Embryoservice anpassad för din besättning
För dig som vill ha ännu fler kalvar efter dina bästa hondjur eller på ett snabbt och säkert sätt vill få in nya kofamiljer i besättningen. Våra serviceteam finns över hela Sverige.
Låt de bästa hondjuren öka ditt avelsframsteg
Arbetet med embryoöverföring är ett sätt att få fler avkommor efter de bästa hondjuren. På så vis kan det genetiska framsteget och lönsamheten i besättningen öka.
Så här fungerar det
Om du fått erbjudande om spolkontrakt av VikingGenetics, blir du kontaktad av oss. Och om du vill kan vi komma ut och besiktiga kvigan och hennes mor.
Därefter lägger vi tillsammans upp en planering för hur vi går vidare. Du får information om hur du på bästa vis förbereder dina spoldjur och mottagardjur för bästa resultat. Vi har flera spolteam och inläggare som kan tillgodose ditt behov. Dessutom har vi kontaktpersoner som kan ge tips och goda råd inför spolning och inläggning. Din avelsrådgivare finns förstås med hela tiden.
Embryon och embryospolning
Embryotransfer, ET, innebär att ett embryo förs över från ett hondjur till ett annat. Du kan lägga in köpta eller egenproducerade embryon för att öka den genetiska nivån i din besättning. Det är också ett bra alternativ till att introducera en ny ras eller kofamilj. Du kan också lägga in embryon för att öka möjligheten att få en tjurkalv såld till VikingGenetics.
Vi har tät kontakt med lantbrukaren inför spolning och embryoinläggning, i samarbete med avelsrådgivaren.
– Det är verkligen ett teamwork, säger Ulrik Petersson som är en av kontaktpersonerna i Embryoservice.
Intresserad?
Är du intresserad av att spola ett hondjur eller lägga in embryon för att få in nya gener i din besättning?
Embryon resulterade i topptjurar
Ingemar och Lina på Ryd fokuserar på långsiktighet och hållbarhet i avelsarbetet. Ett av många fina resultat är tjuren VH Swish med ett NTM på +47!
Så har avelsarbetet gett resultat
Embryon ska ge tillbaka kofamilj
Tack vare embryospolningar och lyckosamma omständigheter, kan det snart födas nya Vendla-kalvar på Vreta.
Cia Candell och Elin Anderssons berättar