Nya numret ute nu

Kalvning både vår och höst är vanligt utomlands men mindre vanligt i Sverige. Vi besöker familjen Jonsson på Tjurtorp som byggt sitt dikostall efter tre kalvningsperioder under året.

Avel är tema i årets första nummer av Nötkött med utgivningsdag 11 februari. Vi beskriver hur Viking Genetics köper årsgamla tjurar från prövningen på Gunnarp och vägen fram till att de ska bli godkända som semintjurar. 
Avelsvärden kan ge vägledning att välja rätt avelstjur till korna. Vi redovisar vad säger siffrorna står för och beskriver vilken nytta de kan tillföra när du står inför att köpa en ny avelstjur. 
Lars Hermansson är pionjär på båda raserna charolais och limousin. Vi besöker hans besättning Sundhult i Småland.
Ryssland satsar på att öka både produktionen och exporten av livsmedel.Vi besöker en nötköttsgård med 5800 hektar mark och 500 dikor som går ute året runt.

Klimatet är en het fråga och att ha kunskap om den egna gårdens påverkan kan vara bra att ha i mötet med konsumenter. Vi följer med när familjen Nilsson gör Klimatkollen på sin gård i Halland med rådgivaren Carin Clason. 

Ekonimiskolan tar upp generationsskifte och Djurhälsospalten handlar om klövar.
Läs om detta och mycket annat i Nötkött 1 2019.