VikingHolstein - Nykomlingar i maj

Efter avelsvärderingen i maj består den rekommenderade listan av 25 tjurar. Det är två färre än tidigare. Däremot har tio nya dykt upp.

Listan innehåller en god variation i både härstamning och profiler. Målsättningen är att det ska finnas tjurar som uppfyller olika besättningars behov. Detta för att alla våra medlemmar ska hitta tjurar som motsvarar specifika krav.

Populärt med könssorterat

Efterfrågan på X-Vik doser ökar och nu är 30% av alla holstein semineringar gjorda med X-Vik. Därför ökar nu utbudet av tjurar på X-Vik-planen och antalet tjurar på rekommenderade listan minskar något.  

Det är en stark start och i toppen finns två tjurar som kommit över den magiska NTM gränsen på +40. 

  • VH Bleech, Builder P x All Star, gNTM +42.
  • VH Nader, Norland x VH Ramis, gNTM +40.
  • VH Benny, VH Bueno x VH Lomee, gNTM +39.
     

Nya Tjurar på rekommenderade listan

Denna gång är det tio nya tjurar som tar plats på listan. Samtidigt försvinner en del välkända tjurar som VH Brooklyn, VH Bohemy, VH Baboon och VH Harry P. Det beror inte på att de har tappat i avelsvärde, tvärtom ligger de alla på ett NTM från +30 till +35. Eftersom de redan har nyttjats i tillräckligt hög grad, plockas de bort för att ge större plats åt fler nya tjurar. Ett naturlig sätt att sprida användningen av tjurar i holsteinpopulationen.

Från Sverige ser vi VH Basen P, Builder P x Charley, NTM +29. Han är född hos Kjell och Per Sandahl i Nye och är en pollad tjur som har en stark hälsoprofil. Hans moder har mjölkat 1,1 år med en genomsnittlig avkastning på 15 600 kg. Vilket är en fantastisk produktion för en så ung ko.

Se fler nya tjurar och mer information om deras mödrar

Handla i dosshopen

VH Bleech
VH Bleech

Mor till VH Nader och VH Laurids
Mor till VH Nader och VH Laurids