VikingHolstein - Nya tjurfäder januari 2023

I början av januari kommer tre nya tjurfäder upp på listan - VH Liten, VH Vilant och importtjuren Sinko. Tjurar som lämnar listan är VH Newyear och Pogba.

VH Liten, VH Liam P x Felix, gNTM +32 är uppfödd av Anna och Anders Berg, Trädet.

VH Liten bidrar med en stark hälsoprofil med många positiva egenskaper såsom mycket god fruktsamhet, klövhälsa och övrig hälsa samt goda kalvningsegenskaper som gör honom lämplig som kvigtjur. Han väntas ge medelstora döttrar som står på torra, fina ben med korrekt hasvinkel. Juvren är grunda med starkt ligament och längre, tjockare spenar samt bra spenplacering, optimalt för robot! Dessutom har han avelsvärden över rasmedeltal för samtliga produktionsegenskaperna.

Hans mor - Rosita, har en medelproduktion under sina första 1,1 år på 12 450 kg mjölk med 3,7% fett och 3,4% protein. Som förstakalvare är hon exteriörbedömd med 84 i helhet och VG85 på juver. Hon är nu sinlagd i väntan på sin andra kalv som beräknas anlända i början på 2023.

VH Vilant, Venito x VH Friday, gNTM +37 är uppfödd av Gyllingnæs A/S, Odder, Danmark.

Om du söker en tjur som förstärker både mjölkmängd och halter bör du ta en titt på VH Vilant. Han hjälper till att öka både mjölkmängden och halterna, vilket summeras till hans höga mjölkindex. Döttrarna väntas bli resligare än rasmedeltalet med god mjölktyp och stark överlinje. Juvren är väl anpassade för robotmjölkning. Döttrarnas juver är välbalanserade med starkare ligament, högt ansatta bakjuver och välanfästade framjuver. Spenarna är längre och med bra placering. Döttrarna efter VH Vilant blir snabbmjölkade, har en god fruktsamhet, mycket god klövhälsa och ett trevligt temperament.

Hans mor är en dotter efter VH Friday som under sin första laktation producerat 14 250 kg mjölk med 4,4% fett och 3,7% protein. Hon är exteriörbedömd med VG85.

Sinko, Altaplinko x Pursuit, gNTM +32 är en importtjur från Innoval.

Söker du en tjur som kommer förbättra hälsoegenskaperna och produktionen i besättningen så ta en titt på Sinko. Med ett mjölkindex på 135 ger han en rejäl höjning av kg fett 129 och kg protein 130 samt mjölkmängd 107. Sinko har avelsvärden som hjälper till att förbättra kalvningar, klövhälsa och juverhälsa. Storleksmässigt är döttrarna strax över medelstorlek, med funktionella ben och sunda rörelser. Juvren är grunda och väl anfästade både fram och bak. Spenarna är av medellängd och placeringen passar väl till robot. Döttrarna är också snabbmjölkade och lätta att jobba med.

Sinko har en härstamning som gör honom lättanvänd.

vh-liten.jpg
VH Liten

vh-vilant.jpg
VH Vilant