endast 13 procent av den totala antibiotikaanvändningen sker i svensk djuruppfödning.

  • Den utländska användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket är totalt dominerande i produktionen av livsmedel till svenska konsumenter. 75 procent av herbiciderna, 88 procent av fungiciderna och 97 procent av insekticiderna för produktionen av svenskarnas mat används i utländsk jordbruksproduktion.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR.