Lusern klarar torka

På Nya Zeeland är rena lusern vallar vanligt för att få bra avkastning även under torra perioder. Doug Avery’s strategier på betet har dubblat värdet på varje millimeter regn.

-När jag fick höra att vi kunde låta djuren beta lusernvallar för att öka köttproduktionen per hektar och samtidigt förbättra vallarnas avkastning och hållbarhet så insåg jag att vi behövde byta strategi för vallodlingen, berättar Dough Avery när Nötkött besöker hans gård på sydön på Nya Zeeland.

Redan nu drabbas området varje år av försommartorka. Något som förväntas öka i framtiden. Årsnederbörden varierar mellan 350-800 millimeter per år och förväntas bli större. Lusern är en gröda som bäst klarar variationer i nederbörd. Att lägga om vallodling och köttproduktion har inte varit helt enkelt. Men idag producerar Dough Avery 28 kilo kött per hektar och millimeter nederbörd. En fördubbling mot tidigare.

Läs mer i reportaget i Nötkött 3 2017 hur omläggningen gick till.