VikingGenetics väljer ny ordförande

När VikingGenetics grundades 2008 valdes Lars-Inge Gunnarsson till ordförande, vilket han varit sedan dess. Den 20e april lämnar Lars-Inge över ordförandeklubban till en efterträdare.

När VikingGenetics väljer styrelse vid stämman i april, kommer Lars-Inge Gunnarsson inte att ställa upp för omval. Efter att ha innehaft posten i 14 år, sedan VikingGenetics grundades 2008, väljer han att lämna posten.

Flera decennier med stark utveckling

Lars-Inges intresse för avel är betydande och han har arbetat långsiktigt med att stärka avelsarbetet i Sverige såväl som i Norden. Arbetet med att skapa det nordiska avelsföretaget VikingGenetics hade föregåtts av att bilda ett svenskt nationellt avelsföretag i Svensk Avel. Med de erfarenheterna arbetade Lars-Inge målmedvetet vidare med att skapa ett nordiskt avelsföretag i VikingGenetics, menar Magnus Carlman.

- Arbetet inom VikingGenetics har lagt grunden till Sveriges hållbara mjölk- och nötköttsproduktion med friska djur, hög avkastning och därmed låg klimatbelastning. Effektiviseringen av avelsarbetet har varit stor och VikingGenetics har försett marknaden med ett optimerat urval av tjurar, som tillsammans med genomisk selektion flyttat fram vårt nordiska avelsarbete till ett av världens främsta. Svensk och nordisk avel av nötkreatur hade inte nått dagens nivå utan Lars-Inge och hans insatser som ordförande i VikingGenetics, säger Magnus Carlman.

Lars-Inges diplomatiska förmåga är betydande och han är skicklig i att driva strategisk företagsutveckling, vilket syns både inom VikingGenetics och i hans eget mjölkföretag, avslutar Magnus.

Växas representation i VikingGenetics

I VikingGenetics styrelse representeras Växa för närvarande av Per-Johan Svensson. Växas styrelse diskuterar nu hur Växa ska representeras i VikingGenetics styrelse. Vid stämman den 20e april utses VikingGenetics styrelse och ny ordförande.

Läs hela pressmeddelandet från VikingGenetics