Tävlingen Årets Vallmästare

Genom tävlingen Årets Vallmästare® vill tidningarna Husdjur och Nötkött öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion.

För 20:e gången ska en ny vallmästare koras. Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård och djurhälsan, Svenska vallföreningen, Sveriges lantbruksuniversitet och Växa utgör juryn för utmärkelsen.

Tävlingen är öppen för alla nötkötts- och mjölkproducenter i Sverige som tack vare ett grovfoder av hög kvalitet når goda resultat i produktionen. Den genomförs för att uppmärksamma duktiga vallodlare och ge status till landets arealmässigt största gröda som också ligger till grund för en lönsam mjölk- och nötköttsproduktion.

Liksom tidigare sponsras tävlingen av Växa Sverige som belönar vinnaren med två timmars gratis rådgivning och fyra grovfoderanalyser. Borgeby fältdagar är partner till tävlingen 2022 och bjuder vinnaren på övernattning samt inträde till såväl förkonferensen som själva fältdagarna.

Det vi söker är inte enskilda toppresultat, utan vallodlare som har en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassat till gårdens produktion och som lyckas nå jämna resultat både mellan skördar och skördeår.

I juryn ingår: Per Rudengren, Svenska vallföreningen, Nilla Nilsdotter-Linde och Rolf Spörndly, SLU, Anett Seeman, Gård och djurhälsan, Jessica Stenvall, Växa, Linda Grimstedt, Husdjur, samt Ann Christin Olsson, Nötkött. 

Snart tillkännages vem som blir Årets Vallmästare 2022. De tre finalisterna är:

Bröderna Bengtsson, Varberg

Markus Brisbo, Brismene

Lars-Åke och Dennis Persson, Tibro

Klicka på respektive namn för att läsa mer om finalisterna.

Den 10 juni avslöjas vem som är Årets Vallmästare 2022. Prisutdelningen kommer att ske vid Borgeby Fältdagar den 29 juni.

Pristagare genom åren

2021 Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp
2020 Amanda, Bengt, Jeanette och Andreas Sjöberg, JB holstein
2019 Inställt
2018 Per och Tore Larsson, Kårtorp Lantbruk
2017 Thomas Rappe, Strömsrums gård
2016 Lasse Larsson, Jon-Jons Lantbruk
2015 Viktoria Luttu Wahlberg och Henrik Wahlberg
2014 Richard och Lennart Johansson
2013 Bröderna Bengtssons Lbr AB
2012 Fredrik Hansson
2011 Torbjörn och Jonas Holgersson
2010 Magnus och Anki Sandin
2009 Per-Åke Perers
2008 Anna-Britta och Herbert Nyman
2007 Peter Ingemarsson
2006 Jonas och Anders Svensson
2005 Peter och Kristina Olsson
2004 Jan-Olof Oscarsson
2003 Jonas och Torbjörn Holgersson
   
arets-vallmastare-2022.png