Herd of the year 2021 - Rabbalshede

VikingGenetics årliga pris, Herd of the year, går till besättningar som arbetar målmedvetet och nyttjar de senaste verktygen inom avelsarbetet. I år heter pristagarna Tomas och Björn Moberg.

Ett företag med avelsarbete i framkant

Bröderna Tomas och Björn Moberg har en stor passion för avel, och är fjärde generationens lantbrukare på Rabbalshede Gård. Idag finns omkring 150 kor på gården där två tredjedelar är SRB och resterande holstein.

- Priset tilldelas bröderna Moberg som med sitt avelsarbete är med i avelns framkant då det gäller att använda strategier och nya arbetssätt. Vi vill lyfta fram och stödja det arbete de gör, förklarar Mia Brandqvist, avelsspecialist på VikingGenetics i Skara.

Avelsrådgivarna i Sverige nominerar innovativa och hållbara besättningar som arbetar strategiskt, nyttjar de senaste avelsverktygen och bidrar till det nordiska avelsarbetet. Årets vinnare nominerades av Peter Jönsson, avelsrådgivare, och Ingrid Brodin, dossäljare:

  • Besättningen har mycket bra produktion och testar alla hondjur genomiskt.
  • De har sålt flera tjurar till VikingGenetics och spolar regelbundet på gården.
  • Under 2020 spolades sex djur och ytterligare två är hittills planerade 2021.  

- Tomas avelsintresse är enormt och han brinner framför allt för den röda rasen. En mycket trevlig kund att jobba tillsammans med, säger Peter Jönson.

Skördar frukterna av arbetet

Gården har sålt flera tjurar, både holstein och SRB, till VikingGenetics och tidigare även till Svensk Avel. De senaste åren har gården sålt tre tjurar. VR Wanted, VR Flair P och VR Trophy som fortfarande är för ung för dosproduktion.  

Embryoverksamhet är en del i besättningens avelsarbete. Under perioden då VikingGenetics hade spolningar i Sverige, sålde bröderna Tomas och Björn tre kvigor. En VikingHolstein och två VikingRed som spolades på Örnsro i Skara. Numera är det spolningar på gården som gäller och flera kvigor har fått spolningskontrakt.

Stort grattis till Tomas och Björn Moberg på Rabbalshede Gård!

 

Tomas Moberg med 1403 Nättros
Tomas Moberg med 1403 Nättros

1403 Nättros mor till VR Wanted
1403 Nättros mor till VR Wanted