Husdjur 1 – tema Djurhälsa

En trend mot ökade celltal bland de svenska besättningarna bröts förra året. Nu är siktet inställt på en fortsatt minskning – och en höjd av kastning. Vi möter också förra årets högst avkastande besättning och beskriver hur höjda priser slår igenom på gårdsnivå.

Tema: Djurhälsa

På gården Rågtvet i Brålanda började Sandra Johansson och Johan Glennbrant sin bana som mjölkbönder med ett celltal på 600 000. Efter en kraftinsats halverades siffran och de senaste tre månaderna låg snittet på 177 000. För gårdar med höga celltal finns mycket pengar att både spara och tjäna på en förbättrad juverhälsa. Nationellt är ett första mål att få ner medeltalet under 225 000.

I vårt tema berättar vi också om hur diagnostik med ultraljud kan underlätta i arbetet med att hitta sjuka kalvar i tid, samt andra sätt att tidigt se om kalvarna mår dåligt. Vi presenterar också djurhälsostatistiken för 2021.

Husdjur 75 år

I maj i år inleds den 75:e årgången av Husdjur. Det kommer att firas i varje nummer av tidningen hela året, genom en tillbakablick på aktuella ämnen från olika år ända tillbaka till 1948. Vi börjar med 1992 då sjukdomen BVD blivit ett så stort problem för svenska besättningar att ett kontrollprogram var på gång att lanseras. 1992 mötte vi mjölkbonden Carl Hermelin, som nu 30 år senare berättar om hur det var att bekämpa smittan på gården.

Först över 15000 kilo ECM

Förra året sprängde en svensk mjölkgård för första gången gränsen på 15000 kilo ECM i snittavkastning per ko och år. I det här numret möter vi Per Nilsson i Vinslöv som berättar om hur gårdens noggranna arbete i alla led har gett resultat.

Räkna på prisökningarna

Priserna på olika insatsvaror och andra kostnader har fortsatt att stiga i början på året. Det ställer krav på en noggrann kostnadsuppföljning för att kunna parera både eventuella minusresultat och enskilda månader med ansträngd likviditet. Men de experter Husdjur har talat med tipsar också om att följa upp intäkterna. Effekten av ett högre mjölkpris kan på många gårdar vara högre än själva kostnadsökningen. Vi träffar också tre mjölkföretagare som berättar hur prisökningarna påverkar dem och hur de har agerat utifrån det.

Kor vi minns: Inga

På Trolle Ljungby i Skåne är 3141 Inga drottning i ladugården. Snart 11 år gammal är hon dräktig med sin sjunde kalv och har kommit upp i en livstidsproduktion om drygt 114 000 kilo ECM.

Det och mycket mer i Husdjur nummer 1 som kommer ut den 2 februari 2022.

Tidningen finns även som e-tidning via denna länk: Husdjur

Saknar du en prenumeration? Här kan du läsa mer om hur du tecknar en egen prenumeration på Husdjur och även får tillgång till e-tidningen.