Anders och Markus kör full fart framåt

Det rådande världsläget har skapat en osäkerhet i lantbruket, men två vinnare av Årets Mjölkbonde® har båda en tydlig strategi – full gas framåt för en full produktion.

Markus Brisbo och Anders Nilsson (2).jpg
Markus Brisbo och Anders Nilsson

De två senaste vinnarna av Årets Mjölkbonde® Markus Brisbo på Brisbo Lantbruk, och Anders Nilsson på Skråmered har precis som alla andra märkt av de ökade priserna på insatsvaror och fått anpassa sig efter situationen. Men de anser att full produktion och full fart framåt är den bästa strategin för att tackla situationen.

- Full gas framåt, vi kör på som vanligt, säger Anders Nilsson.

- Vi kör full produktion på båda sidor och gasar på med fulla stallar, säger Markus Brisbo.

Mot självförsörjning

De båda företagarna satsar på att bli mer självförsörjande på el. På gården Skråmered i Halland är de just nu i startgroparna för att bygga en biogasanläggning som beräknas vara klar nästa vinter.

- Vi ska bli helt självförsörjande på el, vi räknar inte med att elpriserna kommer bli lägre direkt. Det är en stor investering, men det här har varit planerat under en längre tid så alla papper var skrivna och priser spikade sedan innan. Om vi blir helt självförsörjande och kan sälja en liten del av energin räknar vi igen det, säger Anders.

På Brisbo Lantbruk i Västergötland görs också satsningar påelproduktion, men där är det solceller som gäller. En etapp av solcellerna är redan uppe på taket men Markus säger att de nu skyndar på nästa etapp som kommer göra gården 45% självförsörjande på el.

Fokus på så bra grovfoder som möjligt

På Brisbo Lantbruk bedrivs både mjölkproduktion med ca 75 djur och köttproduktion med ca 200 djur, och grovfodret har aldrig varit viktigare.

- Fokus är nu att få in så bra grovfoder som möjligt, så allt är så optimalt det bara går. Det finns pengar i vallen, mitt råd är att se till så man får in så bra gräs som möjligt nu. Lyssna också på foderrådgivarna, rådgivningen blir billig när man fodrar rätt, säger Markus.

Den egna produktionen är extra viktig just nu för både Anders och Markus, och på båda gårdarna har lagt om taktiken efter läget

- Vi kommer producera så mycket foder som möjligt och ökar majsodlingen något, men kommer behöva köpa in proteinfoder, säger Anders.

- Vi fick ca 30 extra hektar med mark där jag ska prova att ta helsäd och så får jag en extra skörd vall. Vi har gott om spannmål över från förra året, så fokus är på gräset, säger Markus.

Önskar rätt förutsättningar istället för stöd

Gårdarna märker främst av de ökade diesel- och elpriserna, och även om företagarna tycker stöd kan vara en tillfällig lösning efterfrågar de rätt förutsättningar från politikerna.

- Reduktionsplikten måste ändras, man måste komma på alternativen innan man tvingar oss att köra med dyra drivmedel. Stöd är väl bra men med en sänkt reduktionsplikt hade vi fått effekt direkt, säger Anders.

- Jag skulle vilja ha förutsättningar så vi klarar svåra situationer istället för tillfälliga bidrag. Hade vi haft de rätta förutsättningarna hade vi klarat en sådan här situation själva, nu ligger vi alltid på marginalerna, säger Markus.

Stötta varandra så ska vi klara detta

För att klara av detta påpekar Anders vikten av att vara självförsörjande på det som går, samt att samarbeta och att prata med varandra.

- Det finns många som mår sämre just nu och det är viktigt att vi pratar med varandra eftersom vi alla sitter i samma båt. Ring gärna varandra och stötta varandra så ska vi klara detta, säger Anders Nilsson.

- Folk måste äta, mat är det första vi ska ha. Eftersom förutsättningarna är så goda att producera mat i Sverige så är jag optimist. Men vi måste över det här först, och förhoppningsvis tappar vi inte allt för många lantbrukare under tiden, säger Markus Brisbo.