En vecka om svensk mjölkproduktion

Den som vill diskutera hållbarhet, ekonomi och det svenska lantbruket i allmänhet, och kanske mjölknäringen i synnerhet, har mycket att se fram emot nästa vecka.

mjolk-veckan.jpg

Efter fyra års väntan är det äntligen dags - 19 oktober öppnar den stora mässan Elmia Lantbruk. Men redan på måndag 17/10 drar Mjölkveckan 2022 i gång. Mjölkveckan är en vecka fylld med diskussioner kring möjligheter och utmaningar inom svensk mjölkproduktion och hur forskning kan bidra till utvecklingen. Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet Hållbar produktion och konsumtion av mjölk och SLU Future Food.

Följ med digitalt och på plats

Du kan följa veckan både digitalt och sedan på plats med den avslutande konferensen på Elmia under torsdagen. Konferensen fokuserar på hur miljöpåverkan från mjölk- och nötköttsproduktionen kan begränsas, samtidigt som produktionen och ekonomin stabiliseras.

Små lönsamma besättningar

Växa medverkar under Mjölkveckan på flera håll. Under rubriken Benchmarking och lönsamma små besättningar, kan du höra företagsrådgivare Susanne Bååth-Jacobsson resonera kring vad som skiljer små och stora mjölkföretag åt. Vad kan man som mindre gård göra för att öka den ekonomiska bärkraften? Och under samma pass får du höra Årets Mjölkbonde® 2022 Markus Brisbo berätta hur han lyckats med sin mjölkbesättning och praktiska råd för att öka lönsamheten.

Optimera proteinet 

Dagen efter deltar produktionsrådgivare Ann-Theres Persson i ett föredrag om hur man kan optimera proteinutfodringen till mjölkkor. Hon kommer resonera kring förutsättningarna kring att sänka proteinandelen i fodret, och ge praktiska råd i en situation med kraftigt varierande mjölk- och kraftfoderpriser. 

Som avslutning på Mjölkveckan diskuteras vägen framåt för en hållbar mjölk- och nötköttsproduktion. Där hör du också Markus Brisbo och företagsrådgivare Susanne Bååth-Jacobsson i diskussionen.

Fortsätt diskutera i vår monter

Om du är på konferensen och vill fortsätta diskutera mjölk-och nötköttsproduktion, är du varmt välkommen till vår monter i hall D, monter D01:40. Vi finns på plats med fika, fina erbjudanden och redo att diskutera hur du kan optimera din produktion och lönsamhet!

Här hittar du program och anmälan till Mjölkveckan 2022