VikingJersey - Avelsvärdering maj 2022

Efter avelsvärderingen i maj är NTM-nivån bland de ej pollade tjurarna på listorna rekordhögt, 25,4 i NTM i genomsnitt.

VJ Lille, VJ Lastrup och VJ Hauga tas av listan då de fallit lite i NTM och är använda i tillräcklig mängd. De kommer nu fortsätta sina karriärer på exportmarknaden.

Nya tjurfäder

Båda de nya tjurarna producerar X-vik, men har inte så stora lager ännu. De nya tjurarna som kompletterar listan är positiva för juverhälsa, hållbarhet, kropp, ben och juver. Doser från tjurarna på tjurfaderlistan kommer till Sverige under vecka 21 och är därefter möjliga att beställa.

  • VJ Leblanc, VJ Lemon x VJ Bonne, med gNTM +27
    Uppfödd av Peter Byskov, Allingåbro i Danmark. VJ Leblanc utmärker sig med riktigt hög juverhälsa, grunda juver och parallella ben. Modern har en genomsnittlig produktion på 8 000 kg med 6,4 % fett och 4,5 % protein och är bedömd med kropp 82, ben 83, juver 88 samt helhet 87.

  • VJ Bell, VJ Dandi x VJ Lari, med gNTM +24
    Uppfödd hos Le Grand Marinnier i Frankrike och är därmed den första franskfödda Jerseytjuren som vi hittar på rekommenderadelistan. VJ Bell ger döttrar med bra fodereffektivitet med bra ben och en funktionell juverexteriör. Döttrarna kommer även få bra fertilitet och juverhälsa samt vara hållbara.

Nya X-vik tjurar på väg

Det är flera nya spännande tjurar på gång som är i starten av sin X-vik produktion. De har ännu endast ett hundratal doser och kan därför inte beställas helt fritt. Kontakta din rådgivare om du är intresserad av doser efter dessa tjurar, de har senaste informationen om tillgången.

  • VJ Lagoa P, VJ Luxi x Listowel P, med gNTM +19
  • VJ Sis P, VJ Sort x VJ Luter, med gNTM +17
  • VJ Soris P, VJ Sort x Listowel P, med gNTM +15
  • VJ Lau P, VJ Leaks P x VJ Gislev, med gNTM +15

 

VJ Leblanc
VJ Leblanc

VJ Bell
VJ Bell