Växadagarna Umeå - över 300 anmälda

Efter en intensiv förmiddag är det lunchdags på Växadagarna i Umeå. Moderatorn Martin Moraeus och Anton Öhrlund, LRF har gjort ett strålande jobb med att hålla ihop alla förmiddagens fem presentationer.

Magnus Lindholm från HKScan har presenterat den svenska köttproduktionens mervärden och Torbjörn Iwarson har pratat om pristrender och om hur mjölkpriserna följer oljepriserna.

Kristina Gustafsson berättade om hur Lantmännen ska möta nötproducenternas framtida foderbehov, och även hon betonade att vi ska fortsätta arbeta med våra svenska mervärden när nu andra länder börjar kopiera dem.

Anders Fredriksson, vd Norrmejerier inledde med att de tar emot 7 procent av den svenska mjölken från 50 procent av Sveriges yta och han förklarade att de önskar foder som ger fetare mjölk. Anders berättade också om vilka viktiga trender han ser – trender som våra politiker borde diskutera mera.

Magnus Palmgård redogjorde för vad man ska fokusera på för att få högre lönsamhet, och visade också trendkurvor på avräkningspris och kostnader där det tydligt syns att lönsamheten är för låg på gård.

En spännande förmiddag följs av fortsatta presentationer, en paneldebatt kring lönsamheten i mjölkproduktionen och ikväll mingel, middag och underhållning.

Dessutom har alla kunder möjlighet att göra affärer med de över 30 utställarna. Vi i Växa har utvalda doser med 15 procents rabatt, kalvpaket med 20 procents rabatt med mera. Och så visar vi Växshop och demar MinGård®.