De har varit med längst i Kokontrollen®

Under året har vi letat efter den besättning som varit med längst under Kokontrollens 125 år. Titeln äldst i Kokontrollen gick till Froarp i Blekinge, som varit anslutna sedan 1905.

1898 föddes Kokontrollen - en världsunik veteran som visar vägen till rätt val för en starkare företagsekonomi. I år har Kokontrollen fyllt 125 år, och för att fira och uppmärksamma detta fantastiska verktyg anordnade vi en tävling där vi bad anslutna gårdar att gräva i gömmorna och skicka in dokumentation ifrån när deras besättningar anslöt sig. Bland besättningarna som skickade in bidrag till oss drogs det varje månad en vinnare, som uppmärksammades med tårta.

Froarp vinner med kolängder

Nu när året nästan är över kan vi också avslöja att det är Froarp i Blekinge som är äldst i Kokontrollen, och därmed vinnare i tävlingen! Besättningen har varit med sedan 1905, vilket gör att det varit med i Kokontrollen i nästan 120 år. Gården drivs idag av Mats Abrahamsson med familj och två anställda, med ungefär 115 kor i mjölkproduktionen. Datan från Kokontrollen används både för avelsstrategin, för att bevaka fruktsamheten och för att följa upp mjölkavkastningen.

 - Vi är verkligt kostnadsmedvetna och vi har konsekvent satsat på förbättringar som leder till kostnadsbesparingar. Mitt eget ekonomiska intresse är stort och det långsiktiga målet är att ha en balansräkning som gör att det finns utrymme för kommande generationer, det vill säga en låg belåningsgrad. Vi vill vara självförsörjande på foder, i så stor utsträckning som möjligt och vår satsning på solceller gör att vi på gården numera med installerad effekt 120 kW, säger Mats Abrahamsson.

Dahlby har varit med i 110 år

En annan gård som varit med i över 100 år är Dahlby Lantbruk AB på Gotland. Besättningen har varit anslutna sedan 1913. På den tiden hade gården bara två kor, som i snitt mjölkade 2 500 kg per år. Idag drivs gården av bröderna Peter, Niklas och Henrik Dahlby och korna har ökat till ett 70-tal som också snart når en avkastning på 12 000 kg ECM. Kokontrollen fortsätter vara viktig för produktionen säger Peter Dahlby.

 - Det påverkar hela besättningen att vi har koll. Om någonting händer och vi inte skulle ha Kokontrollen och provmjölkningen skulle det vara svårt att veta var vi ska titta, bara mjölkmängderna säger inte så mycket. Det är viktigt för ekonomin att man har koll på helheten. Jag skulle inte vilja vara utan Kokontrollen.

Tio vinnare som visar att gammal är äldst

Totalt blev det tio vinnare, de besättningar som varit längst i Kokontrollen. Under året har vi fått in många fina bidrag som gett en inblick i Kokontrollens historia runt om i landet. Stort tack för det!

 • Brorsans Lantbruk, Hälsingland
 • Froarp, Blekinge
 • Götbrunna, Uppland
 • Kråketorp, Småland
 • Dahlby Lantbruk, Gotland
 • Bondaryd Norrgård, Småland
 • Kragom Lantbruk, Ångermanland
 • Guntorp Lantbruk, Västra Götaland
 • Jonpers, Hälsingland
 • Olpers, Hälsingland


Hedersomnämnanden:

 • Bränninge Norrgård, Östergötland
 • Rabbalshede Gård, Västra Götaland