Tack för att du besökte oss på Elmia

Äntligen fick vi ses på Elmia Lantbruk i Jönköping. Tre fantastiska dagar fyllda med fina djur i ringen, spännande teknikvandringar och intressanta samtal i montern.

Nästan 2 000 koppar kaffe

Årets mässa hade över 20 000 besökare, och vi säger ett stort tack till alla som kom och hälsade på oss i montern. Rådgivare, veterinärer, husdjurstekniker, specialister från Kokontrollen® och representanter från avbytarservice hade många intressanta samtal med besökarna. Extra roligt var att kunna välkomna helt nya medlemmar i Växa.

Den populära kaffebaren i montern blev välbesökt - här serverades 1 800 koppar kaffe och 1 100 kanelbullar.

elmia-lantbruk-2022.jpg

300 djur visades i ringen

En av höjdpunkterna på mässan var djurutställningen som pågick precis bredvid Växas monter. Nytt för i år var att djuren kunde anmälas via ett digitalt formulär, vilket förenklade för både djurägare och arrangörer.

Strax över 300 mjölk- och köttdjur var på plats och visades upp i ringen. Under onsdagen var det fokus på ungdomarna som visade djur med bland annat SM i Showmanship ungdom mjölk och uppvisning av Köttras Ungdom. På torsdagen var det dags för köttdjuren att äntra ringen och till slut utse Best in Show.

Mässan avslutades med mjölkdjurens dag där också Sara-klassen avgjordes för jersey, holstein och SRB. Priset som premierar snygga, produktiva och hållbara kor, delades ut av Växa och Agria djurförsäkring. Mycket träning och förberedelse har krävts för att få alla djur att gå och stå fint i ringen, från den minsta dexterkvigan till SIRE-tjuren Ulster av Frönshult som vägde in på nästan 1,5 ton.

Lönsamma råd för klimatsmarta kor

Två gånger per dag ledde Malin Hidgård en uppskattad teknikvandring med fokus på hållbar mjölk- och nötköttsproduktion. Vandringen varade i en timme där deltagarna fick lyssna till Malin som pratade om rapporten Framtidens Jordbruk. De fick också höra flera olika företag berätta hur deras tjänster och produkter kan hjälpa till i hållbarhetsarbetet. Turen avslutades i Växas monter där diskussionerna kunder fortsätta. På scen i hall C gav Malin lönsamma råd för klimatsmarta kor med avstamp i Framtidens Jordbruk.

Träffade nya kollegor

Emelie Oskarsson och Sara Lundberg fick äran att berätta, för nästan 1 800 gymnasieelever, om hur det är att arbeta på Växa och vilka fördelar som kommer med att jobba på ett kunskapsföretag. Växa deltog också i ett karriärsmingel med ett 30-tal studenter. Vi hoppas på att vi kommer få se både studenterna och gymnasieeleverna igen - som praktikanter och nya kollegor.

Elmia-special i Kopodden

För den som vill höra hur det lät på Elmia så finns det flera specialavsnitt av Kopodden från mässan. Hör bland annat deltagare i Showmanship, utställare i Sara-klassen, vinnarna av SIRE-priset och utställningsdomare.

Lyssna på Kopodden Elmia-special