Vi mår bra av att vara lediga

På gården Heldestorp i Hjo, har Per och Ann Ekström abonnerat på regelbunden avbytarservice i 30 år.

Heldestorp är en av sex gårdar där Arne Lindberg är avbytare. Kretsens gårdar planerar avbytardagarna tillsammans. Planeringen görs varannan månad, och nu i coronatider sker det digitalt.

Per och Ann Ekström med avbytaren Arne Lindberg

- Vi längtar efter att få träffas på riktigt igen. Som när vi planerade avbytardagar, åt gott, hade fantastiskt roligt och pratade om lantbruk i allmänhet och maskiner i synnerhet. Det blir inte riktigt detsamma nu när vi träffas digitalt, säger Per. 

- Hade vi inte haft avbytare hade vi varit tvungna att dra lott om vem som ska ta ladugården vid familjesammankomster, berättar Ann. När Per och Ann har ledigt använder de tiden bland annat till att jaga hare, pyssla i trädgården eller åka på resor. Att ha en avbytare som kan gården, är en säkerhet, tillägger Per. 

Arne LindbergArne Lindberg har arbetat som avbytare i många år och trivs jättebra med jobbet. Han är erfaren och kan själv lösa de problem som uppstår, till exempel vid jobbiga kalvningar, sjuka kor eller trasig utrustning. Om Arne blir sjuk så finns det ett nätverk med avbytare som kan hoppa in. 

- Det blir en säkerhet även för mig när fler kan gården, säger Arne. 

När du behöver personal till ditt lantbruksföretag

Avbytarna finns redo att hoppa in då och då. Eller ofta och regelbundet.

Avbytarservice
alt-text