VikingHolstein - Tre nya tjurfäder

Vid avelsvärderingen i september adderas tre nya tjurar till tjurfaderlistan. Två söner efter VH Nader i absoluta toppskiktet och en intressant importtjur.

Den totala tjurfaderlistan består nu av 28 tjurar med varierande härstamning och profiler, allt för att passa olika profiler och för att skapa framtidens tjurar och högindexkvigor. Använd tjurar från hela listan om du vill öka chansen att få sälja en tjurkalv till VikingGenetics. Tjurar som är färdiganvända på högindexdjur plockas kontinuerligt av listan, ingen tas dock bort denna gång.

Nya tjurar på tjurfaderlistan

VH Newyear

VH Newyear, VH Nader x VH Bahrain, gNTM +43 är uppfödd av Jens Jørgen Andersen, Ålborg, Danmark. Han har positiva avelsvärden för samtliga hälsoegenskaper och sticker ut med höga avelsvärden för klövhälsa och kalvningsegenskaper. Han har därtill ett mjölkindex i toppklass bestående av både god mjölkmängd och mycket höga halter.

Döttrarna efter VH Newyear väntas bli kring medel i reslighet med fin volym och bredd i kroppen. De får korrekta ben och väl anpassade juver för robotmjölkning. 83 i avelsvärde för juverbalans motsvarar idag 5 på linjärskalan, det vill säga perfekt juverbalans.

Mor till VH Newyear är en dotter efter VH Bahrain. Hon har nyligen kalvat för andra gången och har ett NTM på enastående +36. Under sina hittills 1,3 år i Kontrollen® har hon producerat 11 200 kg mjölk med 3,6% fett och 4,0 % i medeltal. Hon är exteriörbedömd 80 poäng i helhet tidigt i första laktationen, och är av den mindre resliga typen med en fin linjär beskrivning rakt igenom.

VH Nurval

VH Nurval, VH Nader x VH Bahrain, gNTM +41 är uppfödd av Morten Hansen, Vrå, Danmark. VH Nurval har mycket höga avelsvärden för både fett- och proteinhalt och bra produktion. Han hjälper till att förbättra juverhälsan, ger bra fruktsamhet och goda kalvningsegenskaper.

Han väntas ge något resligare döttrar med god styrka i kroppen och med korrekta kors. Döttrarna har funktionella ben och grunda, välanfästade juver med spenar större än medel.  

Modern till VH Nurval är även hon en dotter efter VH Bahrain. Hon är i sin andra laktation och producerar nu 52 kg per dag. Under 1,3 år har hon hunnit uppnå en medelproduktion på 13 100 kg mjölk med 3,4% fett och 3,3% protein. Som förstakalvare är hon exteriörbedömd med 83 poäng i helhet och 88 poäng på juver.

Pogba

Pogba, Public x Gymnasist, gNTM +36. Söker du en tjur med balans i mjölk och halter är Pogba en tjur för din besättning. Du kan förvänta dig kor med bra kroppsdjup och mjölktypskaraktär. Juvren är väl anfästade både fram och bak. Spenarna är välformade och juvren är grunda.

VH Newyear
VH Newyear

VH Nurval
VH Nurval

Pogba
Pogba