Avel

Avelsvärden importtjurar

Avelsvärden för importtjurar – mjölkras

Abonnera och säkerställ att du får avelsvärden på avkommor efter importtjurar, där importören inte betalar för avelsvärderingen.

alt-text

Avelsvärden för importtjurars avkommor

Använder du importtjurar av mjölkraserna SRB, holstein och jersey, där dosimportören inte betalar för avelsvärderingen, kan du abonnera på avelsvärden. För dig som vill genomtesta dina kvigor efter importtjurar, är abonnemang på avelsvärden ett måste.

Du får

  • en bild av hondjurens genetiska förmåga för ett flertal egenskaper
  • grunden till en effektiv avelsplanering och uppföljning i besättningen
  • möjlighet till genomiska avelsvärden på hondjuren
  • djurets hornstatus

Så fungerar abonnemanget

För en mindre engångskostnad per fött hondjur, får du avelsvärden för avkommorna som föds i besättningen efter berörda importtjurar. Abonnemanget gäller enligt licensavtal och aktuell prislista, fram tills att avtalet sägs upp. Avtal och prislista hittar du på Min sida.  

Du behöver inget abonnemang om du bara använder tjurar från VikingGenetics, Skånesemin, GGI Sweden AB eller Svensk Ayrshireavel. Dessa dosförsäljare betalar för avelsvärdering av alla sina tjurar och deras avkommor.  

Abonnemanget passar dig som vill ha avelsvärden på alla dina hondjur och köper doser från importörer som inte betalar för avelsvärderingen: 

Lista över importtjurar utan betald avelsvärdering

Enkelt att beställa

Du som är ansluten till Produktion och Härstamning eller Kokontrollen® kan starta abonnemanget genom att logga in på Min sida. I menyn Mina uppgifter, väljer du Abonnemang och sedan Avelsvärden efter importer. Och om du vill avsluta gör du det på samma ställe. 

Bra att veta

Du väljer från och med vilket datum du vill starta ditt abonnemang. Abonnemanget gäller fenotypiska avelsvärden som baseras på härstamningsinformation och egna registreringar. De är också ett krav för att kunna få genomiska avelsvärden vid beställning av genomisk analys.
Läs mer om finansiering av avelsvärden

Logga in och beställ på Min sida

Saknar du inloggningsuppgifter - hör av dig till kundsupport.
Kontaktuppgifter till kundsupport