Snart dags för vallskörd

Redan nu uppdateras temperaturutvecklingen dagligen och ger successivt en fingervisning om när skörden kan ligga i startgroparna.

Hittills har våren varit tämligen kylslagen så i dagsläget ser inte skörden ut att ske jättetidigt. Du kan följa utvecklingen inför första skörden på vallprognos.se. Där kommer också resultaten av årets provskördar att presenteras.

Vallprognos.se

Val av ensileringsmedel 

Först gäller det att vara noggrann med grundjobbet. Hacka, packa, packa och packa. Packa lite till. Packa ännu mer och täck. Det finns en uppsjö av olika medel på marknaden, och vilket medel du behöver beror på vilka problem du brukar stöta på.

Här finns en enkel guide för att se vilket medel du ska välja

Tänk på att lagringsförlusterna inte bara är det som eventuellt måste kasseras. Förlusten är även i form av avgång genom cellandning, om inte ensileringen är tillfredsställande.

Ett ensilage som tar värme snabbt efter uttag är ofta också mindre smakligt för korna, och en dålig foderhygien bidrar ofta till höga celler och mastiter. Så det finns många skäl till att se till att försäkra sig om bra ensilering.