VikingJersey - flera olika härstamningar

VikingJersey hade en bra avelsvärdering i februari som resulterade i att det finns en stor bredd i härstamningarna på topplistan.

Nya tjurar på rekommenderade listan

Det ligger sju tjurar på listan och de har alla ett högt gNTM, den genomsnittliga nivån är 24,5. Alla tjurar är positiva för fett- och proteinproduktion, juverhälsa, hälsoegenskaper över lag och hållbarhet. Dessutom har de alla olika mödrar och olika fäder. Samtliga tjurar på rekommenderade listan finns även som x-vik.

Topptjuren är VJ Jabra, VJ Jojjo x VJ Lago, och han steg till gNTM +30. Han kombinerar hög produktion, medelstora döttrar med bra kroppskapacitet och mycket fina juver. VJ Chicago, VJ Cozy x VJ Lucifer, med gNTM +27 är en ny tjur på listan som har hög produktion och fett och protein. Han ger också en bra hälsa och hög överlevnad. Modern har ingen full laktation, men visat på höga halter med 7,3% fett och 4,2% protein och är bedömd med juver 93.

  • VJ Husum, VJ Hamulus x VJ Powell, med gNTM +24
  • VJ Carapaz, VJ Laste x VJ Bonne, med gNTM +23
  • VJ Nippon, VJ Niburu x VJ Pirko, med gNTM +23
  • VJ Hiron, VJ Helsted x VJ Lobster, med gNTM +22
  • VJ Leblanc, VJ Lemon x VJ Bonne, med gNTM +22

Bland de äldre tjurarna finns den tjur som sålde mest i Sverige förra året, VJ Luxplus. Han har nu använts i tillräckligt stor utsträckning i den nordiska jerseypopulationen med de cirka 15 000 semineringarna.

Mer om tjurarna och dess mödrar

vj-chicago.jpg
VJ Chicago, ny topptjur med gNTM +27 och högt rangerat på sparat foder.