Djurägarseminkurs Uppsala

Kom igång med att seminera i din besättning - lär dig grunderna i seminteknik och teori. Utbildningen är godkänd av Jordbruksverket.

alt-text

Plats: Praktik på gård och Uppsala driftsplats. Teori på distans via Microsoft Teams.

Dag: 14 - 18 mars

Kostnad: 16000 kr, i kursavgiften ingår kursmaterial, teori och praktik.

Kursen för dig som själv vill seminera kor och kvigor i den besättning du är verksam i. Efter avslutad kurs har du en bra grund i seminering och fruktsamhet, för att komma igång på egen hand.

Utbildningen genomförs på ett säkert sätt i små grupper över en treveckorsperiod. Teorin genomförs digitalt och samkörs med deltagare från flera orter. Vissa praktiska moment genomförs på den ort som kursen utgår från. Du behöver därför kunna ta dig till platsen.

​Praktik

 • Praktisk träning i besättningar
  I kursen ingår fyra träningstillfällen om 1½ - 2 timmar per dag tillsammans med djurhälsoveterinär eller husdjurstekniker.

  Träningen sker i mindre grupper om 2–3 kursdeltagare hemma på den egna gården. Gruppindelningen görs efter geografiska förutsättningar och tillgång till djur. Vi kommer hem till din gård vid 1–2 tillfällen. Är ni flera från samma gård kan vi hålla hela praktiken hemma hos er.

  För att genomföra träningen behövs tillgång till utslagskor som inte är dräktiga. Har du inte denna möjlighet – hör av dig till oss för att diskutera andra lösningar.

 • Organträning och träning i simulatorer
  I små grupper om 2–3 personer, på driftsplatsen.

 • Hantering av doser
  I små grupper om 23 personer, på driftsplatsen.

Teori på distans

Du behöver ha tillgång till en dator eller surfplatta med mikrofon för att kunna genomföra teorin.

Teorin hålls via digitala livesända föreläsningar under fyra halvdagar. Här får du tillfälle att ställa dina frågor direkt till våra kursledare. Teoriprovet görs i slutet av kursen i samband med sista träningen på gård.

 • Teorilektioner i anatomi, fysiologi, embryonalutveckling, hygien, regelverk, fruktsamhetsstörningar och avel.

 • Registrering/rapportering och var du hittar uppgifter om resultat.

Kursledare är våra veterinärer, husdjurstekniker och avelsrådgivare. Du får all dokumentation samlad i en kurspärm. Du får också ditt tjänstemannanummer och vi hjälper dig att få nödvändiga tillstånd klara.

Saknar du seminutrustning på gården, erbjuder vi hjälp med inköp av rätt utrustning. Önskar du ytterligare träning eller uppföljning, är du alltid välkommen att boka en tid efter kursen. Vi hjälper dig också med de tillsynsbesök som krävs enligt föreskrifterna.

Begränsat antal platser - först till kvarn gäller

Om du anmält dig och får förhinder – meddela oss så snart som möjligt. Vid avanmälan senare än två veckor före kursstart debiteras halva kursavgiften, om du inte själv har ordnat med en ersättare. Resa och boende under kursdagarna står du själv för.

Du kommer att få ett schema med exakta tidpunkter för kursens alla delar. 

Frågor?

Marie Nodén, Djurhälsoveterinär Växa Sverige, tel. 010-471 05 59, sms 073-840 39 96, marie.noden@vxa.se

Anmälningstiden har gått ut

Anmälningstiden har gått ut

Kurs

Landskap
Uppland
Datum
14 - 18 mars
Anmälningstiden har gått ut

Foton tagna på våra kurser och träffar, eller inspelningar av digitala evenemang, kan komma att användas i vår marknadsföring. Vill du inte medverka på bild eller i en kurs som spelas in, meddelar du arrangören eller Växas representant på plats.
Här kan du läsa mer om vår personuppgiftspolicy

Fysiska möten – kurser och träffar

 • Avstå från att delta om du känner förkylningssymptom, eller misstänker smitta på din gård - även om du är vaccinerad mot covid-19.
 • Om du inte är vaccinerad, bör du vara extra noga med att skydda dig själv och andra mot att smitta.