Växa Control® har bott in sig på Moshult

Den första Växa Control® har nu använts ett par månader på Moshult i Småland, och aktivitetsmätaren har fungerat riktigt bra på gården. Transpondrarna klarade även betessläppet galant.

Människor och kor på gårdsplan
Stefan Andersson på Moshult och Växa Controls® produktchef Emelie Oskarsson med kelen ko.

"Vi är jättenöjda"

Moshult blev den första kunden att installera Växa Control® efter att tidigare haft andra aktivitetsmätare. Sedan påsken har korna på Moshult burit transpondrarna, och Stefan Andersson kan nu konstatera att systemet fungerar bra. Även under betessläppet klarade aktivitetsmätarna trycket.

– Vi är jättenöjda. Mest fascinerade blev vi nu när vi släppte korna. Normalt sätt brukar det bli väldigt ”high life”, men det blev det inte den här gången. Händer det några stora grejer så märker systemet det. Däremot hade vi en kossa som faktiskt var brunstig, och den plockade systemet upp.

Det här är Växa Control®

Växa Control® är det effektiva brunst- och hälsoövervakningssystemet för mjölk- och köttbesättningar. Aktivitetsmätaren finns i tre olika nivåer, reproduktion med till exempel brunstlarm och optimal tidpunkt för insemination, hälsoövervakning som gör att du upptäcker hälsoproblem innan du ser symptomen, och positionering som gör att du kan hitta kor som behöver uppmärksamhet eller behandling snabbt och enkelt. Transpondrarna kan även användas som id för djuren om man vill.

90 transpondrar

Till en början har Moshult valt att ha 90 transpondrar med hälsofunktionen på djuren. De har delat in djuren i fyra grupper för att kunna ha olika inställningar.

– Det fungerar bra och det känns tryggt så att vi inte missar något. Det är också ett bra stöd när vi ska seminera. Det är väldigt tydligt, systemet talar precis om när vi ska välja att seminera, säger Stefan.

Viktigt med rätt support

Stefan lyfter också hur viktigt det är att få rätt support när man installerar ett nytt system.

– Installationen var väldigt enkel, och oavsett vilken produkt du köper idag så är det väldigt viktigt med supporten runt omkring. Och det kändes jättebra, för engagemanget hos Växa kring Växa Control® har varit jättestarkt. Från första träffen, till affären, till installationen och uppföljningen, säger Stefan Andersson.

Här i filmen kan du höra och se mer om Växa Control. 

För att se filmen behöver du tillåta marknadsföringscookies.
Cookie-inställningar