Gott nytt år!

Ett nytt år innebär nya utmaningar och möjligheter. Under jul- och nyårshelgen är verkligen maten i centrum. Utan oss lantbrukare hade högtiderna varit något annat.

När smöret till julbaket inhandlades, noterade jag att värdet de senaste par åren i stort sett dubblats. 100 kronor för ett kilo smör. Samtidigt inför helgerna kommer LRF med en rapport att de svenska lantbrukarnas del av matkronan bara är nio procent, det vill säga av det samlade försäljningsvärdet i butik. Viktiga framtidsfrågor är livsmedelsstrategin och att öka självförsörjningsgraden i Sverige.

-Det är rätt skönt att ha djuren att gå till, sa en av sönerna när vi planerade schemat inför helgerna. Jag kan bara hålla med, tid för reflektion är viktigt, över året som gått och det nya som väntar. För min del både för det egna mjölkföretaget, där vi står inför ett generationsskifte, och för Växa Sverige där jag är ordförande.

365 dagar har vi framför oss 2019, varje dag med nya utmaningar och möjligheter. Budget och prognoser är viktiga i företagandet, men från och med sommaren 2018 kullkastades uppgjorda planer och allt handlade om att lösa akuta fråga. Ny och nygammal kunskap plockades fram, helt otroligt vilken initiativkraft, såväl bland lantbrukskollegor och rådgivare på Växa Sverige. Och som alla ställde upp för varandra!

Växa Sverige var med oss under 2018, när det var skarpt läge. Jag önskar inför 2019 att vi på Växa Sverige får fortsätta vara med våra medlemmar och kunder och att ännu flera upptäcker vår samlade kunskap och de tjänster vi kan erbjuda.

Marita Wolf, ordförande