Nu finns genomiska avelsvärden för mjölkraskorsningar

Från och med den 6 april publicerar Växa månadsvis genomiska avelsvärden för svenska mjölkraskorsningar av raserna SRB, jersey och holstein.

Just nu beräknas avelsvärden för genomtestade två- och treraskorsningar av raserna SRB, jersey och holstein. NAV och VikingGenetics arbetar även med att ta fram avelsvärden för korsningar med montbelliard men kan i dagsläget inte säga när det arbetet kommer att vara klart.

Det krävs för avelsvärderingen 

För att dina korsningskor eller -kvigor ska få avelsvärderingen krävs att:

  • Fadern till korsningsdjuren är av rasen holstein, jersey eller RDC.
  • Morfadern till korsningsdjuren är av rasen holstein, jersey eller RDC.

Mjölkraskorsningar får ett genomiskt NTM och ett avelsvärde för alla delindex som ingår i NTM, förutom ungdjursöverlevnad. Men det är viktigt att tänka på att avelsvärdena för korsningsdjur inte är jämförbara med avelsvärden för renrasiga holstein, SRB eller Jersey.

De genomiska avelsvärdena baseras bara på genomisk information, djurets egen prestation ingår inte i beräkningarna. Säkerheterna för de genomiska avelsvärdena är generellt lägre för korsningsdjur än för renrasiga djur.

Här hittar du dina avelsvärden

Till en början får du avelsvärdena från din avelsrådgivare. Lösningen är temporär och avelsvärdena kommer i framtiden att publiceras i MinGård®.

Har du frågor? Kontakta Carolina Markey, carolina.markey@vxa.se, 010-471 09 40  

Arbetar som:
Affärsområdeschef Kunskap och Utveckling Avel

Telefon:
010-471 09 40

Mobiltelefon:
070-537 06 63