Årets Mjölkbonde™ - en av de främsta förebilderna i branschen

På måndag får 2017 års Årets Mjölkbonde, familjen Gunnarsson på Skottorps säteri, motta sitt pris på Guldmedaljsutdelningen. För att bli Årets Mjölkbonde ligger det många års, ofta decenniers, hårt arbete.

Många är också de lantbrukare som strävsamt arbetar i sina lantbruk utan att motta några utmärkelser. Men genom Årets Mjölkbonde visas det upp förebilder som kan inspirera och Marita Wolf, ordförande i Växa Sverige, som leder juryarbetet, menar att utmärkelsen därför är viktig för hela branschens utveckling. Hon kan också se vissa utmärkande drag bland de mjölkproducenter som är riktigt framgångsrika och som är nominerade till Årets Mjölkbonde.

I juryarbetet är det helheten i företaget som bedöms, och de ekonomiska resultaten är centrala för att kunna bli en av slutkandidaterna. Men även djurhälsa, produktionen i företaget, arbetsmiljö, miljöaspekter och mycket annat tas med i bedömningen. I juryn finns kompetenser både från rådgivningssidan, veterinärer, ekonomer från bank och finans samt kollegor i branschen som tidigare blivit Årets Mjölkbonde. Både ekonomiska analyser, nyckeltal och intervjuer används i urvalsarbetet.

Stoltheten för det egna företaget är tydlig

Marita, som är juryns ordförande, ser att de som blir nominerade till Årets Mjölkbonde blir alltmer strategiska och fokuserar mer och mer på sin egen verksamhet och det man kan påverka själv.

– Att vara en framgångsrik mjölkföretagare har stora utmaningar - det framgår tydligt, säger Marita. Men framför allt hör jag hur stolta de företagare jag pratar med är, och mjölkföretagare idag är mycket medvetna företagare. Det är ett fantastiskt roligt arbete att få sitta i juryn och för mig är det verkligen en av årets höjdpunkter, säger Marita. Energin smittar av sig!

Årets Mjölkbonde™ är förebilder som vill och vågar träda fram behövs

I år delas utmärkelsen ut för sjätte året i rad, och Marita menar att konceptet kommer at utvecklas för att lärdomarna därur ska komma ännu fler mjölkproducenter till del.

Det är viktigt med Årets Mjölkbonde – de är personer som vågar träda fram som förebilder och som skapar framtidstro i vår bransch. Vi kan också se att de företagare som blivit Årets Mjölkbonde fortsätter att utvecklas i sitt företagande. Och även att sitta i juryn är utvecklande säger de som varit med, avslutar Marita.

Om Årets Mjölkbonde™

Priset till Årets Mjölkbonde instiftades 2012 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Priset delas varje år ut till en mjölkföretagare som på ett föredömligt sätt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. Han eller hon ska i sitt företagande på ett exemplariskt sätt även samordna lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisa stor hänsyn till djur och miljö.

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa Sverige och LRF Konsult. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga Guldmedaljutdelningen som i år arrangeras den 27 mars i Stockholm.

Tidigare vinnare av priset:

  • 2016 Familjen Berg Tumarps gård
  • 2015 Eva-Lott och Magnus Uhlin, Lyngens gård
  • 2014 Björn, Agneta och Aron Cedergren, Christinelund
  • 2013 Tobias och Kristoffer Kullingsjö, Kullingsjö gård
  • 2012 Bröderna Tomas och Peter Johansson, Eneberga Gård, Vikbolandet