BVD-programmet: Har du koll på om du ska vara med?

Alla besättningar med nötkreatur ska vara med i BVD-programmet, enda undantaget är besättningar som bara köper in kalvar som föds upp på stall och som sedan går till slakt. Vilket innebär att har du moderdjur, större kalvar som går på bete eller kviguppfödning måste du ha BVD-kontroll, och allra enklast och billigast är att vara ansluten till BVD-programmet!

Om du säljer djur och inte är ansluten till BVD-programmet kan den köpande besättningen bli utesluten ur Smittsäkrad besättning och riskerar därmed att stå med mindre eller helt utan ersättning vid ett utbrott av salmonella.

Detta är extra viktigt att tänka på för den som tidigare bara köpt kalv och sedan skickat djur till slakt. Börjar du sälja djur till liv eller betäcka kvigor måste du vara med. 

– Om man bara köper småkalvar som föds upp på stall och sedan till slakt behöver man inte vara med i BVD-programmet, säger Anna Ohlson, veterinär på Växa Sverige. Men med bättre nötköttspriser är det en hel del som börjat sälja djur till liv eller betäcka en del kvigor, och då måste man vara med i BVD-programmet.

Klicka in på vår webb och läs mer: Så fungerar BVD-programmet

För frågor och för att ansluta sig till BVD programmet, kontakta Anna Ohlson.