Djurägarseminkurs i Västergötland med teori på distans

Kom igång med att seminera i din besättning - lär dig grunderna i seminteknik och teori. Utbildningen är godkänd av Jordbruksverket.

alt-text

Plats: Teori på distans via Microsoft Teams, praktik på gård i Götene.

Dag: 25 november - 5 december

Kostnad: 17 500 kronor. I kursavgiften ingår kursmaterial, teori och praktik.

Kursen för dig som själv vill seminera kor och kvigor i den besättning du är verksam i. Efter avslutad kurs har du en bra grund i seminering och fruktsamhet, för att komma igång på egen hand.

Kursinnehåll
Teori på distans (fem halvdagar, förmiddag) 

Du behöver ha tillgång till en dator eller surfplatta med mikrofon. Teorin hålls via digitala livesända föreläsningar under fem halvdagar v 48 och samkörs med deltagare och kursansvariga från flera orter. Här får du tillfälle att ställa dina frågor direkt till kursledarna. Teoriprov görs efter teoriveckan, i samband med ett träningstillfälle på gård.

  • Teorilektioner i anatomi, fysiologi, embryonalutveckling, hygien, regelverk, fruktsamhetsstörningar och avel.

  • Registrering/rapportering och var du hittar uppgifter om resultat.

Praktisk träning på gård (fyra halvdagar)
Praktiken består av organträning och praktisk semineringsträning.I kursen ingår fyra träningstillfällen för semineringsövningar tillsammans med djurhälsoveterinär eller husdjurstekniker. Längden på passet beror på gruppstorlek och kan variera mellan 1,5 och 4 timmar per tillfälle.
 
Vid grupper om 8–10 deltagare åker vi tillsammans till gård för seminträning. Vid mindre grupper om 2–4 deltagare genomförs träningen hemma på den egna gården, och på egna djur. Gruppindelning görs efter geografiska förutsättningar och tillgång till djur. Vi kommer hem till din gård vid 1–2 tillfällen.
 
Är ni flera från samma gård kan hela praktiken hållas hemma hos er. I dessa fall utgår ingen ersättning till besättningen från Växa. För att genomföra träningen behövs tillgång till utslagskor som inte är dräktiga. Har du inte denna möjlighet – hör av dig till oss för att diskutera andra lösningar eller anmäl dig till en kurs där vi bokar gård för en större grupp.
 
  • Organträning och träning i simulatorer Du behöver kunna ta dig till driftplatsen eftersom övningen genomförs på den ort som kursen utgår från. Denna träning kommer vara antingen i Vänersborg eller i Falköping, beroende på vart flest kursdeltagare har närmast till, ons 27/11.

  • Hantering av doser 
    Du behöver kunna ta dig till driftplatsen eftersom övningen genomförs på den ort som kursen utgår från. Denna träning kommer vara antingen i Vänersborg eller i Falköping, beroende på vart flest kursdeltagare har närmast till, ons 27/11.
    Det här momentet repeteras i samband med seminträning på gård.

För denna kurs blir det praktisk träning, 4 halvdagar, på gård i Götene v. 49 (förmiddagar mån-tors).

Kursledare är våra veterinärer, husdjurstekniker och avelsrådgivare. Du får all dokumentation samlad i en kurspärm. Du får också ditt tjänstemannanummer och vi hjälper dig att få nödvändiga tillstånd klara. Saknar du seminutrustning på gården, erbjuder vi hjälp med inköp av rätt utrustning.

Önskar du ytterligare träning eller uppföljning, är du alltid välkommen att boka en tid efter kursen. Vi hjälper också till med de tillsynsbesök som krävs enligt föreskrifterna.

Begränsat antal platser - först till kvarn gäller

Om du anmält dig och får förhinder – meddela oss så snart som möjligt. Vid avanmälan senare än två veckor före kursstart debiteras halva kursavgiften, om du inte själv har ordnat med en ersättare. Resa och boende under kursdagarna står du för själv.

Du kommer att få ett schema med exakta tidpunkter för kursens alla delar.

Vi erbjuder en flexibel kursplanering, och tidsplanen ser därför olika ut vid olika tillfällen. Kontakta din kursledare för aktuellt schema och kursupplägg.

Om du önskar annat upplägg: Kontakta helena.torkelsson@vxa.se för offert och planering.

Frågor?

Jacklin Kjellgren, djurhälsoveterinär Falköping tel. 010-471 05 65, jacklin.kjellgren@vxa.se 

Marie Baude, djurhälsoveterinär Vänersborg, tel. 010-471 01 96, marie.baude@vxa.se

Anmäl dig senast 14 november

Anmäl dig här senast 14/11

Uppgifter som du lämnar i samband med din anmälan, används för genomförandet av evenemanget. Därefter raderas uppgifterna.

Kurs

Landskap
Västergötland
Datum
25 november - 5 december
Anmäl dig senast
14 november

Foton tagna på våra kurser och träffar, eller inspelningar av digitala evenemang, kan komma att användas i vår marknadsföring. Vill du inte medverka på bild eller i en kurs som spelas in, meddelar du arrangören eller Växas representant på plats.
Här kan du läsa mer om vår personuppgiftspolicy