Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att samordna arbetet med att öka produktionen av ekologiska livsmedel. Nu ska en åtgärdsplan tas fram för att nå målen i livsmedelsstrategin.
– Den första delen i det nya uppdraget innebär att vi ska inrätta en samordningsfunktion där andra myndigheter och företrädare för företag och organisationer inom hela livsmedelskedjan samt konsument- och miljöorganisationer ska ingå, berättar Göran Löfqvist, chef på marknadsavdelningen på Jordbruksverket.
Samordningsfunktionens syfte är att bland annat att bidra till utbyte av erfarenheter och dialog mellan berörda aktörer sam utreda marknadens funktionssätt och identifiera begränsningar i produktionsledet. Man ska även verka för kunskapsuppbyggnad i form av forskning, innovation och rådgivning.
– Den andra delen i det nya uppdraget innebär att vi ska utarbeta en åtgärdsplan med etappmål, säger Olof Johansson, chef på växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket.
Enligt målen ska 30 procent av den svenska jordbruksmarken utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.