Fogdegården har installerat Växa Control®

Fogdegården blev en av de första köttgårdarna att installerat brunst- och hälsoövervakningssystemet Växa Control®. Förhoppningen är förbättrade inseminations- och dräktighetsresultat och lättare brunstpassning.

På den östgötska slätten mellan Mjölby och Vadstena hittar vi Fogdegården. En släktgård som sedan 1981 ägs och drivs av familjen Sturesson. Gården är idag ett modernt företag med flera verksamhetsgrenar. En av grenarna är avelsuppfödning av charolais och red angus. 

En av de första köttgårdarna

För att fortsätta utvecklas har gården nu valt att investera i ett brunst- och hälsoövervakningssystemet. Därför installerade gården i oktober Växa Control, och blev därmed en av de första nötköttsproducenterna som installerade systemet. Gustaf Sturesson tycker att installationen gick smidigt.

- Det var lätt att lägga in djuren via telefonen samtidigt som man hängde på halsbanden. Det är klart att man var lite osäker på så man satte halsbanden rätt första gången men efter ett par stycken fick man in tekniken.

Innan Växa Control® har gården seminerat utan brunsthjälpmedel.

- Så vi hoppas på bättre inseminations- och dräktighetsresultat. Att vi inte ska behöva springa lika mycket ute ladugården som vi gjort innan. Idag känns det som att man lägger dubbelt så mycket tid på brunstpassningen som på kalvningarna. Det hoppas vi kunna komma bort ifrån, säger Gustaf Sturesson.