Är det dags att släppa tjuren till korna?

Betestider och därmed kanske även snart dags att släppa tjuren till korna. För att få ett så bra resultat som möjligt finns det några saker att tänka på innan du släpper tjuren.

Rätt antal kor

Din tjur bör inte ha för många kor eller kvigor med sig. En tumregel är att en tjur kan ta hand om lika många kor som månader han är gammal. En ettårig tjur kan ha 10 till 15 hondjur, en tvåårig 20 till 25 hondjur. En treårig eller äldre tjur kan släppas med 35 till 40 hondjur.

Se till att allt fungerar

Innan det är dags att släppa tjuren är det en bra idé att besiktiga honom, för att försäkra dig om att din avelstjur fungerar som han ska. Under en besiktning med någon av våra djurhälsoveterinärer får du en grundlig genomgång av tjurens potentiella fruktsamhet. En besiktning består av allmän hälsokontroll, genomgång av könsorganen, mätning av testikelomkretsen samt möjlighet till spermainsamling om tjuren är minst 15 månader.

Sommarvärmen påverkar 

Fertiliteten hos både han-och hondjur kan påverkas under varma sommardagar. För att kontrollera att tjuren gör sitt jobb ordentligt är det även bra att dräktighetsundersöka några hondjur i mitten av betäckningsperioden. Dräktighetundersökning kan utföras direkt på betet, och beroende på situation och vad som passar finns tre undersökningsmetoder – manuellt, ultraljud och mjölkprov. För att boka dräktighetsundersökning kontakta din närmaste driftplats.

Ta bort tjuren i tid

En fungerade tjur får 65% av hondjuren dräktiga på 3 veckor, 93% efter 9 veckor och 97% efter 12 veckor. För att få en koncentrerad kalvningsperiod, och undvika att kvigkalvar betäcks är det viktigt att ta bort tjuren i tid. Genom att ha en kort betäckningsperiod brukar inte kvigkalvarna hinna bli könsmogna innan det är dags att ta bort avelstjuren.