Årets Stämma öppnad av Styrelseordförande Marita Wolf

”Vi som jobbar med mat och livsmedel står för ett stort värde i samhället” konstaterar Maria Wolf, när hon idag öppnar Växa Sveriges Stämma på Radisson Blu Royal Viking Hotell i Stockholm.

Marita fortsätter att berätta om hur hon lärt sig om betydelsen av mat, av vällagad mat och av bra råvaror av sin mor och mormor. Mat och råvaror stod, när Marita växt upp, för ett stort värde och inget fick kastas, utan allt togs tillvara, både genom att konservera för ”sämre tider”, men också genom att alla delar av t ex ett slaktat djur togs tillvara. Alla vi som jobbar med råvaror och livsmedel vet fortfarande matens stora värde – men fler behöver inse det, menar Marita.

Under temat ”Den besynnerliga svenska matkulturen” fortsätter inledningen med Richard Tellström, docent och matkulturhistoriker. Han berättar om vår inställning till mat här i Sverige – i Sverige spelar maten en stor roll. Richard menar att i Sverige har maten blivit ett sätt att visa att man tar ställning, och han säger att vi i Sverige och i andra protestantiska länder har 12 procent vegetarianer, medan i katolska länder i södra Europa är andelen vegetarianer endast 3 procent. Genom att ta ställning kring mat visar man sin personlighet och sina åsikter i Sverige, medan man i t ex katolska länder visar tillhörighet och gemenskap genom maten och måltiden. Han säger också att andelen matallergiker är stort i Sverige och att andelen matallergiker är större bland t ex kvinnor och bland ungdomar, vilket gör att andelen kvinnliga förstagångsväljare som är vegetarianer eller veganer kommer att vara hela 20 procent i nästa val i Sverige – intressant!

Att mat och råvaror har ett värde fortfarande idag är tydligt, även om värdet tar sig olika former över tid.

Stämman fortsätter nu och fram till i eftermiddag med de sedvanliga stämmoförhandlingarna.