20 medaljer och mjölkbranschens finaste pris

I veckan delade Kungen ut 20 guldmedaljer till lantbrukare som har levererat mjölk av högsta kvalitet i minst 23 år, och pris till Årets Mjölkbonde® 2023 familjen Larm.

Det har firats ordentligt på Stockholms Slott och i Bernadottebibliotekets mäktiga lokaler i veckan när lantbrukare från hela landet samlades för att ta emot guldmedaljer och pris från Kungen.

aretsmjolkbonde2023-hos-kungen.jpg

Kungen firar i år också 50 år på tronen. Torbjörn Larm som fick ta emot pris för Årets Mjölkbonde®2023 tillsammans med sin fru Carina säger att det märktes att Kungen är van vid ceremonin:

- Det var väldigt avslappnat, det var inte så uppstyltat. Det var lite osäkert om vi skulle få skaka hand med Kungen, han har inte gjort det på ett par år på grund av pandemin. Men han gjorde det, så det var en glad överraskning och rolig krydda! 

Guldmedaljen delas ut av LRF Mjölk till den som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år och priset har funnits sedan 1958. Under samma ceremoni delar Kungen även ut pris till Årets Mjölkbonde som även får titeln Årets Mjölkföretagare®.

En dag full med stolthet

För alla deltagare var det en fullspäckad dag med högtidlig ceremoni på slottet med tillhörande genrep, festlig lunch på Solliden på Skansen, fotografering, rundtur på Stockholm Slott och till slut en riktig brakmiddag lagad av mästerkocken Klas Lindberg. Det var såklart också en dag full med stolthet.

- Kungen brinner ju också faktiskt för jordbruk, det framgick i hans invigningstal. Det stärkte oss verkligen. Guldmedaljörerna var väldigt stolta, och vi också. Det var som jag sa till någon, vi är ju faktiskt utsedda till det här av en jury, vi har inte vunnit på lotteri. Det var en upplevelse helt klart, något som inte alla får vara med om, säger Torbjörn Larm.

Innan ceremonin fick pristagarna gå igenom och träna på hur allting skulle gå till, och det var mycket som de skulle ha koll på samtidigt.

- Vi skulle ta emot priset i vänster hand, skaka hand med höger, sedan backa så de tre fotograferna fick en bra bild, och få ögonkontakt med Silvia och buga för henne. Så det var tur att vi fick träna på det, skrattar Torbjörn.

Ser fram emot vardagsliv

Torbjörn, Carina och Johan Larm utsågs till Årets Mjölkbonde 2023, som Torbjörn själv uttryckte det – det förnämsta priset man kan få som mjölkbonde i Sverige. Gården har sedan dess uppmärksammats på flera håll av media.

- Det har verkligen varit stort intresse, och det lyfter ju oss verkligen. Men det förpliktigar också, nu när vi stuckit ut nacken gäller det att vi håller den här nivån, säger Torbjörn.

Nästan direkt efter att familjen kommit hem från Stockholm var det dags för kretsmöte med Växa. Även där blev det fin middag och familjen uppmärksammades med blommor  och fick utmärkelse för sin 100-tonnare.

- Det har varit en riktigt trevlig period, och nu ser vi fram emot lite vardagsliv, säger Torbjörn Larm.

guldmedaljer-2023.jpg