VikingJersey - senaste nytt

Nu kan vi berätta om inköpta tjurar och kvigor med spolkontrakt, VikingGenetics nya podcast och topplaceringar runt om i världen.

Nyheter efter avelsvärderingen i april

Inköpta tjurar

I april köptes 4 nya jersey tjurar in till VikingGenetics. Med ett medel NTM på +26.

  • VJ Gator x VJ Asure Uppfödare: VG/Anders P. Bang, Gelsted, Danmark
  • VJ Haiko x VJ Haun Uppfödare: VG/Jacob Nielsen, Grindsted, Danmark
  • VJ Kantona x VJ Quintana Uppfödare: Høstrig I/S, Fåborg, Danmark
  • VJ Laster x VJ Willem Uppfödare: Ørskov Agro I/S, Spjald, Danmark

Flera spolningsdjur

Under mars månad skrevs 13 spolningskontrakt och 11 kvigor såldes till VikingGenetics embryoprogram. Av dessa finns det en kviga efter VJ Violent P som är anlagsbärare för hornlöshet. Vilket är glädjande så att vi i framtiden kan se fler hornlösa Jersey tjurar i VikingGenetics sortiment.

Ny podd

Under mars producerades fyra podavsnitt som läggs ut de kommande tre månaderna. Peter Larsen chef för VikingJersey medverkar i alla. De teman som behandlas är:
- Honlig fruktsamhet
- Könssorterade doser
- Ekologisk produktion och avel
- VikingJersey

Här kommer avsnitten att läggas ut

Du hittar dem också på spotify, google och apple podcast.

Internationella toppplaceringar

I månadsskiftet genomfördes flera avelsvärderingar runt om i världen och VikingJersey placerade sig bra i flera av dessa. Speciellt på listor som baseras på hälsoegenskaper och fruktsamhet. I England placerade sig 9 av Vikings tjurar på topp 10-listan för Hälsoindex för genomiska tjurar där VJ Lobster placerar sig som etta. På topp 10-listan för avkommebedömda tjurar är alla tjurar från VikingGenetics och nummer ett är VJ Tudvad.

I USA placerar sig fyra av VikingGenetics tjurar på topp 10-listan för avkommeprövade tjurar, JPI, där VJ Samson är på plats 3 och VJ Gislev på plats 4. På fett och protein procentlistan är 8 av 10 tjurar från VikingGenetics och VJ Dee placerar sig som nummer 1.