Ny Nötkött ute nu

Vall- och foderodling är temat i vårens nummer där vi besöker Andreas Måttgård i Halland som beräknat kostnaden på sitt rundbalsensilage.

Andreas Måttgård vill minska foderkostnaderna genom att låta dikorna beta mer. Ett beslut som vuxit fram när han beräknat vad vallen kostar att skörda. Se filmen där han ger sina bästa tips för att sänka vallfoderkostnaden.

Majs är det enda grovfoder som odlas hos Bengt Persson på Ripa Lantbruk i Skåne. Ungdjuren utfodras med mix bestående av majsensilage, lupin, spannmål, hp-massa och i mån av tillgång även potatispulpa, drank och morötter. Vid behov tillsätts urea.

Årets Vallmästare i Småland beskriver sin strategi i vallodling och vallskörd där avkastningen kan ökas genom bevattning. Så ger rådgivaren Margareta Dahlberg och forskaren Mikaela Jardstedt sina bästa tips för att skörda rätt foder till dikorna.

Vi gör besök hos en charolaisuppfödare i Lettland som även har auktionsverksamhet och säljer dikalvar på export. I Lettland säljs 98 procent av dikalvarna till uppköpare från olika länder i Europa.

Pernilla Salevid, LRF Konsult, skriver om för- och nackdelar med att specialisera sig på bara dikor och sälja kalvarna i Ekonomiskolan.

Djurhälsospalten handlar om leverbölder och vad man gör för att undvika dem.

Att utfodra mjölkraskalvar som förmedlas för bästa tillväxt och välja rätt typ av kalvnäring är en konst. Rådgivarna Anett Seeman och Virpi Welling på Gård och Djurhälsan delar med sig av sina erfarenheter.
Så visar vi guiden över marknadens kalvnäringar.

Jan Nilsson, Gylteboda hereford, har hög kvalitet på både gener och foder. Gården är med i Krav så kvaliteten på vallfodret är avgörande för att få hög tillväxt på djuren.

Det här och mycket mer går att läsa i Nötkött 2 2017 som kommer ut 12 april.