VikingJersey – nya rekordhöga NTM nivåer

Den genomsnittliga NTM nivån på X-Vik-listan förväntas bli +26, medan genomsnittet på rekommenderadelistan landar på +25,8.

Från och med denna avelsvärdering ingår data från individuella mätningar av foderintaget, CFIT-data från 3D kameror. Det gör att indexet för Sparat foder blir mera komplett.

Sparat foder har effekt på tjurar som VJ Luck

En av de tjurar som får ett stort plus från sparat foder är VJ Luck. Tjuren har nu 121 i sparat foder och NTM stiger med hela 10 enheter till +27. Detta kommer inte bara från sparat foder utan även av att mjölkindexet stigit mycket nu när han blivit avkommebedömd, med 650 mjölkande döttrar. VJ Luck är ett gott exempel på en tjur som ger effektiva döttrar – döttrar som är medelstora med god hälsa, hållbara och som mjölkar koncentrerad mjölk.

X-Vik-lista med flera nya härstamningar

På X-Vik-listan kommer nya tjurar som alla med ett NTM på +27 eller +28:

  • VJ Jojo (VJ Jocko x VJ Gislev)
  • VJ Cozy (VJ Choko x VJ Haley)
  • VJ Giga (VJ Giant x VJ Hjort)
  • VJ Highlan (VJ Higher x VJ Pil)

Alla tjurar ska producera X-Vik

Användning av könssorterade doser är nu mycket högt i Danmark. Cirka 68% av all Jersey som användes under september månad var X-Vik. Härtill kommer även en starkt stigande trend av Y-Vik användning inom köttras. I Sverige ser vi också en ökning av X-Vik användningen, och framåt har VikingGenetics som mål att 90% av doserna är X-Vik doser.

Handla i dosshopen

För att se filmen behöver du tillåta marknadsföringscookies.
Cookie-inställningar

Peter Larson, avelschef VikingJersey, berättar mer om Jersey-tjurarna.

VJ Luck
VJ Luck

VJ Jojo
VJ Jojo