Genomisk analys eller DNA-analys?

Verifiera härstamningen med genomisk analys. Förutom snabbare svar, får du ett betydligt lägre pris jämfört med den gamla metoden DNA-analys.

Genomisk analys rekommenderas

Det är fortfarande möjligt att verifiera via det gamla systemet, men idag tar det lång tid att få svar. Tre månader eller längre. Därför rekommenderar vi att alltid att göra verifieringarna via genomisk analys. För den som vill få ett snabbt svar, där djurets mor och far är i livet, är bästa sättet att skicka in för genomisk analys. Även i de ifall där det redan finns DNA på föräldrarna. Det blir dessutom billigare.

Beställningar via det gamla systemet för tre djur, landar på en kostnad om 2 244 kr, alltså 748 kronor styck. Kostnaden för ett genomiskt prov är istället 286 kr. Den totala kostnaden för tre prov - mor, far och djuret som ska verifieras, blir 858 kronor. 

Anledningen till att vi så snabbt som möjligt går över till genomiska analyser, är att det gamla laboratoriet som tidigare gjorde DNA-analyserna inte längre har möjlighet. De har nu fullt upp med analyser av covid-19. Laboratoriet som tar fram de genomiska analyserna kan också göra den äldre typen av DNA-analyser. Men det kommer som sagt ta ganska lång tid. Där får vi räkna med minst tre månaders svarstid. 

Samma analysmetod är ett måste

Det som är viktigt att tänka på vid verifiering, är att samma typ av analys måste användas för alla tre djuren - djuret självt, dess mor och far. Vid beställning av analys enligt den gamla metoden, DNA-analys, blir provet också genomiskt analyserat. 

Fördelar med genomiska analyser 

  • Mycket billigare - 462 kronor lägre jämfört med gamla metoden.
  • Snabbare svar.
  • Fler analyser kan göras i samma prov.
    En beställningsrutin för exempelvis hornstatus är på gång. Det går att lösa redan nu för den som önskar, kostnaden är då 387 kronor.
  • Avelsvärdena blir säkrare
  • Lättare att hitta rätt far vid felrapportering/felseminering

Arbetar som:
Kokontrollspecialist

Telefon:
010-471 09 06