Gård och stall

Vaccinering

Vaccinering

Ringorm orsakar ofta utbredda hudförändringar. Kraftigt drabbade djur kan få klåda och kalvar och ungdjur kan tappa i tillväxt.

alt-text

Vaccinera dina kalvar mot ringorm

Vi utför vaccination av dina kalvar eller skriver ut vaccin om du hellre vill vaccinera själv.

Om du tidigare haft sjukdomen i besättningen, om du någon gång tar in nya djur i besättningen eller om du delar djurnära utrustning, inklusive verkstol, med andra besättningar, behöver du vaccinera för att förebygga sjukdomen hos dina djur. Djur av alla åldrar kan vaccineras, men det vanligaste är att kalvarna vaccineras fortlöpande eftersom detta sedan ger dem skydd resten av livet.

Din veterinär kan skriva ut vaccin åt dig om du vill vaccinera djuren själv, annars kan den tekniker som hjälper till med avhorning vaccinera kalvarna åt dig i samband med detta. För fullt skydd behöver djuren två doser, exakt när dessa ska ges beror på vilket vaccin som ges.

Besättningskort och behandlingsbevis

Vid vaccination och avhorning får du ett besättningskort och behandlingsbevis. Det fungerar som ett intyg att behandlingen utförts korrekt. Handlingen får du av husdjursteknikern i samband med avhorning eller vid vaccination mot ringorm. De är utformade för att fyllas i och signeras av vår personal eftersom ansvaret för behandlingarna ligger hos oss. Spara gärna handlingarna i en pärm eftersom de kan behöva visas upp vid en kontroll av exempelvis mejeri eller länsstyrelse.

När du anlitar veterinär för avhorning eller vaccination, får du en journal av veterinären. Våra veterinärer utfärdar behandlingsbevis via mejl i journalsystemet Link.

Kontakta oss

Kontakta oss för att komma igång med vaccinationen.

Arbetar som:
Regionchef Gårdsnära tjänster Öst, Områdesansvarig Linköping/Söderköping

Telefon:
010-471 07 62

Mobiltelefon:
070-670 39 10

Kontakta mig